Copy
MAD Brussels
Nieuw gebouw
Persdossier
View this email in your browser
© Maxime Delvaux
 
Persbericht 26.01.17

Het Brusselse expertise- en promotieplatform voor mode en design MAD Brussels huldigt op 20 april 2017 officieel zijn nieuwe gebouw in.

MAD Brussels werd in 2010 door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Stad Brussel opgericht om de ontwikkeling van de Brusselse mode- en designsectoren te stimuleren. Onder de leiding van Alexandra Lambert zet het centrum zich in om die sectoren nog beter te promoten, de modeontwerpers en designers uit de hoofdstad bij hun ontwikkeling te begeleiden en hun (inter)nationale uitstraling te versterken.

MAD Brussels is enig in zijn soort in Europa omdat het vier belangrijke economische pijlers van de mode- en designwereld verenigt: onderzoek en toegepaste ontwikkeling, onderwijs, promotie en ondernemerschap.

Met een team van 20 medewerkers begeleidde het platform al meer dan 600 ondernemers bij de ontwikkeling van hun activiteiten, met waar nodig met coaching door vakspecialisten (stedenbouwkundig, industrieel, product, textiel, grafisch, mode, sociaal, food design enz.). MAD Brussels ondersteunde bovendien meer dan 400 werkzoekenden, bouwde een netwerk uit van ruim 300 werkgevers en onthaalde meer dan 140.000 bezoekers op de diverse evenementen die het tot nu toe organiseerde. Daarnaast organiseerde het platform in vijf jaar tijd meer dan 35 seminaries met in totaal enkele duizenden deelnemers, zette het evenveel internationale acties op touw met het oog op de export naar en het verkennen van buitenlandse markten.

Het nieuwe gebouw van MAD Brussels, gelegen tussen de Nieuwe Graanmarkt en de Papenvest, werd gefinancierd door het Europese EFRO-fonds, de Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het ontwerp van het architectencollectief V+ en van het designerteam van ROTOR respecteerde de eerdere bebouwing, waarvan de volumes en de structuren grotendeels zijn behouden. Het nieuwe gebouw, opgeleverd door bouwbedrijf Delens – Construct, bestaat uit een grootse, open en lichte ruimte die het huizenblok geheel doorkruist. Binnenin is een brede waaier aan witte tinten aangebracht in zowel oude als hedendaagse materialen: van Pirelli vinyltapijten (bekend van onze metrostations) tot granito (in veel van onze oude Brusselse woningen toegepast), maar ook met sjablonen versierd houtwerk. De zalen, met elk hun eigen visuele identiteit, zijn gestapeld of overlappen elkaar, waardoor een vlotte doorstroom en een ruime lichtinval ontstaan. Het gebouw nodigt uit tot creativiteit en tot ontmoetingen – en draagt bij tot de creatieve uitstraling van Brussel.

Ook voor de aankleding van het nieuwe hoofdkwartier heeft MAD Brussels uiteraard een beroep gedaan op lokaal talent. Zo is de keuze van het binnenmeubilair toevertrouwd aan designwinkel La Fabrika, die waar mogelijk Brusselse en Belgische producten selecteerde.

De oplevering van het gebouw luidt een nieuw hoofdstuk in voor MAD Brussels, dat nu vanuit één plek zijn missies kan combineren en uitbreiden. Behalve het hulpcentrum voor professionals uit de creatieve sectoren en aanverwante beroepsgroepen telt het gebouw ook multifunctionele werkruimtes, ontmoetingsplekken en zalen om ontwerpers, ateliers of seminars te ontvangen, en ook een grote ruimte voor publieke activiteiten (tentoonstellingen, modeshows, evenementen enz.).

De grote voorgevel met zijn imposante raampartijen is een unieke vitrine voor de mode- en designsector in Brussel.

Vanaf 21 april wordt in het nieuwe gebouw de eerste tentoonstelling geopend. Het thema is design in al zijn dimensies: de inspiratiebronnen, het onderzoek, de invloeden, de geschiedenis, de toekomst… Curator van deze eerste expositie werd DAMnation aangesteld.

Praktische info

MAD Brussels - Nieuwe Graanmarkt 10 - 1000 Brussel

20.04.17: VIP-opening van het nieuwe gebouw

21.04.17 – 20.08.17: eerste tentoonstelling

www.mad.brussels


Het bilan van de afgelopen 5 jaar downloaden kan hier.
Download de visuals van het nieuwe gebouw hier.

 
PRESS MAD BRUSSELS I BE CULTURE
General Manager: Séverine Provost
Project Coordinators:
Lies Gilis (NL) lies@beculture.be - +32 472 30 47 87
Morgane Bretaud (FR) morgane@beculture.be - +32 490 19 82 03
T: + 32 2 644 61 91 - info@beculture.be -  www.beculture.be


This email was sent to divah@bftp.be
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BE CULTURE · Rue des Chartreux - Kartuizersstraat 19 · Bruxelles - Brussel 1000 · Belgium