Copy
Dicken Info 09/2016
Ser mailet konstigt ut?
Läs det i din browser här:

View this email in your browser
Jan Hellman      

Ordförandespalten

Is i hatten på juniormatcherna - fokus på individuell utveckling

Juniorernas seriematcher håller under dessa veckor på att komma igång på allvar. Varje gång våra lag går in på planen går de in med inställningen att vinna individuella kamperna och att vinna matchen. Det är per definition något som hör till tävlingsidrott. Vilka matchens slutsiffror blir är däremot mindre relevant. Naturligtvis svider det ifall av förlust, men än sen då? Det mest relevanta är hur spelarna utvecklas och hur de lyckas prestera gentemot vad de tränat. Lyckas vi bra med att utveckla individer, kommer det med tiden också att synas i lagens matchresultat.

Tränarutskottet, som är det forum som sätter upp riktlinjer för handbollsutbildningen i Dicken, har definierat att individuell utveckling är det vi skall prioritera i träningar och matcher. Vi vill utveckla bra handbollsspelare. Ett sätt som det syns i praktiken är att vi vill öka samarbete mellan lagen för att bygga förutsättningar att träna på lämplig nivå. Det betyder också att våga ge ansvar åt alla spelare på planen – man lär sig mera genom att göra själv än att se på när andra gör.

Tränarutskottet har utarbetat en tränarhandbok som ger riktlinjer för vad barnen förväntas lära sig och kunna i en viss ålder. Detta presenterades åt tränarna på Röd&Blå lägret 16-18.9 och vi börjar tillämpa det i träningarna under denna säsong. Ett sammandrag av detta finns även i ”Välkommen till Dicken” pappret som delades åt alla barn på Röd&Blå lägret. En viktig poäng är att i yngre år är fokus på att få grunderna i skick. Barnen blir inte bättre handbollsspelare genom att försöka göra alltför avancerade saker i alltför för ung ålder.

Handbollsförbundet har inför denna säsong infört rekommendationer (obs! inte regler) för juniorernas försvarsspel. Målet är att gå bort från ett passivt 6-0 försvar till mera aktivt försvar. Rekommendationen är t.ex. att man i mini-ålder spelar man-man (1-1) försvar och i E-F juniorer 1-1 eller 3-3. Rekommendationer finns för varje juniorålder och finns i sin helhet att läsa på http://finnhandball.net/nuorisotoiminta/. I enskilda matcher kommer dessa rekommendationen att sätta tränarens, spelarnas och även föräldrarnas tålamod på prov. Det är mycket sannolikt att man i början släpper in mera mål och kanske t.o.m. förlorar matcher om man spelar ett försvarsspel man är ovan vid.

Alla riktlinjer som nämnts ovan är allmänna riktlinjer som vi vill tillämpa i Dicken. Det är ändå i sista hand tränaren som fattar beslut om vad som är lämpligt att tillämpa i en enskild träning, match eller för en enskild spelare. Det är många faktorer som inverkar på vad som är bästa lösningen för en enskild situation.

Nytt för denna säsong är även en del nya handbollsregler som kommer antagligen att orsaka en del utmaningar och tolkningsfrågor för domare, tränare och spelare. Kom ihåg att domarna, i synnerhet i juniormatcher, är i många fall unga som inte ännu dömt många matcher. Vi har alltför få handbollsdomare i Finland. Vi skall vara måna om de vi har och inte döda motivationen med att gå hårt åt dem.

Det är alltså en hel del saker som kan utmana tålamodet i juniormatcherna denna säsong.

Vill man få perspektiv på hur inställa sig till matcherna, kan jag rekommendera John O'Sullivans tal ”Changing the game in youth sports”. Link till videon: http://youtu.be/VXw0XGOVQvw

Med hopp om is i hatten och fina framsteg för våra juniorer!

Janne

Kom ihåg!

 


Midvinterfesten


Datumet för Midvinterfesten har klarnat! Pricka redan nu in 28.1 i kalendrarna, så att ni inte missar vinterns höjdpunkt. Detta år har festen återvänt till Polisernas sommarhem på Drumsö. Festen kostar 50 € och arrangeras av Island Boys.

Se Save the Date här.
 


Damerna spelar imorgon 1.10

Missa inte morgondagen match! Klockan 16:15 skall det avgöras vilket lag som äger Britas, då Dickens damer möter Sparta. Se till att det är rött i publiken, och kom och heja laget till vinst.


 


Nyheter på Dicken.fiHangö Beach Cup 20.8.2016


Fani-ranking 2016-17 är igång


Dicken vakuuttavaan voittoon HIFK:sta


Käsipallokausi on taas käynnissä, Dicken suosikkina kaudelle!
Vill även ni att era artiklar syns här i Dicken info under nyheter? Då är det bara att skriva artiklar, och lägga upp dem på Dicken.fi. Gör ni detta finns det en stor chans att de även dyker upp här!

Kontakta sanna@dicken.fi för mera info.


 

Aktuellt inom föreningen

Lyckad lägerdebut för Dicken i KisakallioDicken ordnade för första gången ett föreningsläger i Kisakallio 16-18.9. Lägret som går under namnet Röd&Blå är ett förnyat koncept där man slagit ihop två tidigare lägerhelheter till ett storläger: det tidigare Röd&Blå-lägret som i 10 år ordnats i början av augusti i Pajulahti och lagens säsongläger som ordnats olika veckoslut under vintern i Solvalla.

Målsättningen vara att kombinera de bästa delarna från de tidigare lägren, dvs gemenskapen, klubbkänslan och föreningsledda aktiviteter från Röd&Blå och de mer lagindelade träningarna från Solvalla-lägren. 

I årets läger deltog C02-D05-juniorerna fredag till söndag och E06-F07-juniorerna lördag till söndag. Totalt var det över 200 Dicken-juniorer som såg till att det var full rulle i Kisakallio hela helgen. Det bjöds på bollträningar i två olika hallar, fysikpass, övningar i gruppdynamik, instruktioner i löpteknik, spurt- och hopptester, men också mer lättsamt program som beachhandboll, bastu och frisbeegolf samt andra akitviteter mellan passen. 

Feedbacken har varit positiv och det verkar som detta nya koncept var uppskattat. Med tanke på att detta var första gången lägret ordnades, rullade programmet på bra och det verkade som alla lag trivdes och hade ett lyckat veckoslut. Vi är även nöjda med Kisakallio som ny lägerplats. Allt löpte på bra, stället är kompakt och det är nära till allt. Maten var god och det gick bra att få ihop alla rörliga delar i ett stort pussel, där alla olika gruppers program skulle fås ihop till en fungerande helhet. Vi lärde oss naturligtvis massor och det finns en del som kan förbättras lite till nästa år, men på det stora hela verkar det som förnyelsen av Röd&Blå har tagits emot väl. 

Kommande år kanske vi ännu kan utveckla samarbetet mellan lagen ytterligare i form av lite fler gemensamma aktiviteter mellan lagen, men framtiden får visa hur lägret utvecklas. 

Lagpresentationer

Damerna jagar det tredje mästerskapet i rad


Förra säsongen slutade lyckligt med mästerskapsvinst för Dickens damer. Men redan nu har de ögonen på det tredje guldet i rad, och de är redo för den redan igångkörda säsongen. Sommarträningarna var hårda, och återhämtning från mjölksyran i benen hörde till vardagen. Spelarnas fysik är nu bättre än vad den var förra säsongen vid samma tidpunkt. Lagets tränare Thomas Hivert kommenterar konditionen som följande: ”Då bollträningarna inledes i början av augusti var laget mera beredda, och laget kunde fokusera mera på handbollen”.

I början av september reste laget till Flensburg i Tyskland. Här fungerade både spelet och lagets samhörighet utmärkt. Damerna spelade två matcher varav de ena slutade med vinst och andra jämnt. Förra året spelade laget mot samma lag, och då fick de möta två tuffa förluster. Framsteg har med andra ord gjorts!

Från förra årets lag fattas Catte Nyberg (som slutat) och Alexandra Karsten, som flyttade till Grani med jakt på speltid. Till laget returnerade landslags-yttern Anna Lindholm efter att hon spelat en säsong i Norge. Laget är praktiskt taget samma som förra året, om inte rentav bättre.

Serien har redan kört igång, och upplägget är samma som under den förra säsongen. Guldfavoriterna är Dicken och HIFK, och just i denna ordning. Sparta och SIF tros vara de lagen som tävlar om brons. GrIFK har fått några erfarna spelare med i laget, och kan fungera som en överraskare.

Även om upplägget för Dicken är gynnsam, skall man komma ihåg att spel inte endast vinns på papper, utan just på spelplan. Mästarna kommer inte att agera som att de redan har guldet i sin hand, utan kommer med en ödmjuk attityd, respekt och med 100% attityd att möta motståndarlagen. Vi hoppas vi ser mycket publik (helst röda av färgen) i Britas för att stöda vårt spel. Dickens hemmapublik har under de senaste säsongerna varit en av Finlands bästa och högljuddaste handbollspublik, och visst håller vi fast i detta även detta år?

Vi ses i hallen redan imorgon! Lagets kommande matcher kan du se i slutet av detta infobrev.

Följ laget på Facebook, Twitter och Instagram!

General Manager,
Make Enström

Dickens Herrlag hälsar

 
Dicken har ett starkt lag men samtidigt ett yngre lag jämfört med förra säsongen.

De stora förändringarna är att storskytten Christoffer Modig tar ett mellanår i handbollen för studier utomlands, och att straffspecialisten och suveräna ersättaren för den skadade kaptenen Jocke Broman funder örra året, Tumppi Hollfast,
skall studera utomlands. Även lagets otroligt viktiga allround spelare Casi Stierncreutz lägger skorna på hyllan pga satsning på studier och arbetskarriär. Då samtidigt linjebjässen Joona Hertola slutligen fick beskedet av läkaren att det är dags att göra ngt annat än att spela handboll kan alla som vet något om handboll förstå att detta är stora förändringar för Dicken. Hertola lämnar ett stort tomrum på centerplatsen där Dicken tillsvidare utan framgång har försökt hitta en förstärkning utanför landets gränser för att lösa detta problem på sikt.

Samtidigt producerar Dickens junior- och akademiverksamhet nya spelare hela tiden vilket vi får vara mycket glada för. Som motvikt för förlusterna ovan kan vi med glädje konstatera att lagkaptenen Jocke Broman är med igen efter sin långa skada, liksom även Fille Söderlund som fick förra säsongen förstörd av en seg sjukdom som nu är vunnen. Båda ser mycket bra ut inför säsongen tillsammans med övriga nyckelspelare med Benny Broman i spetsen. Unga skytten Max Granlund som förra säsongen presenterade sina kanoner för handbolls-Finland har tillsammans med Fille Söderlund som uppgift att ersätta Modig på vänster 9m. Våra vänsterhänta unga 9 meters spelare Johan Gripenberg och Wiggo Usvalahti är i en viktig roll i årets lagbygge där båda har en bra möjlighet att slå till på högsta nivå och därmed låta Valdar Noodla avlasta Benny Broman som play maker under säsongen. Handboll vinner man bara med stark defensiv och här är våra rutinerade målvakter Mikke Mäkelä / Paaki Roslander samt försvarsspecialisten Max Knuts i stor roll denna säsong.

Vid sidan om dessa nämnda spelare hoppas vi att alla våra övriga unga spelare tar steget mot mera speltid och småningom en större roll i laget. Dicken har många intressanta unga spelare på gång. Det är vi mycket glada för.

Dicken har väl ej på 30 år spelat utan en spelare från familjen Hollfast, där Fjomppa gjorde det stora jobbet med spel i Dicken på 80-, 90, och 2000 talet, varefter sonen Tumppi tog över. Nu när Tumppi tar ett mellanår har Fjomppas yngsta son Robin Hollfast lyfts upp i laget. Detta är väl det man kallar kontinuitet i ett handbollslag. Övrigt bevis på kontinuitet är Oskar Monnberg och Nicolas Ljunglin som båda detta år väntas kriga om speltid på sina yttrar.

Välkommen på match! Se de kommande matcherna i slutet av infobrevet.

Hälsar,
Dickens herrlag

Kommande evenemang


  
 

Dicken
Dicken
Dicken
Dicken
DickenNSM
DickenNSM
DickenMSM
DickenMSM
DickenNSM
DickenNSM
Dickenhandball
Dickenhandball
Dicken.fi
Dicken.fi
Our mailing address is:
Drumsö Idrottskamrater Dicken rf.
Smedjeviksvägen 9 C 66
Helsinki 00200
Finland

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp