Copy

View this email in your browser

De Travel Clinic is er voor iedereen die voor korte of langere tijd naar het buitenland gaat. Of u nu vakantieganger, wereldreiziger of zakenreiziger bent, voor iedereen geldt dezelfde vraag: hoe blijf ik gezond tijdens mijn verblijf over de grens? De Travel Clinic biedt u informatie en een persoonlijk reisadvies. Ook voor vaccinaties, malariamiddelen, reisbenodigdheden of een reisgerelateerde keuring kunt u bij ons terecht.

In deze nieuwsbrief:

Populaire vakantiebestemmingen: Bali

Indonesië is één van de meest populaire vakantiebestemmingen. Veel mensen gaan naar het eiland Bali vanwege de vele historische tempels, prachtige stranden, het uitgaansleven, de mooie natuur en de mogelijkheid om daar te surfen, duiken en te snorkelen. Als je naar Bali (Indonesië) gaat, is het aan te raden om je goed voor te bereiden en je ruim voor vertrek uitgebreid te laten informeren. De vele zwerfhonden op Bali en een bezoek aan een 'Monkey forest', zorgen bijvoorbeeld voor een risico op rabiës (hondsdolheid). Voor een vaccinatie- en reisadvies voor Indonesië, klik hier.

Malaria-advies voor Azië en Latijns-Amerika aangepast

Sinds 1 april is het nieuwe malaria-protocol, uitgegeven door het Landelijk Coördinatieorgaan Reizigersadvisering, in werking getreden.
Een groot aantal reizigers die naar bepaalde gebieden in Azië en Latijns-Amerika gaan, hoeven niet langer preventief malariatabletten te slikken in risicogebieden. Pas als ze koorts hebben of zich grieperig voelen, kunnen ze eventueel tabletten innemen die door de Travel Clinic Oost kan worden voorgeschreven. Het advies geldt niet voor alle gebieden en ook niet voor alle reizigers; afhankelijk van de persoonlijke gezondheidssituatie en het te bezoeken gebied kan het advies anders zijn. Lees meer

Vaccineren liefst 6 weken van te voren, last minute ook mogelijk

Tegen een aantal ziekten kunt u zich van tevoren laten vaccineren. De vaccinaties voorkomen dat u ziek wordt of dat er ernstige complicaties optreden. Een vaccinatie beschermt niet altijd meteen nadat hij is gegeven. Sommige vaccinaties bestaan uit een serie van twee of drie prikken die met bepaalde tussenpozen gegeven moeten worden. Daarom is het belangrijk dat u altijd tijdig voor een reis naar de Travel Clinic komt; bij voorkeur zes weken van tevoren. Heeft u een last minute geboekt of heeft u onverhoopt nog geen afspraak kunnen maken, dan is vaccineren in veel gevallen nog mogelijk en zinvol. Wij denken graag met u mee en hebben vaak ook last-minute afspraakgelegenheid.

Gele Koorts-uitbraken Zuid Amerika

Sinds januari 2017 melden de Braziliaanse gezondheidsautoriteiten een uitbraak van gele koorts in de staten Minas Gerais, Espirito Santo, Sao Paolo en Bahia. Dit is recent bevestigd door het Ministerie van Volksgezondheid van Brazilië. Een deel van het uitbraak gebied valt binnen het huidige gele koorts gebied (Minas Gerais en delen van de staat Sao Paulo). Een deel valt buiten het huidige gele koorts gebied (Espirito Santo en delen van de staat Bahia).
In deze link is een lijst met de uitbreiding van het gele koorts gebied te vinden: http://www.who.int/csr/don/27-january-2017-yellow-fever-brazil/en/
Tevens is er recent heeft de WHO de nieuwste landenlijst met betrekking tot de gele koorts vaccinatie verplichtingen gepubliceerd. Een belangrijke wijziging is dat de gele koorts vaccinatie verplicht is voor alle reizigers naar Suriname. Nadat Gele Koorts voor een langere periode niet meer voor kwam in Suriname, is er recent gele koorts opgelopen in het land.

Zikavirus en zwangerschap(swens)

Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken, een infectieziekte die veel gelijkenissen vertoont met dengue. Het virus is in 1947 ontdekt in resusapen in Oeganda. In 1952 is het voor het eerst gevonden bij mensen in Oeganda en Tanzania. Sindsdien is er een aantal uitbraken gemeld in Afrika, Azië en de Pacific. Het zikavirus wordt overgedragen door een beet van een besmette mug (de Aedes-mug). Deze mug kan bijvoorbeeld ook het dengue, chikungunya en het gele koorts virus bij zich dragen en is vooral overdag actief. De ziekte verloopt meestal mild maar kan in geval van een zwangerschap of zwangerschapswens tot ernstige afwijkingen leiden.
Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot minstens 1 maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Voor hun mannelijke partner geldt dat voor een periode van minstens 2 maanden na terugkomst uit een dergelijk gebied een condoom of andere anticonceptie bij seksueel contact moet worden gebruikt. Lees meer

Hepatitis A-vaccin tekort in Europa:
Advies Thailand, Zuid-Afrika en Turkije aangepast

Door een toenemende vraag naar hepatitis A vaccins en het achterblijven van de productiecapaciteit is er in Europa een tekort ontstaan aan hepatitis A vaccin. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering heeft de richtlijnen voor het krijgen van een hepatitis A vaccin daarom tijdelijk aangepast. Hiermee worden de nog beperkt beschikbare vaccins zo effectief mogelijk ingezet voor die reizigers die de hoogste risico’s lopen.
Uit recente onderzoeken blijkt dat het risico op hepatitis A voor reizigers naar Turkije, Thailand en Zuid-Afrika de afgelopen jaren het sterkst is gedaald. Tijdelijk wordt voor reizigers naar Zuid Afrika geen vaccin geïndiceerd. Voor Turkije en Thailand geldt een indicatie indien men onder primitieve omstandigheden verblijft. Ook is een vaccinatie wel geïndiceerd voor Turkije indien met buiten de grote steden en West Turkije verblijft. Extra nadruk wordt gelegd op hygiëne en andere beschermende maatregelen om hepatitis A en B te voorkomen. Lees hier meer voor de toelichting.

Over de Travel Clinic Oost

De TCO houdt behalve op de hoofdlocatie in Rijnstate Velp (nabij knooppunt Velperbroek) ook spreekuur in Arnhem Centrum bij het Gezondheidscentrum Musis (Velperbuitensingel 15a). Men biedt ook last-minute en avondspreekuurgelegenheid.
Behalve voor reizigersvaccinaties&malariaprofylaxe kan men er ook terecht voor beroepsgebonden vaccinaties, tropenkeuringen, duikkeuringen, of in geval van ziekte na terugkeer uit de (sub)tropen. Ook als men wil weten of er gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan een reis naar een land in de (sub)tropen bent u bij de Travel Clinic Oost aan het goede adres.
De TCO is een officieel erkend Gele Koorts Vaccinatiecentrum en geregistreerd bij het LCR waardoor vaccinaties vaak grotendeels vergoed worden via het aanvullende pakket van zorgverzekeraars.
Arnhem/Velp
Ziekenhuis Rijnstate Velp (2e verdieping)
President Kennedylaan 100
6883 AZ Velp
Arnhem Centrum
Musis Gezondheidscentrum
Velperbuitensingel 15
6828 CV Arnhem

T: 088 0055 944

Facebook
Website
LinkedIn
Email
Copyright © 2017 Travel Clinic Oost All rights reserved.
Wilt u uw profiel aanpassen of zich afmelden voor de nieuwsbrief?
profiel aanpassen of afmelden mailinglijst
Share
Forward
Share


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Travel Clinic Oost · President Kennedylaan 100 · Velp, AZ 6883 · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp