Copy
november 2020
Beste leerlingen en ouders, 
 
Na een verlengde herfstvakantie starten onze lessen aan de Kunstacademie weer op maandag 16 november. Op advies van de virologen en om de corona-pandemie verder onder controle te krijgen, zijn de maatregelen nogmaals verstrengd en moeten wij in onze lesorganisatie rekening houden met meer beperkingen. 
 
Leerlingen jonger dan 12 jaar: 

Voor leerlingen jonger dan 12 jaar, blijft de organisatie van de lessen ongewijzigd. 
Het zal wel, ook voor deze jonge kinderen, tijdelijk en rekening houdend met de specifieke situatie van gemeenten in de rand van Brussel, verplichtworden om een mondmasker te dragen. Ook van overheidswege is dit opgelegd, in het bijzonder voor lessen waarin gezongen wordt.  
Uitzonderingen hierop zijn de danslessen en lessen waarin een blaasinstrument wordt bespeeld.  
We volgen de situatie steeds op de voet en doen aanpassingen waar nodig. 
 
Leerlingen vanaf 12 jaar: 
 • De leerlingen mogen maar één per één naar de les komen: enkel leraar en leerling in één lokaal. Aanpassingen in het lessenrooster worden door de vakleerkracht gecommuniceerd. 
 • De groepslessen worden gereorganiseerd: leerlingen krijgen online les, online opdrachten, consultatieonderwijs (korte één op één-momenten) of individueel onderwijs in het geval van aanvankelijk kleinere groepen. 
  De klasleerkracht zal jullie hierover op zaterdag 14 november een mail sturen met de definitieve planning. Houd jullie mailbox in de gaten…! 
 • De lessen groepsmusiceren en combo worden opgeschort tot de kerstvakantie en de leerkrachten worden op een andere manier ingezet binnen de academie. 

  Verder willen we jullie vragen om steeds goed de handen te wassen, te ontsmetten en jullie mondmasker correct te dragen. We herhalen dat de planning, in het geval van een verandering, door de vakleerkrachten zal doorgegeven worden op zaterdag 14 november. 

  Al onze leerkrachten en ondersteunend personeel zijn gemotiveerd om jullie te blijven inspireren en hopen jullie vanaf volgende week weer live en/of online les te geven! 
   

  Houd de moed erin, wij doen dat ook! 

   
  Het volledige team van de Kunstacademie Zaventem/Kortenberg/Kampenhout
Afscheid van Ghislaine Poedts, de ster van het secretariaat van de Kunstacademie!

Na 24 jaar nemen we afscheid van Ghislaine Poedts die al die tijd de Kunstacademie als administratieve duizendpoot mee heeft doen groeien. Steeds met de glimlach en niets was haar teveel. We zullen haar expertise en haar warme aanwezigheid enorm missen!
Met leerlingen van 12-15 jaar maken we met pen en ecoline iillustraties rond kevers met een hoek af. Dit maakt deel uit van het jaarthema “ insecten en (hun) architectuur” in de klas van Luc Struyf.
Onze kunstacademie is een instrument rijker:
een rijkelijk gedecoreerd klavecimbel!


Deze voorganger van de piano is een tokkelinstrument: de snaren worden door plectra geplukt. Dit zorgt voor een sprankelende klank die dus verwantschap vertoont met de klankvorming van harp en gitaar. Veel klavecimbelmuziek is vanuit die 'arpeggiando-techniek' gedacht: het spelen met timing en stapelen van de tonen. Belangrijke centra vonden we in Europa in Frankrijk (Couperin), Duitsland (Bach & Händel), Italië (Scarlatti), De Nederlanden (Sweelinck) en Engeland (Purcell, Byrd)
Heel wat bladzijden barokmuziek en oudere muziek zullen zo voor het eerst, of alleszins authentieker kunnen klinken en we zullen ons een beeld kunnen vormen hoe het er in Versailles al dansend en musicerend aan toe ging...

Het instrument werd overgekocht van klavecinist/organist Christophe Bursens, die het instrument volledig reviseerde en in topvorm afleverde. Oorspronkelijk werd het gebouwd door de vermaarde klaviervirtuoos en specialist Jos Van Immerseel en Hilde Coessens. Het is een klavecimbel naar Vlaams model van de beroemde Antwerpse klavecimbelbouwersfamilie Ruckers waarvan we nog veel originele instrumenten kunnen bewonderen in het MIM en het Vleeshuis van Antwerpen. 
Het bevat 2 registers (klankkleuren) en tevens een luitregister (door een dempertje op de snaren wordt de luit geïmiteerd) Vanaf volgend academiejaar zal de cursus klavecimbel kunnen gevolgd worden. Kom het uitproberen, beluisteren en laat je meevoeren in de wondere klankenwereld van het klavecimbel!
In de hoboklas van Elisabeth Schollaert maakten ze hun eigen rietjes!

