Copy
Dicken Info 2/2017
Ser mailet konstigt ut?
Läs det i din browser här:

View this email in your browser
Jan Hellman      

Ordförandespalten

Lärdomar
Du har två alternativ att välja mellan. Du kan förbättra din pansarvagn antingen genom att sätta in en starkare kanon eller förstärka väggarna. Vilket väljer du?
 
Frågan ställdes på en föreläsning om ledarskap. Att utveckla och motivera individer som alla är olika, samt att få grupper att arbeta mot ett gemensamt mål innebär liknande utmaningar oberoende om det sker i arbetslivet eller på handbollsplanen. Att vara med i Dickens verksamhet som spelare, tränare eller ledare ger lärdomar man har nytta av även i arbetslivet. Våra äldre juniorer och unga vuxna spelare har en bra möjlighet att få erfarenhet av ledarskap genom att fungera som hjälptränare eller tränare. Att kunna dela med sig den kunskap man har om handboll åt yngre spelare och samtidigt själv få en erfarenhet av vad det innebär att lära, motivera och leda andra. Det är en unik chans att få erfarenhet av detta i en ung ålder. För de flesta krävs det flera års erfarenhet inom sitt yrke innan man får möjlighet att pröva på ledarskap i arbetslivet. Att fungera som domare är en annan bra erfarenhet som är till nytta i arbetslivet. Lära sig att fatta snabba beslut, att hålla fokus, hålla huvudet kallt och inte låta sig provoceras.
 
Hur blev det med pansarvagnen? Frågan och svaret presenterades av Jukka Jalonen, som var huvudtränare när Finland vann VM guld i ishockey 2011. Hans svar var att satsa på starkare väggar eftersom det ökar trygghetskänslan hos dem som är inne i vagnen. För att utvecklas måste man pröva på nya saker, dvs ta risker. För att man skall våga ta risker måste man känna sig trygg. I Dicken vill erbjuda en omgivning där spelare och tränare skall kunna känna sig trygga med att ta medvetna risker och prova på nya saker. Det betyder en del misslyckanden men alltid också lärdom och utveckling.


Janne

Kom ihåg!Håll Erkkeri-hallen ren!

Som många av er som vistas i Erkkeri hallen har upptäckt, så är hallen ställvis ostädig. Föreningen uppmanar därmed alla att med gemensamma krafter hålla hallen ren. Inom kort kommer det hängas upp instruktioner på var material skall förvaras, så håll utkik på Erkkeri-hallens anslagstavla om detta.

Även stora mängder av kläder, dricksflaskor och annan utrustning har samlats i Erkkeri-hallen. Var vänliga och gå igenom ifall något som tillhör er familj lämnats kvar. Måndagen den 6.3 samlas allt överblivet material och ges vidare till välgörande ändamål.

Nyheter på Dicken.fi

Dicken F08 i Palmu Cup

Dicken otti pakkovoiton SIF:stä

Tervetuloa katsomaan Dicken-kampanjakoodeilla Pirkka-Pekka Peteliuksen esitystä "Tolkuton Spektaakkeli"!

Hjälp oss förbättra Midvinterfesten!
 

Lehdistötiedote Dicken naiskäsipallo / pelaajasopimukset

Aktuellt inom föreningen

Sommarlägeranmälan har öppnat!

Från och med idag, torsdagen den 9.2, går det att anmäla sig till sommarlägren. Dicken ordnar i år igen 2 sommarläger, ”Folksam Sportcamp” och ”Helsinki Handball Camp”. Sista anmälningsdagen är 5.5.2017.

Helsinki Handball Camp organiseras för barn födda mellan år 2006 och 2003. Detta läger hålls under veckan efter att skolan slutar, dvs måndag till torsdag 5.6 – 8.6. Lägret hålls i Brunakärrs idrottshall, och maten äts i Folkhälsans seniorhem. Lägret dras av spelare från elitlagen. Nytt på lägret inför detta år är Helsinki Handball Camp skjortan.

Anmäl dig till Helsinki Handball Camp här.

Folksam Sportcamp organiseras för barn födda mellan år 2009 och 2007. Detta läger hålls både under vecka 23 (5.6 – 9.6) och under vecka 24 (12.6 - 16.6) i Erkkeri hallen (gamla Etera hallen) på Drumsö. Programmet under de båda veckorna är olika, så det är med andra ord möjligt att delta under båda veckorna. Lägret organiseras som vanligt av Martina Genberg. Lägrets tema är olika sporter och idrott – men med handboll i fokus. Nytt för i år Folksam Sportcamp skjortor, som varje lägerdeltagare tilldelas.

Anmäl dig till Folksam Sportcamp I (5.6 – 9.6) här och II (12.6 - 16.6) här.

Vill din arbetsplats vara med och sponsorera lägret, och få namnet på skjortan som över 100 barn och vuxna kommer att springa runt med sommaren lång? Då är det bara att eposta sanna@dicken.fi så får vi det fixat.

Hjälptränare sökes till Dickens sommarläger 2017

Till båda Dickens sommarläger sökes hjälptränare. Ifall du skulle vilja jobba som hjälptränare skicka en fritt formulerad ansökan till sanna@dicken.fi där du berättar om dig själv samt vad du tidigare har gjort och jobbat med. Meddela även vilket/vilka läger du är intresserad av, samt vilka högskolor du söker till och när deras inträdesprov hålls (ifall du vet detta). Ansökan är öppen tills torsdagen den 23.3.2017. Vi meddelar senast måndagen den 27.3.2017 vem som fått jobbet.

Rapport från Ikis turneringen

Dickens lag slutade på andra plats i Ikis 50 turneringen, som detta år hölls i Riihimäki. I turneringen deltog förutom Dicken även HIFK och Cocks, varav Cocks knep första platsen och HIFK kom på tredje plats. Förra årets vinnare Esbo IF var detta år inte med i turneringen. Henrik ”Hexi” Wilen kommenterar turneringen på följande vis ”Handis handlar i hög grad om rutin och det har vi mycket av. Äldsta spelaren är född 1951. Efter fyra raka silvermedaljer börjar vi vara redo för guld. Kanske nästa år när vi får med nya ”junnun” födda 1968.”

Premieringarna under Midvinterfesten 2017

Under lördagens Midvinterfest premierades traditionsenligt två personer för sin insats i föreningen.

Iffes pokal till minne av "Iffe" Tom Ivanoff

Iffes pokal utdelas till enskild person för "Årets insats".

Den insats vi premierar i år har resulterar i något helt nytt i Dicken och har även haft inverkan och synlighet utanför Dicken. Att genomföra projektet från idé till det vi uppnått idag har inte varit lätt. Det har funnits många hinder att övervinna på vägen. När iden till projektet första gångerna presenterades var vi aningen skeptiska huruvida det går att genomföra projektet med hög kvalitet och om det finns iver nog att hålla det i gång på sikt. Projektet krävde också en märkbar investering.

Med facit på hand, kan man konstatera att projektet varit en succé. Projektet har levererat enligt förväntningar med bra kvalitet. Projektet har engagerat flera personer, som pålitligt och med stor iver skött om sina uppgifter. Det har gett synlighet åt föreningen, glädje åt dess medlemmar och visat gott exempel på att utnyttja möjligheter som teknologi erbjuder.

Den person som drivit på projektet har trott på sin sak, har målmedvetet fört det framåt och övervunnit hinder. Det är vi tacksamma för idag.

Iffes pokal tilldelas Tom Gammals för streaming av dam- och herrmatcher.

 
Börjes pokal till minne av Börje Nordström

Cai GranforsUtdelas till enskild person för "Trogen tjänst".

Personen som premieras har visat ett enormt engagemang för Dicken. Även om personen i fråga inte har en decennier lång historia i Dicken har insatsen varit desto mera intensiv. Personen är aktivt på många områden och engagerar sig i handboll på alla nivåer. Personen bygger aktivt nätverk både inom Dicken, med andra föreningar, med handbollsförbundet och parter i samhället som t.ex. skolor och stadens representanter. Det går knappt en dag som denna person inte gör något för Dicken.

Personen driver självmant frågor och idéer som är bra för Dicken och ställer alltid upp när det behövs hjälp. Denna person har haft en viktig roll i den utveckling som skett under senaste åren att göra Dicken till en förening bl.a. genom att vara den drivande kraften i att etablera fadderverksamhet mellan elitspelare och juniorer. Uppgifterna och frågorna som personen bidrar till i Dicken är många: lagledare, tränare, sponsorering, Midnight Run, Fani shop, styrelse, barnhandboll, finansiering, kommunikation, och många flera.

Börjes pokal tilldelas Cai Granfors, en verklig stöttepelare i föreningen.

Streaming av juniorlagens matcher

Nu är även streaming av juniorlagens matcher möjlig! Ifall juniorlagen har någon viktig eller speciell match som ni vill dela med handbolls-Finland, så kan Tom Gammals ställa upp med sin streaming utrustning. Detta kan ju kännas lockade nu när playoff säsongen så småningom kommer igång! Tom önskar dock att man informerar honom om detta behov ca två veckor i förväg.

