Copy
Dicken Info 08/2016
Ser mailet konstigt ut?
Läs det i din browser här:

View this email in your browser
Jan Hellman      

Ordförandespalten

Nya säsongen hämtar med sig förändringar

Den nya säsongen, som officiellt startade första juli, hämtar med sig en del förändringar i både handbollen i Finland samt i Dickens verksamhet.

Internationella handbollsförbundet (IHF) har infört en del nya regler som inverkar även oss. Reglerna berör bl.a. målvakt som utespelare, passivt spel, skadad spelare, spel under matchens sista minuter samt det nya blåa kortet. I OS-matcherna har man kunnat se hur dessa nya regler fungerar i praktiken. Läs om nya reglerna här.

I damernas FM-serie och herrarnas FM-liga kommer vi i år att spela med ett nytt system. Efter en dubbel grundserie (dvs en hemmamatch och en bortamatch) spelas en övre och en nedre fortsättningsserie. Placeringarna 1-4 berättigar plats i den övre gruppen och placeringarna 5-8 (herrar) och 5-9 (damer) resulterar i plats i den nedre gruppen. Efter dubbla inbördes matcher i bägge grupperna spelas kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher. Avsikten med det nya systemet är att ge jämnare och mera spännande matcher.

Inom Dicken är de främsta förändringarna denna säsong det nya storlägret (Röd&Blå) samt inkörning av gemensamma träningsriktlinjer. Föreningens gemensamma storläger för F-C juniorer ordnas 16-17 september i Kisakallio. Lägret ersätter lagens enskilda säsongsläger vi haft tidigare år samt det gamla Röb&Blå lägret. Inget hindrar förstås lag att ordna extra egna läger även denna säsong. Avsikten med storlägret är att bygga sammanhållning över åldersgrupperna och att kunna erbjuda ett program med hög kvalitet och intressant innehåll. Mera info om lägret kommer snart.

Det är ett par veckor kvar till vår gemensamma stora talkosatsning Helsinki Midnight Run! Som vanligt, behövs alla talkojobbare lördagen 3.9. Marknadsför också gärna jobbet till vänner och bekanta så att vi får maximalt antal löpare.

Janne

Kom ihåg!

 


Anmälan till säsongen


Den 31.8 skall man senast anmäla sig till den inkommande säsongen 16/17.

Detta är ett nytt förfarande som införs, och via det får kontoret en bättre koll på hur många vi riktigt är i Dicken. Lagledaren kommer inom kort att skicka ut info om hur man skall anmäla sig för säsongen.

Dicken cup 24 - 25.9

Lägg in Dicken Cup i era kalendrar! Detta år ordnas Dicken cup den 24 – 25.9.

Inbjudan till turneringen kommer du till här, och via denna länk kan var lag anmäla sig. 


Nyheter på Dicken.fiNya faddrar till alla F/P02 – F/P09


Dicken P05 och Tur och Retur Drumsö-Gubbängen


Fun in the Sun with our Ladies 

Aktuellt inom föreningen

Midnight Run 2016

Som vanligt ordnas Midnight Run med hjälp av Dickens krafter. Detta år sker loppet den 3 september. Anmäl ditt deltagande till ditt lags Midnight Run ansvariga, och meddela även vilken storleks funktionärsskjorta du vill ha. Storlekarna är unisex. De ansvariga kommer att vara i kontakt gällande vilka uppgifter som var lag har.

Vi ber även var Dickenit att locka släktingar, kolleger, vänner och bekanta att delta i loppet! För tillfället ligger vi under fjolårets anmälningssiffror, och vi hoppas kunna komma upp till samma nivåer som de tidigare åren. Om varje Dickenit skulle sälja 2 till platser till loppet, ökar anmälningssiffrorna med ca 1 000!

Sista anmälningsdagen är dagen före loppet, dvs 2.9. Anmälningen görs lättast via hemsidan, men kan även göras genom att köpa värdebevis från Stadium. Glöm inte att nämna er lagkod till era bekanta, så att även laget får 5 € för er sålda biljett.

Tränare för P05 och P07 sökes

Dicken söker tränare för lagen P07 och P05. Om du känner att du antingen tillsammans med någon, eller helt själv skulle ha ett litet intresse att träna, skicka ett e-post till johanna@dicken.fi. Johanna tar med glädje även emot tips om potentiella tränare.

Kommande evenemang

Dickens Röd & Blå läger i Kisakallio 16 - 18.9

Den 16 – 18.9 hålls det nya Röd och Blå lägret i Kisakallio. De äldre lagen kommer att åka till lägret redan på fredagen, medan de yngre kommer på lördagen. Gemensam transport kommer att ordnas – med start från antingen Etera eller Mattby Neste. Programmet för lägret kommer inom kort.

Anmälan sker genom denna länk, men glöm inte heller att anmäla er på Nimenhuuto. Sista anmälningsdagen är den 24.8. Lägrets kostnad är inbakat i säsongsavgiften.

Dickens Kick off 24.8

Det årliga Kick off mötet hålls den 24.8, för tränare, lagledare, ekonomiansvariga och övriga intresserade kl 18:00 i Drumsö lågstadieskola. Här bestäms de riktlinjer inom vilka föreningen kommer att jobba den kommande säsongen.

På programmet står bla. utvecklingsdagens feedback, tränarutskottets hälsningar och riktlinjer, det nya Röd och Blå lägret, de nya handbollsreglerna, välkommen till Dicken häftet, ekonomi och säsongsavgiften, fadderverksamheten och fördelningen, elitlagen, Dicken Cup och Midnight Run.

Alla med!

Aktuellt inom handbollen

De nya handbollreglerna

Som man även har märkt i OS, har IHF har kommit ut med ändringar på de gamla reglerna. Förändringarna gäller målvakten som utespelare, skadade spelare, passivt spel, regelbrott inom den sista minuten och det blåa kortet.
 

Målvakten som utespelare
Genom denna regel tillåts målvakten att byta med vilken utespelare som helst på plan. Spelaren måste inte, men får, ha samma färgs spelskjorta som målvakten.

Till detta hör en hel del regler. Om laget spelar med 7 utespelare, får ingen av utespelarna fungera som målvakt. De får alltså inte gå in i målvaktens område. Om någon av utespelarna går in i målvaktens område för att hindra en klar skott situation, bestraffas detta med ett 7- meters kast. Bytet mellan målvakt och utespelare sker på samma sätt som normalt, och då målvakten kommer tillbaka på plan fungerar den som målvakt, med de regler som platsen innehar.

Om laget spelar med 7 utespelare, och laget måste utföra ett utkast (då målvakten passar från sitt område till utespelarna), måste en utespelare byta med målvakten så att denne kan utföra uppgiften. Domarna får här bestämma ifall det finns behov av att vissla av spelet.


Skadad spelare
Denna regel gäller endast herrarnas och damernas FM-seriematcher samt Suomi Cup matcher, från kvartsfinal framåt.

Om domarna är helt säkra på att den skadade spelaren behöver läkarhjälp, skall domaren direkt blåsa av spelet. I detta fall kan lagets ledare (tränare, fysio, lagledare) inte frånsäga sig att komma till planen och hjälpa spelaren.  

I alla andra fall skall domaren be spelaren stiga upp för att få läkarhjälp utanför planen före de avblåser spelet. Alla spelare och lag ledare (tränare etc.) kommer att straffas med osportsligt beteende ifall de inte följer dessa regler.

Då spelaren fått läkarhjälp måste den avlägsna sig från planen. Spelaren får komma tillbaka på spelplan efter det tredje anfallet räknat från att lagets läkarhjälp har givits. Match-delegaten är ansvarig för att följa upp att denna regel följs.

Man räknar att ett anfall startar då laget får kontroll över bollen, och avslutas då laget gör mål eller mister kontrollen av bollen. Om laget har kontroll på bollen då deras spelare behöver läkarhjälp, räknas detta som det första anfallet. Om spelare stiger på plan innan det tredje anfallet har avslutats, ses detta som ett fel byte.

Det som tidigare nämnts gäller inte ifall läkarhjälpen behövs pga motståndarlagets progressiva regelbrytning. Regeln avser heller inte situationer då bollen träffar målvaktens huvud och målvakten på grund av det behöver läkarhjälp.

 

Passivt spel

Efter att domarna har visat tecknet för passivt spel, kan de blåsa av spelet när som helst ifall de inte anser att laget försöker nå en skottsituation. Efter att de visat tecknet för passivt spel har laget 6 passningar på sig att komma till kastsituation. Om laget inte efter dessa 6 passningar får fram ett skott mot mål, blåser någondera domaren ett frikast till motståndarlaget för passivt spel.

Om det anfallande laget får ett frikast efter att domaren har visat tecknet för passivt spel, räknas de passningar som skett innan frikastet till den totala mängden passningar. Det samma gäller ifall det försvarande laget lyckas förhindra ett skott mot mål.

Om det försvarande laget begår ett regelbrott som leder till att frikast efter att det anfallande laget passat 6 passningar, men innan att domaren har blåst av för passivt spel, har det anfallande laget rätt till en till passning efter frikastpassningen för att avsluta anfallet.

Domarna får räkna antalet passningar och göra beslut enligt sin egna uppfattning av situationen.

 

Den egentliga speltiden och tilläggstidens ”sista minut”

Reglerna gällande straff som utförs inom den ”sista minuten”  ändras till de sista 30 sekunderna. Dessutom har följande regler ändrats:

Regel 8:5) En spelare, som attackerar sin motståndare och utsätter denne för hälsofara måste avstängas. Hälsofaran är då en följd av stor kraft, eller det att motståndarspelaren är oförberedd i situationen och därmed inte kan försvara sig.

Regel 8:10 c) Om bollen är borta ur spel under de sista 30 sekunderna, och en spelare, tränare, eller lagledare fördröjer motståndarlagets kast för att hindra denne att få en kast- eller klar målsituation, skall denne spelare eller lagledare bestraffas med avstängning utan skriftlig rapport och 7 meters kast.
 

Regel 8:10 d) Om bollen är i spel under speltidens sista 30 sekunder, och

a)       Motståndarspelaren enligt reglerna beskrivna i 8:5, 8:10a eller 8:10b

b)      Motståndarens lagledare enligt reglerna beskrivna i 8:10a eller 8:10b (kom till reglerna här)

förhindrar laget som har bollen att få ett skott mot mål eller att få en klar skottsituation, skall den skyldige spelaren eller ledaren bli avstängd från matchen (antingen med eller utan skriftlig rapport beroende på brottet), och motståndaren får ett 7 meters kast. Om den störda spelaren eller dess lagkamrat gör ett mål före matchen avblåses, döms inte ett 7 meters kast.

 

Det blåa kortet

Innefattar en rapport efter matchen, som bestämmer de fortsatta åtgärderna för spelaren.

Det blåa kortet används tillsammans med det röda kortet. Domarna visar först det röda kortet, varefter de efter en kort gemensam diskussion, visar det blåa kortet.

 

Läs mera om de gjorda ändringarna här:

Bekanta dig med de nya reglerna via Youtube!
Dicken
Dicken
Dicken
Dicken
DickenNSM
DickenNSM
DickenMSM
DickenMSM
DickenNSM
DickenNSM
Dickenhandball
Dickenhandball
Dicken.fi
Dicken.fi
Our mailing address is:
Drumsö Idrottskamrater Dicken rf.
Smedjeviksvägen 9 C 66
Helsinki 00200
Finland

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by MailChimp