Copy
Kako održati fokus, dva lica harizme, gastronomske manifestacije i male tajne Novog Beograda.
Newsletter archive
View this email in your browser

Zdravo!


Izazovi su svuda oko nas i to je centralna tema današnjeg mejla. Iako su naizgled nespojivi Roštiljijada u Leskovcu, konstantno proveravanje Facebook notifikacija, trka s vremenom za završavanje rekonstrukcije srednjevekovne tvrđave, vaspitavanje devojčica i mobilne aplikacije za vođenu meditaciju, sve to predstavlja gotovo svakodnevne izazove čoveka koji živi u 21. veku i svakodnevno donosi veliki broj odluka. Ili je bar primoran da to čini.

Jedna od najskupljih reči današnjice je fokus. Ako makar i letimice pogledate sadržaj koji sam u 22. izdanju newslettera odabrala za vas shvatićete da se to pitanje konstantno provlači
. Ne preporučujem multitasking, ali zato predlažem da radi boljeg ugođaja uz dole odabrane tekstove u pozadini pustite muziku sa ove playliste.
Ostajte dobro i fokusirano na lepe stvari.
Aleksandra
FOTO NEDELJE: Znam da ste ovde navikli da vidite baš lepe fotografije, no sada sa vama delim kako trenutno izgleda Golubačka tvrđava na Dunavu. Uz želju da će u najskorije vreme zablistati punim sjajem. 
Roštiljijada u Leskovcu je opštepoznat događaj, ali u Srbiji postoje i druge gastronomske manifestacije za svačiji ukus. Nije preporučljivo čitati na prazan stomak!
Novi Beograd je najveća i najmodernija opština u Srbiji. A znate li da je dobila ime po jednom bircuzu na obodu grada? Pogledajte i stare fotografije Novog Beograda oplemenjene pričama iz davnina.
Preporuka: blog, dokumentarni film i domaći YouTube kanal | IZAZOVI RADOST 26
VIDEO NEDELJE: Novi Izazovi radost video je pred vama i u njemu 3 moje preporuke kako da kvalitetno provedete svoje slobodno vreme. Ukoliko ste otvorili ovaj mejl baš u nedelju onda imate priliku da ga pogledate pre drugih, jer je on dostupan najpre prijavljenima na newsletter. Želite li da pogledate prethodne preporuke, oni vas čekaju ovde.   
Za mnoge ljude je proveravanje Facebooka postalo poput posla. Međutim, znate li šta se dešava ako prestanete da konstantno proveravate Fejs? Ovo!
Zašto učimo devojčice da je slatko biti uplašen? Time im se šalje poruka da ne treba da napuštaju zonu komfora, a kasnije se manifestuje kroz stidljivo donošenje odluka. Ukratko - odličan tekst.
Harizma ima svoju tamnu stranu. Naučnici su utvrdili da postoje dve vrste harizmatičnih lidera i da obe mogu da vas povrede, ali i da vam pomognu. Kako da ne budete izmanipulisani?
Proverite koliko tabova imate otvorenih u ovom trenutku. Što više poslova radite u istom trenutku manje su šanse da budete produktivni. Srećom, postoje zabavni načini da se maksimalno fokusirate.
TOP 3 aplikacije za zdrav život za sve nas je izdvojila Isidora Stojsavljević, autorka veoma zanimljivog bloga Cosmosetics, koja je bila rada da se odazove mom pozivu da čitaoci ovog newslettera gostuju u rubrici TOP 3.
Moram da priznam da je i meni otkrila nove, a ujedno i vrlo korisne aplikacije.


1. HEADSPACE. Simpatično dizajnirana aplikacija, koja omogućuje da 10 minuta dnevno pobegnete od obaveza, fokusirate se na sebe i tako podstaknete kreativnost, produktivnost  ili se oslobodite stresa. Glas koji vodi meditacije pripada  Andy Puddicombe-u, koji ima fantastičnu životu priču. New York Times ga je proglasio Jamie Oliverom meditacije jer je svojim jednostavnim pristupom, učinio ovu tehniku pristupačnu svima. Ne morate ići na Himalaje, dovoljno je da skinete aplikaciju, smestite se u udobnu fotelju i uživate.

2.
NOISLI. Ukoliko vam nedostaju večeri pored mora, jedva čekate jesen kako bi uživali u kiši, obratite pažnju na Noisli. Ovo nije teleportaciona mašina, ali će vam svakako pomoći da se opustite uz omiljeni zvuk iz prirode. Ono što je razikuje od drugih slične tematike, jeste jednostavan dizajn, mogućnost čuvanja kombinacija, tajmer i deo ekrana gde možete pisati bez ometanja dok zamišljate da ste u planinskoj kolibi, i da pucketanje vatre čujete upravo iz kamina ispred vas.  

3.
f.lux. Tableti, telefoni i ostali tehnički uređaji su optuženi da izazivaju nesanicu, upravo zbog jake svetlosti koja je prilagođena korišćenju tokom dana. Ovaj problem rešava f.lux koji boje vašeg ekrana  prilagođava okruženju u kojem se nalazite. Tako uveče dok ažurirate kalendar, pravite listu za kupovinu ili čitate tekstove iz ovog newsletter-a, možete uživati u toplim, neagresivnim tonovima, koji prijaju oku. U početku može biti neobično, ali pružite ovoj aplikaciji šansu i kasnije mirno utonite u san.
Unutrašnji mir sačuvaćete tako što ćete prigrliti svoje emocije, čvrsto, na momente onda kada se one javljaju, a zatim ih otpustiti. Predugo mišljenje o istim, ili njihovo maskiranje, dugoročno nije dobro, jer pravi zastoj unutra nas, ne dozvoljavajući našoj posebnosti da se izrazi, nama da doživimo unutrašnji mir.
Tijana Turudić, psihoterapeut, trener asertivnosti i emocionalne pismenosti 
Copyright © 2016 alex5rovski, All rights reserved.