Benieuwd hoe dat klinkt?
Klik op de foto hiernaast om het tweede deel van een Triosonate van Antonio Vivaldi te beluisteren, gespeeld door Josefien Branson, Anke Masschelein en Tania Torrekens.
Griezelen in de klas van juf Josefien

De klassen 2.1B, 2.2B, 2.3B en 2.4B uit Zaventem van juf Josefien Vercruysse griezelen er samen op los met het liedje is Coby Coenradie.
Elke klas heeft het liedje ingezongen, het derde jaar speelde ook nog de klokkenspelletjes in en het vierde nam ook de begeleiding op zich. (4 violen, een cello, 3 gitaren, een dwarsfluit, xylofoon, vibrafoon en piano)
Het was een uitdaging want alle partijen werden afzonderlijk opgenomen, maar iedereen was heel erg geconcentreerd en het resultaat mag er zijn!


Luister hier naar het Griezelliedje!
Met de leerlingen van de Woord afdeling, zijn we gaan gluren bij de buren...
Hoe ga je om met compositie en verstilling in beweging?
Wat doet dat met jou als acteur? Hoe gebruik je dat als vertrekpunt om zelf aan de slag te gaan? Als inspiratiebron?

We kijken naar en werken met materiaal van fotograaf Erwin Olaf:

 
Ook schilderkunst kan een vertrekpunt zijn:
En natuurlijk laten we ons ook inspireren door andere iconen:
Proklamatie 2019-2020

Maar liefst 27 leerlingen hebben hun opleiding afgewerkt in de domeinen dans, muziek en woord in 2019-2020, een onvergetelijk schooljaar.
Nogmaals proficiat aan allen!

Andra Ahmetaj viool, Marie Avontroodt woord, Fenna Boyen piano, Isidoor Branson accordeon, Josefien Branson hobo, Elise Brouwers viool, Mirte Bryssinck dans, Manon Bulinckx dans, Tinne Crijns dwarsfluit, Zoë Elmhaned woord, Marcella Jannes accordeon,Victor Janssens piano, Hailey Kestens dwarsfluit en dans, Milan Mitera woord, Zoe Modave dans, Fulvio Nuotatore viool,  Jesse Peeters hoorn, Xavier Pirson gitaar,  Ellen Suykens cello,  Silva Uka woord, Lotte Van Campenhout woord,  Desiree Van Der Valk piano,  Silke Van De Ven viool,  Daaf Van Hecke piano,  Emma Van Meerbeek woord,  Carine Verdickt zang,  Johanna Verhaegen dans.

Met dank aan collega Lisa Deraedemaker voor de foto's en Pascale De Winne voor de presentatie.

Fedasil Zaventem zoekt instrumenten en muzikale vrijwilligers!

Fedasil Zaventem biedt  een tijdelijke thuis aan zo’n 200 mensen, alleenstaanden en gezinnen, uit alle uithoeken van de wereld. Mensen in het centrum wachten op een finale beslissing in verband met hun verblijf in België. Hoewel een aanzienlijk deel van de bewoners in de regio werkt of Nederlandse lessen volgt kan u zich inbeelden dat het leven in een opvangcentrum zeker niet ideaal of stressvrij is.
Om de verveling, stress en onzekerheid zoveel mogelijk tegen te gaan organiseren ze op wekelijkse basis een aantal activiteiten met de hulp van hun team maar ook met de hulp van gemotiveerde vrijwilligers. Al langer spelen ze met het idee om een projectje rond muziek op te zetten, zoveel culturen op een plek kan niet anders dan een leuke muzikale mix geven.

Cruciaal voor een muzikaal project zijn ten eerste natuurlijk een aantal muziekinstrumenten. Met die ene gitaar die ze momenteel hebben, komen ze niet erg ver. Vandaar het eerste deel van deze oproep: Heb je muziekinstrumenten die toch maar stof liggen te vergaren? Fedasil geeft ze met plezier een tweede muzikaal leven!
Ook verwelkomen ze maar al te graag mensen met een passie voor muziek om de bewoners hierin te begeleiden, samen te jammen of ze te helpen met het leren bespelen van een bepaald instrument.

Kan je hen hierbij helpen?
Contacteer dan zeker Elias Abdullah, de buurtcoördinator van opvangcentrum, op info.zaventem@fedasil.be of op 0470 67 02 03.
 
Blijf als eerste op de hoogte en volg ons op sociale media!
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Website Website

 


Willem Lambertstraat 1, 1930 Zaventem
secretariaat@academiezaventem.be
02/ 720 05 28
www.academiezaventem.be

Vestiging Kortenberg
Beekstraat 25, 3070 Kortenberg
dko@kortenberg.be
02/ 253 07 33

Vestiging Kampenhout
Bergstraat 15, 1910 Kampenhout
dko@kampenhout.be
016/ 65 65 81

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kunstacademie Zaventem · Willem Lamberstraat 1 · Zaventem 1930 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp