Copy
BRUSSELS ART NOUVEAU ART DECO Festival 2017
11 > 26.03
Agenda
View this email in your browser

BANAD Festival
extra activiteiten

 

WEEK 1

Gustave Strauven in Schaarbeek
De tentoonstelling ontving in 2016 de Erfgoedprijs van Schaarbeek en laat bezoekers kennismaken met het werk van de Schaarbeekse architect Gustave Strauven (1878-1919). Deze meesterlijke en bij wijlen onberekenbare durfal tekende op een paar jaar tijd voor een zestigtal gebouwen in Brussel, waaronder meerdere pareltjes van art nouveau. De speelse tentoonstelling werd voorgesteld in de Sint-Gorikshallen en laat groot en klein zijn materialenrepertoire, de omvang van zijn vocabulaire en zijn kleurenpalet ontdekken.
Gemeentehuis van Schaarbeek – Collignonplein – 1030 Schaarbeek
11.03 > 26.03 I Alle dagen van 10u00 > 18u00

Bezoek + concert aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth
Muziekkapel Koningin Elisabeth - Tervuursesteenweg 445 - 1410 Waterloo
12.03 I 11u30 I concert inbegrepen in de pass
 
Visite + concert aan het Blérothuis 42
Na een kort bezoek aan het huis woont u een intiem kamerconcert bij in de privésalon. Op het programma: muziek uit de tijd, gevolgd door een kort hedendaags werk van de vermaarde Engelse componist Alan Charlton, een van de nieuwe eigenaars van het huis, die er werkt en woont met zijn jonge gezin. De muziek wordt gebracht door twee getalenteerde Belgische musici, het duo Edenwood: Catherine Struys (gitaar) en Wouter Vercruysse (cello).
Blérothuis - Belle Vuestraat 42 – 1000 Brussel
12.03 I om 15u en om 16u30 I reservatie noodzakelijk
 
Fin-de-Sièclemuseum
Ensor, Khnopff, Spilliaert, Horta, Rodin, Gauguin, Mucha, Bonnard, …: meer dan 30 grote kunstenaars wachten je op in het Fin-de-Siècle Museum! Tussen 1868 en 1914 blonk Brussel uit als een van de culturele trefpunten van Europa met haar tentoonstellingen, kunstbewegingen, literaire salons, … In het Fin-de-Siècle Museum duik je in het hart van deze bruisende omgeving en ontdek je een waaier aan kunststromingen en disciplines: van impressionisme tot Art Nouveau, van schone kunsten tot opera.
www.fin-de-siecle-museum.be
di > vrij: 10u tot 17u & za > zo: 11u tot 18u

 
WEEK 2

Het Joubrantrio in Flagey
Het Joubrantrio wordt gevormd door de Palestijnse broers Samir, Wissam en Adnan Joubran. Ze komen uit een familie met een lange muzikale traditie en vormen het enige oed-trio ter wereld. De broers zijn alle drie virtuoze solisten, gekend om hun prachtige improvisaties en rijke melodieën, maar ook omwille van hun enorme kennis over de oed, de Arabische luit, die zo'n belangrijke plaats heeft in de Palestijnse cultuur. Het ongelooflijk avontuurlijke en muzikale parcours van het trio bracht de broers al op muziekpodia overal ter wereld.
Heilig Kruisplein - 1050 Brussel
15.03 I 20u15 I reservatie noodzakelijk

The Bauhaus #itsalldesign
Met The Bauhaus #itsalldesign stelt het Vitra Design Museum een uitgebreid overzicht tentoon van Bauhausdesign. De tentoonstelling bevat een hoeveelheid aan uitzonderlijke, in sommige gevallen nooit eerder vertoonde stukken op het gebied van design, architectuur, kunst, film en fotografie. Terzelfdertijd trekt deze tentoonstelling paralellen tussen het Bauhausdesign en huidige debatten en tendensen van design met de kunstwerken van hedendaagse designers, kunstenaars en architecten. Op deze manier onthult The Bauhaus #itsalldesign de verrassende huidige relevantie van een legendarisch cultureel instituut.
ADAM - Belgiëplein 1 – 1020 Brussel
16.03 > 11.06 I Alle dagen open behalve dinsdag

Eliane Reyes en Yann Kerlau in het Van Buuren museum

Een originele concert-conferentie zonder entracte tijdens dewelke pianiste Eliane Reyes en schrijver Yann Kerlau de geschiedenis van de mode herontdekken, gekoppeld aan componisten uit de art nouveau- en art deco-tijd. Een concert met anekdotes rond mode en muziek waarbij Eliane werken van Chopin, Saint-Saens, Massenet, Fauré en Debussy brengt, om te eindigen met 'Lente' van Nicolas Bacri. 
Van Buurenmuseum - Leo Erreralaan 41 – 1180 Brussel
18.03 I 20u00 I reservatie noodzakelijk
 
WEEK 3

Nordmann's Daughter of Horror in Flagey
'Dementia/Daughter of Horror' uit 1955, gemaakt door John Parker, is een duistere en uiterst bizarre film noir. Nordmann wordt vaak omschreven als donker, filmisch en energetisch in al zijn vormen.  Het concert wordt voorafgegaan door een rondleiding in Flagey.
Flagey - Heilig Kruisplein – 1050 Brussel
22.03 I 20u15 I reservatie noodzakelijk

Art Nouveau of Art Déco?
Brussel bezit een schat aan art nouveau en art deco architectuur. Maar wat is nu juist het verschil tussen deze twee kunststromingen? Om een antwoord te bieden op deze vraag organiseerde de CIVA Stichting een originele tentoonstelling in het kader van deze twee prominente stijlen uit het einde van de 19e en de 20e eeuw. Deze tentoonstelling wil de bezoeker aan de hand van tekeningen, oude en hedendaagse foto's, maquettes, meubelen en decoratievoorwerpen hulpmiddelen aanreiken om deze twee stijlen te leren begrijpen en identificeren. En via een originele scenografie en zelfs een parcours voor kinderen wordt u uitgenodigd om de pracht van het Brusselse art nouveau en art deco patrimonium te verkennen.
CIVA - Ermitagestraat 55 – 1050 Brussel
24.03 > 28.05 I dinsdag tot zondag: 10u30 > 18u00

Henri Sauvage, van Art Nouveau tot Art Déco
​Dit evenement wordt georganiseerd in het kader van de jaarlijkse vergadering van het Art Nouveau Network en vormt meteen ook de openingssessie van het Paul Philippot Heritage Institute, een nieuwe school die een exclusieve opleiding (executive master) verschaft voor het restaureren van architecturaal erfgoed, in samenwerking met de Université Libre de Bruxelles. Deze zitting bestaat uit twee delen: een internationale conferentie van iets meer dan een uur, met als rode draad de restauratie van het werk van Henri Sauvage en de stilistische evolutie van een vermaard art nouveau-architect. een internationale master class-sessie van een dertigtal minuten, waarbij de eerste twee sprekers tijdens een rondetafelconferentie vervoegd worden door Belgische sprekers gespecialiseerd in architecturale restauratie. Een simultane vertaling Frans-Nederlands-Engels is voorzien.
Art Nouveau Network,Flageyplein, 1050 Elsene
25.03 I 14u I reserveren is noodzakelijk

3e editie van de objecten en erfgoedrestaurateursbeurs
​Op 26 maart, in school 13 in de Roodebeeklaan, zullen een beurs met art-nouveau- en art-decovoorwerpen, gekoppeld aan een expertisedag, en een beurs voor erfgoedrestaurateurs worden georganiseerd. We organiseren deze beurs in samenwerking met Interbellum.
School n°13, Roodebeeklaan 103 - 1030 Brussel
26.03 I 10u > 18u I €5 (gratis op vertoon van de BANADpass)

Roaring Twenties-feest in de Archiduc
Op zondag 26 maart sluiten het BANAD Festival en de GOLDEN AGE SOCIETY het festival af door u The roaring twenties te laten herbeleven in het authentieke art deco-kader van de beroemdste Jazz-Bar van de hoofdstad: 'l'Archiduc'! U wordt helemaal ondergedompeld in de tijd van toen en woont een chique en unieke avond bij in de sfeer van de 'Speakeasy' cabarets en clubs uit het grote tijdperk van de Jazz-Age'. De Archiduc - Antoine Dansaertstraat 6 - 1000 Brussel
26.03 I vanaf 18u00 I voorstelling om 20u I reservatie noodzakelijk

 
Voor de begeleide wandelingen en alle te bezoeken huizen vindt u meer info op www.banad.brussels
Het persdossier downloaden kan door hier te klikken.
Foto's downloaden kan door hier te klikken.
PRESS EXPLORE.BRUSSELS I BE CULTURE
General Manager: Séverine Provost
Project Coordinator: Lies Gilis
lies@beculture.be & + 32 472 30 47 87
+ 32 2 644 61 91 & beculture.be 


This email was sent to divah@bftp.be
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BE CULTURE · Rue des Chartreux - Kartuizersstraat 19 · Bruxelles - Brussel 1000 · Belgium