Copy
Kako da budete kreativni, muzicirate bez instrumenata, lako ustanete ujutru, probudite ljubav prema sebi i ostvarite popust
Ne propusti... arhivu.
View this email in your browser


Da počnemo odmah od lepih vesti. Kako je u prošlom mejlu najviše pažnje privukla priča o plastičnim kesama odlučih da za pretplatnike ovog newlettera obezbedim 10% popusta na preslatke Škrabac cegere. Dakle, ukoliko ste prijavljeni na Ne propusti... newsletter i do 28. februara se javite Ani magična reč za popust je alex5rovski. :)
Znam, znam... Sada je na redu muzika. Kako je u petak beogradski koncert dragog mi Hladnog piva, ova playlista je sasvim logičan izbor.
U nastavku mejla vas čeka vas niz zanimljivih tekstova koji se završava trećom lekcijom iz Tijaninog priručnika Probudi ljubav u sebi, priređenog samo za ovaj newsletter.
Ove nedelje sam na junačke muke stavila Snežanu Subotić, jer joj nije bilo lako da odabere samo 3 TED govora o kreativnosti. Volite li TED govore onda će vas, kao i mene, obradovati vest da je TEDxBelgrade već najavio nekoliko događaja za ovu godinu i govoriće o lingvistici, satiri...

Ako uživate u mojim preporukama internet priča onda prosledite ovaj mejl svojim prijateljima i pozovite ih da se prijave na Ne propusti... newsletter.
Budite dobro.
Aleksandra
FOTO NEDELJE: Verujem da i vi imate prijatelje koji su proteklih nedelja na društvenim mrežama objavljivali čarobne fotografije iz krajeva u kojima je sada leto. E pa ovo nije Plava laguna (Tajland), već Krupajsko vrelo. Kada sam videla fotografiju koju je zabeležio Nikola Milović odmah sam Žagubicu dodala na listu mesta koje  treba da posetim u Srbiji.    
UPOZNAJTE... Arčibalda Rajsa. Verovatno ste čitali njegov rukopis knjige "Čujte Srbi", ali postoji mnogo detalja o Rajsovom herojskom životu i delu u Srbiji, koji su malo poznati. Ako volite istoriju ovaj članak je itekako vredan vaše pažnje
Groznica zvana Dodela Oskara nedeljama trese planetu. Ukoliko niste pogledali neki od filmova koji vas zanimaju ili se spremate za taj događaj 28. februara evo 11 predloga grickalica koje možete da napravite  za tu priliku. Tu je i simpatična arkadna igrica sa Leom Dikapriom koji juri Oskara.
TOP 3 TED govora o kreativnosti i storytellingu odabrala je Snežana Subotić, članica organizacionog tima TEDxBelgrade i strastveni ljubitelj TED brenda i priča koje nastaju iz te fabrike slatkiša, kako kaže.    

1.
How photography connects us. Priroda je muza i strast skoro svakog umetnika. Digitalno doba nam je donelo blagodet pričanja priča kroz seriju digitalnih fotografija i video snimaka. Fotografije su nosioci priča koje nas povezuju ili razdvajaju. Pogledajte kako ovaj moderan svakodnevni način pričanja priča vidi David Griffin, direktor fotografije National Geographic.

2.
Where does creativity hide? Često sebi postavimo pitanja poput: „Kako nastaje i odakle dolazi kreativnost?“, „Da li je moguće razviti i povećati svoju kreativnost?“ Spisateljica Amy Tam sve radoznale koji žele da saznaju odgovore na ova pitanja vodi kroz zanimljivo putovanje i priču kako nastaje i teče kreativni proces, odnosno kako „ni iz čega nastaje nešto“.

3.
The dark side of storytelling. Suzanne Duncan, finansijski stručnjak i veliki fan storatellinga, predstavlja zanimljiv ugao posmatranja ove civilizacijske potrebe. Nije sve tako sjajno u svetu pričanja priča, naročito kad govorimo o njihovom korišćenju u poslovne svrhe. Storytelling ima i svoju mračnu stranu, a ako (ni)ste skeptik usudite se da je otkrijete. ;)
VIDEO NEDELJE:  I ne samo ove sedmice. Ako vas ovaj snimak ne ubedi da povremeno ispustite mobilni telefon iz ruku - ništa neće.
Opšte je poznato da odlaganje buđenja nije dobro po naše zdravlje. Ali kako da izbegnemo opciju snooze na budilniku? Evo 10 efektnih saveta za ustajanje iz kreveta i razbuđivanje
Tehnologija je odavno postala nezaobilazna prilikom stvaranja muzike. Održavaju se koncerti bez instrumenata. A Nebojša Malešević napravio je senzornu narukvicu za kreiranje muzike pokretima tela.
“Kakve su ti misli, takav ti je život.”
Verujem da je sada mnogima od nas jasnija ova prepoznatljiva poruka oca Tadeja. 
Ona simboliše upravo ono što smo mi zajedno naučili u
prethodnom izdanju newslettera, a to je da smo mi odgovorni za sopstvene misli, iz kojih proizilazi naše ponašanje.
Kako bi još bliže i praktičnije obradili temu samoodgovornosti i kreiranja vlastitog života, u današnjem izdanju newslettera akcenat će upravo biti na tome kako izgleda u stvarnom životu kada ne prihvatamo sopstvenu odgovornost.
Za sve vas koji se tak sada pridružujete ovom dinamičnom putovanju, verujem da i sama uvodna rečenica puno govori. No, možete se uvek vratiti dva koraka unazad, na sam početak malog priručnika Probudi ljubav u sebi
Pred vama se nalazi nekoliko nedovršenih kratkih izjava, vezanih za prebacivanje samoodgovornost, u kojim se možete pronaći ili ne. Ukoliko vas neka od izjava asocira na neku samo vama poznatu, ličnu izjavu, budite slobodni da dopišete. Ukoliko vas asocira na neku osobu, dopišite pored ime osobe.
  • On/ona me uvek nervira tim svojim ponašanjem… 
  • Diže mi pritisak sa kada čujem da tako govori, da se tako ponaša…
  • Moram da uradim stvari umesto njega/nje, ja moram da pomognem…
  • Razbesnela me je  tim svojim neodgovornim ponašanjem…
  • Ali kako sam ja mogao/la to da prekinem, ona/ se osećao tako potišteno.
  • Šta sam trebao/la da uradim..još više bi pogoršao/la stvari…
  • Da nije bilo njega/nje moj život bi bio bajka, bio divan, bio bi savršen i dr.
  • Ova država je kriva što ja nemam obrazovanje, posao, ljubav i dr.
  • Sigurno sam u prošlom životu nešto loše napravio/la, kada sad debelo plaćam, sve mi ide loše…
Ko je ovde odgovoran za ono što se dešava? :) 

Sve što treba da radite u narednih 7 dana, jeste da svoju pažnju usmerite upravo na ovakve i slične izjave, vas i vaših sagovornika. Što se tiče vas samih bilo bi poželjno da odete korak dalje od prepoznavanja vaših sopstvenih izjava, i da napišete kako bi zvučalo to što govorite sada kada oslikava vaše samoodgovorno ponašanje. 
Napišite kako zvuče izjave, ali sada kada ste svesni samoodgovornog ponašanja. Npr: Ja sam/a sebi dižem pritisak... Ja se nerviram zbog... Moj izbor je bio takav... 
Dozvolite sebi da budete kreativni u pisanju samoodgovrnih izjava.
NAPOMENA: Svesno uvek možete izabrati da se ponašate po vašoj meri, prebacivajući odgovornost na druge, na ceo svet. Važno je da vama bude jasno šta radite i kakve posledice proizvodite takvim ponašanjem.
Preuzimanjem samoodgovornosti za sebe vremenom ljubav prema sebi se povećava. 

Budite slobodni da mi javite  svoje utiske ili postavite pitanja slanjem poruke na mejl turudict@yahoo.com
Uspeh vam želim.
S ljubavlju,

Tijana 
Copyright © 2016 alex5rovski, All rights reserved.