Toms kontaktuppgifter är:
tvg@suomi24.fi / 050 911 1866

Lagpresentationer

Flickor -04

Dicken F04 utgörs av 15 glada flickor. Tidigare har vi varit 19 flickor, men på grund av krock med andra hobbyn har 4 spelare slutat för den här säsongen. Som tränare har vi Jannika Gammals. Det är tredje säsongen hon är tränare för flickorna. Lisa Hannelius är första säsongen med som hjälptränare.

Vi har många flickor som har spelat handboll tillsammans i många år, men också många som har börjat senare. Det är en bra mix av glada flickor som älskar spela handboll och har en fin laganda. Flickorna tränar tre gånger i veckan i Mejlans sporthall.

Flickorna beskriver själva sitt lag på följande sätt; att spela handboll är det bästa vi vet, vi är en grupp vars samarbete funkar, har en bra laganda, vi kämpar tillsammans och vi hjälper och stöttar varandra. I laget har vi fått jättebra kompisar och vänner.

Laget deltar med två lag i serien, ett i tävlingsserien och ett i utmanarserien. Vi har många nya flickor, så utmanarserien är ett bra sätt att komma med i handbollens värld. I tävlingsserien är det tuffare den här säsongen, eftersom några lag från förra året hoppade av och spelar med bara ett lag i utmanarserien.

Tidigare år har laget deltagit i Eken Cup i Stockholm, men nu i april åker vi till Irsta Blixten i Västerås. Det är flickornas första utlandsresa tillsammans som lag utan sina föräldrar. Detta är ett ypperligt tillfälle att förstärka den redan så starka lagandan.

Följ laget på Instagram dickenf04 !

Pojkar -04

Dickens pojkar 04 är knappa 30 till antal idag, med en av de våra på ett års exil i Australien. Inför säsongen stod vi inför en ny situation då vi traditionellt kört med 3 lag i serierna, dvs. 2 tävlingslag och 1 utmanarlag, för att garantera alla så mycket speltid som möjligt. Nu var dock P03 behov av flera spelare och då kom vi överens om att de 10 ivrigaste skulle träna och spela också med P03. P.g.a. detta deltar vi ”bara” med ett tävlingslag och utmanarlag i årets serie. I tillägg deltar vi i alla inhemska turneringar och en utlandsturnering.

Som målsättning hade vi inför säsongen fortsättningsvis individuell utveckling. Detta är alltid en utmaning då vi har närmare 30 killar samtidigt på träningar. Tack vare att tränaren Christa har planerat träningarna minutiöst och att hjälptränaren P99 Matthias som kom med ifjol har haft möjlighet att vara aktivt med, samt att hjälptränarna Gusi, Robert och Rolle har ställt upp vid behov, har vi kunnat utnyttja varje mm av Mejlans hallyta med killar indelade i 2-3 grupper.
 

Lagets målsättning är specifikt att spela snabbt och roligt handboll. Tack vare Stumbes goda råd i tidernas början har vi alltid spelat med högt försvar och fortsätter givetvis med det. Att spela snabbhandboll och att samtidigt ha tålamod är ibland en utmaning för 12 åriga killar, men då det lyckas är det definitivt roligt. Visst vill vi vinna varje match som vi spelar, men det viktigaste är alltid pojkarnas individuella utveckling. En match som vi dock satsar stenhårt på att vinna är Dickens fani-ranking. Vi vann år 2015, fick träna tillsammans med herrlaget och det vill vi göra på nytt!

Säsongen inleddes med beachträningar inför Åifks traditionella beach turnering på Ekvalla. Då vi inte rymdes med blev det en hembakad turnering tillsammans med Hik där flickor och pojkar spelade mot varan. Det skulle vi bli vana med, då Kyifens utmärkt duktiga F04 som dominerat stort i flickserien bestämde sig att delta i P04 serien. Vi vill ju spela så många matcher som möjligt mot så tufft och duktigt motstånd som möjligt, så det var mer än välkommet med ett nytt duktigt lag till serien. Förberedelserna fortsatte med Dickens läger i Kisakallio och vi fick förutom träna handboll även jobba på teambuilding och annat roligt och nyttigt. Killarna själv säger att vi är bäst, laget med den bästa kämpa andan, går aktivt på träningar, har jätteroligt tillsammans, spelar som ett lag och har bra rullespel. Och: Alla är kompisar med varan.

Vissa höjdpunkter har vi redan upplevt under säsongen förutom beach turneringen. Medaljer har det blivit både i Karis, Dals, Myrbacka och Kyrkslätt. I Atlas Cup fick vi spela final i Energia Arenan och det var speciellt då vi vanligtvis har suttit på läktaren för att heja på våra landslag. I Borgå blev det en hygglig 5e plats i P03 serien. En stor upplevelse hade vi också i Sjundeå då de spanska stjärnorna spelade mot de våra i nya och fina Folksam Arenan. Efter matchen fick vi selfies och autografer av dem alla och det var definitivt ett minne för livet. Tomás, Aguinagalde, Dujshebaev etc...


Vid årsskiftet stod vi inför ett tränarbyte då Christa inte hade möjlighet att fortsätta som huvudtränare. Tacksamt nog hade Matthias kommit väl in i laget och gått redan startup skolningen samt halva TS1, så han var redo att ta över ansvaret. Vi är väldigt glada och tacksamma att ha en duktig ung tränare med kapacitet att leda vårt gäng. Han har också en fin blick för detaljer så utvecklingen går snabbt framåt.

Vi ser framemot nya höjdpunkter då vi spelar matcher så gott som varje veckoslut (förutom då 1 månads paus för sportlov...). Dessutom blir det en intressant vår på läktaren i Britas då det spelas förutom slutserie också play offs. Sedan rundas säsongen av med Sjundeå Cup, Helsinki Handball Camp och Eken Cup i Stockholm.


Följ laget på instagram: @dickenp04 och twitter: @dickenp04

Kommande evenemang

Kommande matcher


 


Kommande händelser


 

Vems skjorta hänger fryst på väggen i Britas?

Isabell Pipping-Wuori

Nästa i turen för att presenteras är Isabell Pipping-Wuori. Förutom att Isabells spelskjorta är fryst, så blev hon ungefär för ett år sedan utnämnd till ”handbollshjälte” av Finska handbollsförbundet. Vid dessa tider intervjuade föreningen henne, och vi har därmed grävt i arkivet för att hitta intervjun. Läs här igen om vem Isabell är!

Isabell började spela handboll som 13 åring. Hon gick i skola i Drumsö Svenska Samskola där det spelades mycket skolhandboll, och var även DIK (Dicken) hade träningar. DIK hade ett enda flicklag vid dessa tider, och det var där hon började träna, med 1 träning i veckan. Mera allvar blev det några år senare när laget lyckades locka ett stort gäng nya flickor med från Mattlidens skola. Under denna tid hade laget dessutom fått Dick Nordström som tränare, och det var egentligen vid denna tid flick- och dam-verksamheten kom igång på allvar i Dicken.

Isabell spelade främst som 9-meters spelare, ofta H9 men också V9 och mitt9. Som spelare var hon en kämpare som alltid försökte sitt bästa, både på träningar och matcher. Hon var ganska orädd och hade ett hårt skott. Isabell var troligen den första damen som började använda kullager-finten och hade länge mycket nytta av den.

Först deltog laget bara i juniorserierna, men år 1977 var de första gången med i Div-1. Lika som Lotta Ekebom (som presenterades i januari Dicken info), steg Isabel med juniorlaget våren 1979 till mästerskapsserien, och våren -81 tog de sitt första FM-guld. Det blev allt som allt 6 guld och 2 silver i FM för Isabell.

Isabell har dock inte bara spelat i FM serien, utan har även representerat Finland. Detta gjorde hon bland annat då Finland med damlandslaget deltog i Viken Cup i Kalix 1980 och då damlandslaget spelade i C-VM i Spanien 1986. Under 1988 på våren slutade Isabell att spela på FM-nivå, och efter några säsonger i Micken lade hon spelskorna på hyllan för gott.

Vår handbollshjälte har dock inte bara spelat, utan har även fungerat som tränare. Hon tränade ett av Dickens flickjuniorlag några år i mitten på 80-talet och F-flickor 2006-2007. Då flicklandslaget deltog i Nordiska Mästerskapen i slutet av 80-talet var Isabell detta lags tränare. Som bäst är Isabell även Dickens A-flickors mentala tränare.

Goda minnen från handbollen har Isabell många av, från träningar, mästerskap, tränings- och tävlingsresor. Hon berättar att hon fick känna glädjen att få spela i ett fantastiskt lag med härliga lagkompisar och den bästa tränaren. Första FM guldet våren 1981 var enligt henne en fantastisk upplevelse, och den efterföljande träningsresan till Jugoslavien följande sommar, med alla möjliga äventyr, hör nog till de bästa minnen från spelarkarriären som hon har.

Dicken
Dicken
Dicken
Dicken
DickenNSM
DickenNSM
DickenMSM
DickenMSM
DickenNSM
DickenNSM
Dickenhandball
Dickenhandball
Dicken.fi
Dicken.fi
Dickenhandball
Dickenhandball
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Drumsö Idrottskamrater Dicken rf. · Smedjeviksvägen 9 C 66 · Helsinki 00200 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp