Copy

Het vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost is opgericht door internisten van het Ziekenhuis Rijnstate/Velp met veel ervaring in het voorkomen en behandelen van reizigerziekten. Zij bieden reizigers d.m.v. vaccinatie en advies een optimale voorbereiding en nazorg.

View this email in your browser

Nieuwsbrief voorjaar 2019

Het is weer tijd voor een nieuwsbrief van Vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost. Naast info over de laatste ontwikkelingen van onze Travel Clinic vindt u in deze nieuwsbrief ook de laatste updates qua tropische ziektes waar u als reiziger mee in aanraking kan komen. Want het reizen naar gebieden met extra gezondheidsrisico’s neemt nog steeds toe. Zowel het type reiziger als de bestemmingen veranderen. Reizen worden avontuurlijker, met als gevolg meer blootstelling aan extreme omstandigheden. Zorg dat u beschermd op reis gaat en haal op tijd uw vaccinatie's en reisadvies!

Verhuizing intern Rijnstate Velp

In Januari 2019 is locatie Velp verhuisd van de 2e naar de 3e verdieping van Rijnstate Ziekenhuis Velp.  Het was hoog tijd voor een grotere en professionelere werkplek, waar we in de toekomst ongetwijfeld ook weer veel werkplezier zullen beleven.
Op de lange termijn zijn er plannen om het gebouw van Ziekenhuis Rijnstate Velp een andere bestemming te geven. Hier zijn echter nog geen concrete plannen voor. Als het over een aantal jaren echt zo ver is zorgen we uiteraard voor een fijne andere plek voor onze spreekuren. Tot die tijd hopen wij nog lang te genieten van deze fijne nieuwe verdieping. We verwelkomen u graag op onze nieuwe locatie!  

    


 

Spreekuurlocatie Musis in  Arnhem centrum officieel geopend

In Januari was het dubbel feest want onze locatie in het centrum is officieel en feestelijk geopend door de wethouder Ronald Paping. Gezondheidscentrum Medar zit in Musis Gezondheidscentrum op de Velperbuitensingel 15 te Arnhem.  De TCO houdt haar spreekuur op deze mooie locatie midden in de stad op de donderdagmiddag. Speciaal voor studenten is er een kortingsactie inclusief een gratis gadget.
  

Vaccinaties op maat, zoals meningokokken en kinkhoest

Naast reisadvies en reisgerelateerde vaccinaties kunt u ook bij Vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost terecht voor andere vaccinaties. Behalve de vaccinaties die in het landelijke Rijksvaccinatieprogramma zitten zijn er een aantal extra vaccinaties op de markt. Mogelijk dat deze vaccinaties gezondheidsvoordeel voor u of uw naaste oplevert omdat u in een risicogroep zit.  Mocht dit het geval zijn dan kunt u (eventueel in overleg met onze arts) kiezen om u te laten vaccineren. Wij bieden verschillende vaccinaties op maat aan. U kunt denken aan bijvoorbeeld jongeren die buiten de oproepleeftijd voor Meningokokken ACW-135 Y vallen of zwangere vrouwen die hun kindje willen beschermen tegen kinkhoest wat pas eind dit jaar standaard in het RVP valt. Meer informatie vindt u op de site van het RIVM: https://www.rivm.nl/vaccinaties-op-maat,, of neem contact met ons op.


Mazelen uitbraak

Mazelen is in veel landen geen onschuldige kinderziekte meer. Doordat de vaccinatiegraad lager is geworden zien we steeds meer uitbraken van mazelen in de wereld. Ook in Europa zijn helaas steeds vaker grote uitbraken. In verschillende landen van Oost-Europa, maar ook in Frankrijk, Italië en Griekenland. Kijk bij advies per land en de reizigers-alerts op onze site om te kijken of er risico op mazelen is.
Mazelen is een infectieziekte en kan zowel bij kinderen als bij volwassenen ernstige complicaties met zich meebrengen zoals bijvoorbeeld long- of hersenontsteking. Ga beschermd op reis en controleer voordat je op reis gaat of je de mazelen hebt gehad (iedereen die voor 1965 is geboren) of bent gevaccineerd (iedereen vanaf geboortejaar 1975).
Ben je geboren tussen 1965 en 1975? Overleg dan over uw mazelen status bij onze Travel Clinic Oost.

 

Zwangerschapswens & Zika 

Het zika virus wordt overgebracht door de tijgermug, die met name overdag prikt. Zika kan doorgemaakt worden zonder dat je door hebt dat je ziek bent. Vooral voor zwangere vrouwen en stellen met een zwangerschapswens kan zika grote gevolgen hebben. Want zowel de (zwangere) vrouw met een zwangerschapswens als de partner van de vrouw kan het zika virus overdragen op de ongeboren baby. Het risico op een zika virus infectie is niet overal even groot. In Latijns-Amerika is dit risico groter dan in Afrika en Azië. Door anti-muggen maatregelen te treffen, beschermt u zich tegen het zika virus.
Tot 1 maand na terugkeer kan het zika virus overgedragen worden via de vrouw. Voor de man die in zika gebied is geweest geldt dat 2 maanden na vertrek uit een hoog risico gebied geadviseerd wordt om een condoom te gebruiken. Het virus kan langer overleven in het sperma.  

Zwangere vrouwen en stellen die zwanger willen worden dienen een reis naar deze gebieden goed te overleggen en uitstel te overwegen. Voor gepast advies met de kennis over de laatste ontwikkelingen rondom zwangerschap en zika verwijzen we u door naar onze Travel Clinic. Meer informatie kunt u vinden in onze specifieke nieuwsbrief zwangerschap & reizen, die zich bevindt op onze website; www.travelclinicoost.nl of raadpleeg www.lcr.nl/Nieuws.  

 

Sportduikkeuring

Duiken is een fantastische sport. Iedereen die gaat duiken loopt risico, of hij of zij gezond is of niet. Reizigers die van plan zijn om tijdens een reis frequent te gaan duiken en/of een duikcursus willen gaan doen, kunnen zich voor de reis eerst bij Vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost laten keuren. De keuring wordt verricht door een ervaren (gecertificeerde) internist gespecialiseerd in de duikgeneeskunde.

Tijdens de keuring wordt onderzocht of het lichaam in goede conditie is. Onder andere wordt gekeken naar longfunctie en KNO-aspecten.
Mocht u een duikkeuring willen inplannen dan kan dat alleen telefonisch (dus niet via de website).

Nieuwe muggenspray Zensect Tropical met icaridin

Maak kennis met onze nieuwe muggenspray:
Zensect Tropical met icaridin (100ml) voor €8,95.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering adviseert naast Deet (30%-50%) ook Icardin als wereldwijde nummer 1 in veilige en goedwerkende muggenwering.

De voordelen op een rij:
• 6-8 uur actief
• Niet agressief voor de huid
• Voelt niet vettig aan
• Heeft een aangename geur
• Het is veilig voor synthetische materialen, zoals zonnebrillen, nagellak, je horloge of camera

 

Aangepast rabiës vaccinatieschema 

Het vaccinatieschema voor rabiës is veranderd naar twee in plaats van drie injecties vóór de reis.
Dat scheelt de reiziger aanzienlijk in kosten en dit betekent dat de reiziger ook nog kort voor vertrek een goede bescherming tegen Rabiës kan opbouwen. 

Op basis van nieuw onderzoek heeft de WHO geconstateerd dat twee vaccinaties met minimaal een week tussentijd een goede bescherming geeft. Het LCR heeft dit advies overgenomen. 

24/7 actuele reisadviezen van je vakantieland ontvangen?

Heb jij de 24/7 BZ app al gedownload?

Deze handige app geeft actuele reisadviezen, informatie over bijvoorbeeld de criminaliteit in je vakantieland en contactgegevens van de Nederlandse ambassade. Super handig dus voor op reis en ook offline te raadplegen. 

Kijk op de website Nederland Wereldwijd; www.nederlandwereldwijd.nl en ga aan de slag met de 24/7 BZ app.

Water in het buitenland

Wilt u weten of u het kraanwater kan drinken in het land waar u naartoe gaat? Raadpleeg dan de website www.waterinhetbuitenland.nl/ of vraag het na tijdens uw reizigersconsult aan onze reizigersverpleegkundige.

Vitens heeft een website ontwikkeld waar u per land kan opzoeken of het drinkwater veilig is om te drinken uit de kraan. Zodat u niet voor verassingen komt te staan bij het drinken van kraanwater, waar u risico mogelijk loopt op bijvoorbeeld reizigersdiarree.

Velp
Ziekenhuis Rijnstate Velp (3e verdieping)
President Kennedylaan 100
6883 AZ Velp
Arnhem Centrum
Musis Gezondheidscentrum
Velperbuitensingel 15
6828 CV Arnhem

Rijnstate Arnhem
Ziekenhuis Rijnstate Arnhem (route 58 – wachtruimte 2)
Wagnerlaan 55
6815 AD Arnhem

T: 088 0055 944 

info@travelclinicoost.nl
www.travelclinicoost.nl

Facebook
Website
LinkedIn
Email
Copyright © 2019 Travel Clinic Oost, All rights reserved.