Copy
SAVE THE DATE I BANAD 2017
11 > 26 mars I Persbericht
View this email in your browser

EERSTE ART NOUVEAU & ART DÉCO FESTIVAL
NIEUW IN MAART 2017!

 

Persbericht 01.02.2017
 

Van 11 tot 26 maart 2017 krijgt het programma van het Brussels Art Nouveau & Art Deco – BANAD – Festival er 10 exclusieve adressen bij. Dit eerste BANAD Festival is de opvolger van de Biënnale Art Nouveau en Art Deco en vormt de afspraak bij uitstek voor liefhebbers van deze twee in Brussel alom tegenwoordige, architecturale stijlen.

 

De laatste drie weekends van maart organiseert het BANAD Festival rondleidingen in een vijftigtal uitzonderlijke, dagelijks bewoonde interieurs in art nouveau- en art decostijl. Het programma wordt ook nog eens aangevuld met tien nieuwe woningen die niet te bezichtigen waren tijdens de afgelopen Biënnales. We zetten ze op een rijtje volgens de weekends dat ze hun deuren openen.

Op 11 en 12 maart kunnen we voor het eerst kennismaken met het huis in de Brusselse Belle-Vuestraat 42. Deze eerste woning van een reeks van drie ontwierp architect Ernest Blérot voor zichzelf. Bezoekers worden door de bewoners ook nog eens vergast op twee privéconcerten. In Elsene vinden we vijf andere nieuwe adressen. Contemporary Art Brussels (CAB) is een private tentoonstellingsruimte van 800 m2 die in 2012 werd opgericht door verzamelaar Hubert Bonnet in een art Decogebouw vlak bij de Vijvers van Elsene. Huis Aimable Delune werd door de gelijknamige architect in 1902-1903 gebouwd voor eigen gebruik en in 2006 geklasseerd. Het herenhuis in de Gewijde-Boomstraat 123 was dan weer de woonplaats van architect Paul Saintenoy, die het in 1897 renoveerde in een eclectische stijl. Sinds 1956 is het gebouw eigendom van de Hongaarse Katholieke Missie. Het Palais du Congo is een art deco appartementsgebouw dat in 1930 werd gebouwd voor en door architect en vastgoedontwikkelaar Jean-Florian Collin. Huis Watteyne ten slotte is een art nouveau herenhuis uit 1901 met een opmerkelijke asymmetrische structuur, van de hand van architect Franz Tilley.

Voor 18 en 19 maart pakt het BANAD Festival uit met een nieuw adres in Sint-Gillis: galerie Pascal Polar, gehuisvest in een vijf verdiepingen hoog art deco gebouw.

Op 25 en 26 maart laten drie andere nieuwe woningen het grote publiek even binnenkijken. Zoals het huis gebouwd door E. Van Lerberghe in Schaarbeek, met een houten erker aan de voorgevel. Of Residentie Insula in Sint-Lambrechts-Woluwe, een modernistisch appartementsgebouw uit 1935 waarvoor architect Georges France zich liet inspireren door passagiersschepen uit die tijd. Laatste nieuwigheid is Residentie Palace, een luxueus appartementsgebouw door de Zwitserse architect Michel Polak gebouwd vlak na de Eerste Wereldoorlog. Vandaag biedt het onderdak aan het International Press Center.

Maar op het programma vinden we ook wandelingen te voet, op de fiets en met de bus (steeds in het gezelschap van professionele gidsen). Tijdens het weekend en in de week worden concerten, tentoonstellingen en andere culturele evenementen georganiseerd in samenwerking met prestigieuze partners als Flagey, de Chapelle Musicale Reine Elisabeth, de CIVA Stichting, het Art nouveau Network (RANN) en het Festival Artonov.

Daarnaast biedt het BANAD Festival een programma op maat van gezinnen. Op zondag 19 maart kunnen (groot)ouders en (klein)kinderen deelnemen aan een vossenjacht en twee speciale rondleidingen (een op de fiets en een te voet). Andere nieuwigheid: vrijdag 17 en 24 maart zijn voorbehouden aan privégroepen die graag interieurs willen bezoeken. Er kan nu al gereserveerd worden via ExploreBrussels.

Op zondag 26 maart ten slotte organiseert het Festival BANAD een objectenbeurs en een salon voor restaurateurs, beide een groot succes tijdens de laatste biënnale. Vakmensen delen er hun kennis en een expert van huis Tajan stelt bezoekers zijn expertise gratis ter beschikking.


 
Praktisch I BANAD Festival
Van 11 tot 26 maart 2017, op verschillende plaatsen in Brussel
Opening in Villa Empain op 10 maart
Sluiting in de Archiduc op 25 mars 's avonds
Ticketing vanaf 15 februari (week-end pass: €30; Festival pass: €70)

www.explore.brussels
PRESS EXPLORE BRUSSELS I BE CULTURE
General Manager: Séverine Provost
Project Coordinator: Lies Gilis lies@beculture.be


This email was sent to divah@bftp.be
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BE CULTURE · Rue des Chartreux - Kartuizersstraat 19 · Bruxelles - Brussel 1000 · Belgium