Copy

Het vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost is opgericht door internisten van het Ziekenhuis Rijnstate/Velp met veel ervaring in het voorkomen en behandelen van reizigerziekten. Zij bieden reizigers d.m.v. vaccinatie en advies een optimale voorbereiding en nazorg.

View this email in your browser

Nieuwsbrief zwangerschap & reizen
Zwanger of met een zwangerschapswens op reis. Gaat dat samen?


Tijdens de spreekuren van Vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost zien wij dat er regelmatig zwangere vrouwen en vrouwen met een zwangerschapswens op reis gaan. Er is steeds meer interesse in de nieuwe vorm van vakantie vieren;  ‘de babymoon’. Nog één keer zonder baby op vakantie. Klinkt heerlijk en onbezorgd. Maar is dat ook werkelijk zo? Wij leggen het uit.
 

Zwangerschap en reizen: extra voorzorgsmaatregelen

 
Zwangerschap vraagt om extra voorzorgsmaatregelen bij het reizen. Op reis gaan is vaak mogelijk, het hangt er wel vanaf waar u heen gaat.  En mits een aantal zaken goed zijn geregeld en overdacht.
  • De veiligste periode om te reizen ligt in het tweede trimester, van de vierde tot en met de zesde maand van de zwangerschap. De meeste zwangere vrouwen voelen zich dan het fitst en de kans op een spontane abortus of vroeggeboorte is relatief klein.
  • Controleer voor vertrek of er op de plaats van bestemming voldoende medische voorzieningen aanwezig zijn om complicaties tijdens de bevalling op te vangen.
  • Wees tijdens de reis alert op klachten die afwijken van de normale ongemakken. Raadpleeg bij bloedingen, stolsels, buikkrampen, gezwollen benen, hoofdpijn of visusklachten direct een arts.
  • In bepaalde situaties en voor bepaalde situaties is zwanger (of met een zwangerschapswens) op reis gaan minder verstandig. Meer hierover leest u hieronder.

Wanneer wordt reizen tijdens de zwangerschap afgeraden?

Zwangere vrouwen zijn kwetsbaarder voor verschillende infectieziektes op reis en sommige vaccinaties gaan niet samen met een zwangerschap. Het reizen naar gebieden waar gele koorts, zika en malaria (in het bijzonder de ernstige malariavorm ‘malaria tropica’) voorkomt wordt sterk afgeraden. Ook is het af te raden om te verblijven op grote hoogten boven de 2150 meter.

Vrouwen met verloskundige risicofactoren zoals een eerdere miskraam of zwangerschapsvergiftiging kunnen beter afzien van reizen. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen met in het algemeen verhoogde gezondheidsrisico’s. Overleg bij twijfel met uw verloskundige of gynaecoloog, of neem contact met ons op als u wilt weten of een bepaald gebied verstandig is of niet. Om teleurstellingen te voorkomen het liefst voordat u boekt.

 

Risico’s op reis voor zwangere vrouwen

 

Reizigersdiarree

Bij zwangere vrouwen werkt het afweersysteem minder goed (om te voorkomen dat het lichaam de vrucht afstoot). Dat maakt zwangeren extra gevoelig voor reizigersdiarree. Het gevaar van reizigersdiarree is uitdroging. Hierdoor kan de bloedstroom naar de placenta verminderen en verzuurt het moederlijk bloed. Als gevolg daarvan kan het ongeboren kind in nood raken en overlijden.
Ook kan een heftigere voedselinfectie gepaard gaan met koorts, wat de kans op vroegbevalling vergroot.
 

Vliegen

Vliegen met een zwangere buik kan wat oncomfortabel zijn. Hieronder wat tips om de vlucht veilig en comfortabel te laten verlopen.
  • Probeer te zorgen voor een zitplaats aan het gangpad voor meer beenruimte en comfort.
  • Loop elk half uur een stukje om trombose te voorkomen.
  • Drink voldoende water omdat in een vliegtuig de lucht erg droog is. 
  • De meeste luchtvaartmaatschappijen accepteren zwangere vrouwen na de 36e week niet meer in verband met een eventuele bevalling in het vliegtuig. Vraag voor het reserveren van een reis naar het beleid van de luchtvaartmaatschappij.
 

Zwangerschap en vaccinaties

Voor- en nadelen van vaccinaties voorafgaand aan de reis worden altijd extra goed tegen elkaar afgewogen tijdens zwangerschap. Het wel of niet vaccineren bij zwangere vrouwen is maatwerk en dient door deskundigen op het gebied van reizigersadvisering te gebeuren. Bij vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost is men hiervoor aan het goede adres. Bij de afweging om wel of niet te vaccineren, gaat het om de vraag wat erger is: de vaccinatie of het mogelijk oplopen van een ernstige ziekte. Zogenoemde ‘levend verzwakte vaccins’ mogen zwangere vrouwen niet krijgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor inentingen tegen gele koorts, bof, mazelen en rode hond.
 

Muggen

Muggen kunnen ziektes overbrengen.
De tijgermug die overdag prikt kan onder anderen het zikavirus overbrengen. Deze ziekte is voornamelijk gevaarlijk voor vrouwen en mannen die een zwangerschapswens hebben en vrouwen die al zwanger zijn.

Zwangere reizigers wordt geadviseerd om gebieden waar het zikavirus aanwezig is te vermijden i.v.m mogelijke kans op afwijkingen van het ongeboren kind. Meer info over Zika in onderstaand nieuwsbericht.


Malaria tijdens een zwangerschap kan zowel moeder als kind bedreigen. Het is af te raden om tijdens een zwangerschap naar een malariagebied te reizen. Indien men desondanks toch wil gaan, is vooral tegen malaria tropica optimale bescherming nodig. Bij zwangeren die malaria oplopen, ligt het percentage spontane abortussen, vroeggeboorten en doodgeboren kinderen dertig procent hoger dan normaal. Bij zwangeren met ernstige bloedarmoede (bijvoorbeeld t.g.v. malaria) leidt een gebrekkige zuurstofvoorziening bovendien tot een laag geboortegewicht, wat de overlevingskansen voor het kind vermindert.
De schadelijke effecten van malaria verschillen bij vrouwen die afkomstig zijn uit gebieden waar malaria heerst en niet-immune vrouwen, zoals toeristen en expatriates. Bij niet-immune vrouwen vormt malaria tropica een directe bedreiging voor moeder en kind. Bij vrouwen uit gebieden waar malariaoverdracht het hele jaar door plaatsvindt, is vooral het kind in gevaar.
Wie tijdens een zwangerschap toch kiest om in een malariagebied te verblijven, moet zich bewust zijn van de risico's en extra goede voorzorgsmaatregelen treffen.

Zwangerschapswens & Zika 

Het zika virus wordt overgebracht door de tijger mug, die met name overdag prikt. Zowel de vrouw met een zwangerschapswens als de partner van de vrouw kan het zika virus overdragen op de toekomstige ongeboren baby. Door antimuggen maatregelen te treffen, beschermt u zich tegen het zika virus. Een zwangerschap dient echter te worden voorkomen indien een vrouw in deze gebieden verblijft, tot 1 maand na terugkeer uit het gebied. De man kan het zika virus overdragen via het sperma. Daarom wordt mannen met een kinderwens tot 2 maanden na vertrek uit een risicogebied geadviseerd een condoom te gebruiken. Zwangere vrouwen en stellen die zwanger willen worden dienen een reis naar deze gebieden goed te overleggen en uitstel te overwegen. Voor gepast advies met de kennis over de laatste ontwikkelingen rondom zwangerschap en zika verwijzen we u door naar onze Travel Clinic.  

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen en medewerkers obstetrie

Is een vrouw zwanger of werkzaam met jonge kinderen of zuigelingen? Maak dan een afspraak voor vaccinatie tegen kinkhoest. De minister van VWS is door de gezondheidsraad geadviseerd om het kinkhoestvaccin te geven aan zwangere vrouwen in Nederland, zo ook aan medewerkers die met pasgeborenen of jonge kinderen werken. De baby’s zijn dan beter beschermd, tot ze oud genoeg zijn om volledig gevaccineerd te worden. Het advies is om zwangere vrouwen te vaccineren tussen de 28e en 32e week van de zwangerschap. Later vaccineren zou ook nog kunnen.
Het kinkhoestvaccin (DKTP) is 5 jaar geldig.

HPV vaccinatie

De HPV vaccinatie wordt aangeboden aan meiden in de puberteit om de kans op baarmoederhalskanker te verkleinen. Er zijn 100 verschillende humaan papillomavirussen. Echter 15 types kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. Het virus wordt overgedragen via seksueel contact. Vanuit het rijksvaccinatieprogramma wordt het vaccin Cervarix  gevaccineerd, wat 2 veelvoorkomende types van het geïnactiveerde humaan papillomavirus bevat. De HPV-soorten 16 en 18 zijn het meest voorkomende en behoren tot de hoog-risico HPV virussen. Zij zijn verantwoordelijk voor 75% van de gevallen van baarmoederhalskanker.
Echter is er ook een vaccin wat beschermt tegen twee extra types van HPV: Gardasil. Deze dekt naast de meest voorkomende hoog-risico HPV virussen ook tegen de meest voorkomende laag-risico HPV virussen zoals genitale wratten. De gynaecoloog kan na een afwijkend uitstrijkje adviseren om een reeks Gardasil vaccinaties te verkrijgen. Vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost heeft deze vaccinatie in haar assortiment. Gynaecologen kunnen hun cliënten doorsturen naar de Vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost, een verwijsbrief is niet nodig.  
 
Merknaam Beschermt tegen Geschikt voor personen Aantal prikken
Gardasil® Virus types 6, 11, 16, 18 Leeftijd 9 t/m 13 jaar
Leeftijd 14 jaar en ouder  
Twee prikken
Drie prikken
Cervarix® Virus types 16 en 18 Leeftijd 9 t/m 14 jaar
Leeftijd 15 jaar en ouder
Twee prikken
Drie prikken

HPV-types 6 en 11 kunnen genitale wratten veroorzaken. De andere genoemde HPV- types  kunnen verschillende soorten kanker veroorzaken. Welke soort kanker veroorzaakt wordt hangt af van welk slijmvlies geïnfecteerd wordt (baarmoederslijmvlies, mondslijmvlies etc.).
Alle vaccins worden toegediend in de armspier, meestal in de monnikskapspier.
Vaccinatie is alleen voor profylactisch gebruik en heeft geen effect op actieve HPV-infecties of al aanwezige ziekte veroorzaakt door HPV; het voorkomt dus geen laesies ten gevolge van HPV bij personen die op moment van vaccinatie al met HPV zijn besmet.
 

Meer weten?

Wij denken graag met u mee. Bij vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost werkt een ervaren team van reizigersverpleegkundigen en internist-infectiologen, we zijn LCR-geregistreerd. Plan een afspraak via onze website (hyperlink link website)of neem contact met ons op via 088-0055944 of info@travelclinicoost.nl.

 

Bronnen: www.lcr.nl, www.travelclinicoost.nl, www.who.nl, www.rivm.nl, www.farmaceutischkompas.nl
Arnhem/Velp
Ziekenhuis Rijnstate Velp (2e verdieping)
President Kennedylaan 100
6883 AZ Velp
Arnhem Centrum
Musis Gezondheidscentrum
Velperbuitensingel 15
6828 CV Arnhem

T: 088 0055 944

Facebook
Website
LinkedIn
Email
Copyright © 2018 Travel Clinic Oost, All rights reserved.


Wilt u uw profiel aanpassen of zich afmelden voor de nieuwsbrief?
profiel aanpassen of afmelden mailinglijst

Email Marketing Powered by Mailchimp
Share
Forward
Share