Copy
nr.
3
Bekijk deze nieuwsbrief in je browser

 

Samen voor elkaar
Nieuwsbrief Vitale Wijken en Dorpen

 

dinsdag

14 juni 2016

Dit is de nieuwsbrief van Vitale Wijken en Dorpen. Een nieuwsbrief met informatie over allerlei projecten en ontwikkelingen die de wijken en dorpen van Roosendaal vitaler maken.

Inwoners samen aan de slag in De Spil


Een uniek project kunnen we het intussen noemen.  De lat ligt hoog om van een eenvoudig dorpshuis een modern multifunctioneel gebouw te maken.  De uitbreiding met een specifieke praktijkruimtes en natuurlijk ook de moderne gezamenlijke huiskamer voor de inwoners, stimuleert velen zelf de handen uit de mouwen te steken. 
 
De aandacht voor zorg- en welzijn in het vernieuwde dorpshuis De Spil levert een grote bijdrage aan de leefbaarheid van Wouwse Plantage. Zonder de vele vrijwilligers is het niet mogelijk om dit te realiseren. Wouwse Plantage vergrijst op een vitale manier waarbij de mensen het gezellig vinden om samen te werken aan een nieuwe toekomst. Inwoners die overdag niet kunnen, vinden het eveneens leuk om in de avonduren samen te werken en hun bijdrage te leveren aan het dorp. Schilderen, stukadoren, elektriciteit aanleggen, timmeren noem maar op. Allemaal vakmensen uit het dorp die vroeger, of nu nog steeds, het vak professioneel beoefenen. Maar ook de handige hobbyist levert zijn of haar bijdrage. 
 
De onderlinge saamhorigheid om dingen samen te realiseren geeft een enorm goed gevoel en stimuleert de omgeving om mee te doen.  Het is nu al een grandioos succes dat de inwoners van Wouwse Plantage onderling verder zal verbinden.
 

Door: Wim van Limpt – Dorpshuis De Spil, Wouwse Plantage
Kalsdonk ontmoet Kalsdonk, een mooi succes

Op donderdag 2 juni vond in wijkhuis Kalsdonk een ontmoeting plaats tussen twaalf bewonersinitiatieven in de wijk Kalsdonk. De bijeenkomst, georganiseerd door het Bewonersplatform Kalsdonk, AlleeWonen, Sportservice Noord-Brabant en WijZijn Roosendaal was een groot succes. De organisatoren spraken hun waardering uit over de geweldige inzet van de bewoners in hun wijk. 
 
Ontmoeten en verbinden stond deze avond centraal. De avond begon met een uitgebreide kennismaking aan tafel. De deelnemers konden genieten van een heerlijk buffet, bereidt door de deelnemers aan de vrouwensport van de Wijksportvereniging Kalsdonk. Na de maaltijd hebben de initiatieven zich aan elkaar gepresenteerd.

De volgende initiatieven waren aanwezig: buurtpreventieteams Marconi, Zwanenhof en Kalsdonk, de Moestuin, wijksportvereniging Kalsdonk, hondenspeelplaats, STA-team, Anna, Taalpunt, Sta op voor de minima, schooncoaches, vrouwencommissie van de Moskee, kookinitiatief en Buurtcentrum Kalsdonk. 


Als laatste onderdeel van het programma is de nieuwe vitaliteitskaart gepresenteerd en is er gebrainstormd over een vervolgbijeenkomst. Al met al een zeer geslaagde avond.
 

Door: Edwin Spitters – Sociaal Werker, WijZijntraverse Kalsdonk
Vitaliteitskaart 2016

Tijdens de bijeenkomst ‘Kalsdonk ontmoet Kalsdonk’ is de Vitaliteitskaart 2016 gepresenteerd. In de nieuwe kaart staan de geactualiseerde cijfers en is de ontwikkeling te zien ten opzichte van de Vitaliteitskaart 2014.
 

Een belangrijke wijziging is dat er bij de onderliggende cijfers meer uitleg wordt gegeven. Nieuw zijn ook de wijkomschrijvingen met een kaartje en een foto erbij. In het DNA is bij bedrijven de sector recreatie/toerisme toegevoegd. Via de ‘Help’ knop wordt er antwoord gegeven op de meest gestelde vragen, vind je een toelichting op de Vitaliteitskaart en staan de indicatoren op een rijtje. Nieuwsgierig geworden, kijk hier

Wil je meer weten over de vitaliteitskaarten dan kun je een workshop volgen. De eerstvolgende workshop is op donderdag 7 juli van 13 uur tot 14 uur op het Stadskantoor in Roosendaal. Je kunt je aanmelden bij Marij Quirijnen via mail m.quirijnen@roosendaal.nl of bellen naar 0165-579716. Bij haar kun je ook terecht voor meer informatie of een workshop op maat.

Fatimabuurt weer veilig


Eind vorig jaar werd de Fatimabuurt in de wijk Burgerhout opgeschrikt door een reeks inbraken. Je merkte dat er een gevoel van onveiligheid ontstond. Hoe kan zoiets nu ineens gebeuren? En hoe kunnen nog meer inbraken worden voorkomen?
Politie onderzoek
De inbraakgolf was voor de politie aanleiding om een onderzoek te starten. Dit heeft geleid heeft tot het aanhouden van verdachten. De buurt zat ondertussen niet stil. Samen met de gemeente, politie, AlleeWonen, WijZijnTraverse en het bewonersplatform is de Vitale Coalitie Fatimabuurt opgericht. Het doel: de buurt samen veilig maken en houden.
 
De ogen en oren in de buurt
Alle bewoners van de Fatimabuurt zijn uitgenodigd om te vertellen over hun ervaringen. Wat is er gebeurd en wat kunnen we doen om nieuwe inbraken te voorkomen? Bewoners zijn de ogen en oren van de buurt. Al snel was er een goed beeld van de situatie.
 
Doolhof
Het hang- en sluitwerk op en rondom de woningen en de openbare verlichting zijn in orde. De brandgangen vormen echter een punt van zorg. Buurtbewoners omschrijven deze als een “doolhof waar iedereen zomaar in- en uit kan lopen”. Verschillende oplossingen zijn hiervoor te bedenken. De buurt gaat er mee aan de slag. Maarliefst een kwart van de bewoners heeft aangegeven hieraan mee te werken. Hartstikke mooi, want zonder hun betrokkenheid en hulp lukt het niet.
 
Buurtpreventie
Ondertussen is ook een buurtpreventieteam gestart. Dit team heeft samen met de gemeente en AlleeWonen een schouw gehouden. Ze zijn op alle mogelijke plekken in de buurt geweest en hebben met veel mensen gesproken.
 
De buurt is alweer een tijd inbraakvrij. Met z’n allen gaan we ervoor zorgen dat het onaantrekkelijk blijft om in de Fatimabuurt in te breken. De Vitale Coalitie Fatimabuurt gaat dan ook zeker door met haar activiteiten!

Frisse uitstraling Godwaldtpark

Het Godwaldtpark wordt door inwoners verfraaid. Kortendijkbewoner Herman Stikkel is verantwoordelijk voor het ontwerp. Samen met basisschool De Saffier is een natuurspeeltuin ontworpen en aangelegd. Een kleurrijke slinger fleurt het park op. Ook aan mindervaliden is gedacht: in overleg met de Rogeb is de toegankelijkheid verbeterd en zijn er vier parkeerplaatsen voor deze doelgroep aangelegd.
 
Het park kreeg in 2014 nog een flinke onderhoudsbeurt. Het Jan Tinbergen College nam hier toen samen met de gemeente Roosendaal het voortouw in. Het park moest aantrekkelijker worden en meer bezoekers gaan trekken. Dat lukte. De toen aangelegde heemtuin wordt gebruikt voor onderwijsprojecten van de school.
 
Om het geheel compleet te maken worden de entrees van het park opgeknapt. Op deze manier kan het park er weer heel wat jaartjes tegenaan!
 
Het Godwaldtpark is vernoemd naar Jan Godwaldt. Hij was van 1960 tot en met 1976 burgemeester van Roosendaal en Nispen. Na zijn aftreden werd het park als eerbetoon naar hem vernoemd.


Door: Herman Stikkel - bewoner, Kortendijk

Meer samenwerking 
 
Met een tweede reeks vitaliteitsacties wil de gemeente opnieuw initiatieven in wijken en dorpen mogelijk maken die bijdragen aan de vitaliteit. De vitaliteitsacties zijn bedoeld om inwoners, professionals en gemeente meer samen te laten optrekken. 
 
Het college vraagt de raad om nog voor de zomer een budget beschikbaar te stellen om de acties uit te gaan voeren. 
Hier vind je een overzicht van de tweede reeks vitaliteitsacties. Er is een duidelijke ontwikkeling te zien. Meer dan de helft van de nu voorgestelde vitaliteitsacties is regulier beleid. Dat betekent dat de nieuwe werkwijze van samen optrekken aanslaat. Het extra geld moet op den duur niet meer nodig zijn. Want samenwerken aan beleid en uitvoering is dan de gewoonste zaak van de wereld.  

Even voorstellen


Mijn naam is Melanie Lips. Twee maanden geleden ben ik gestart als buurtopbouwwerker in de wijk Kortendijk en de dorpen Wouw en Nispen. Hier werk ik samen met bewoners en andere partners aan de leefbaarheid van wijk en dorp.
Je kunt bij mij terecht met vragen en opmerkingen over hun leefomgeving. Daarnaast bied ik advies en ondersteuning bij het opzetten van initiatieven. Dus ook met een goed idee voor de buurt kan je bij mij aankloppen. Ik denk graag mee en samen bekijken we de mogelijkheden.
Dus heb je een vraag, opmerking of een goed idee? Of wil je gewoon even kennis maken? Dan ga ik graag met je in gesprek! Je kunt me bereiken via
melanie.lips@wijzijntraversegroep.nl of 06-39267946. 

Hondenspeelplaats Westrand geopend

De Honden Speel Plaats Westrand is 5 juni geopend. In navolging van andere wijken in Roosendaal heeft ook Westrand een speelterrein voor honden. Bij de opening stonden de honden vol ongeduld te trappelen, net zoals hun baasjes. Terwijl de honden lekker ravotten, kunnen baasjes ondertussen een praatje met elkaar maken.
 
Ook in Westrand komt het initiatief om de hondenspeelplaats te realiseren van buurtbewoners zelf. Samen met de gemeente, maatschappelijke partners en commerciële partijen hebben de bewoners de speelplaats zelf gerealiseerd.

PERS


In de pers verschijnen geregeld artikelen over acties die de vitaliteit in de wijken en dorpen verbeteren. Hier een greep uit wat er recent in de pers verschenen is. 
 
Roosendaalse Bode 14-05-2016 Label Veilig Verkeer Rodenbachlaan
Roosendaalse Bode 14-05-2016 Nieuwe Jeu de Boules banen in Heerle
BNdeStem 19-05-2016 Hondenspeelplaats Kalsdonk
Roosendaalse Bode 22-05-2016 Hondenspeelplaats Kalsdonk
112 Roosendaal 04-06-2016 Label Veilig Verkeer Buurtpreventie Minnebeek

 
Aan de slag met vitaliteitsacties

Wil je zelf een actie starten die de vitaliteit van jouw wijk of dorp verbetert, stuur dan een mail naar samenvoorelkaar@roosendaal.nl. Een medewerker van de gemeente neemt dan contact met je op. Belangrijk is dat de acties bijdragen aan de vitaliteit van een wijk of dorp. Maar zeker zo belangrijk is dat we het samen doen.

Samen maken we de wijken en dorpen vitaler. Ben je met een project in je buurt bezig? Maak er een foto of filmpje van, schrijf er wat over en stuur het naar samenvoorelkaar@roosendaal.nl. We plaatsen het graag! We doen het samen voor elkaar.
Foto: Resultaat entree Dijkcentrum aan de Flintdijk

Stadserf 1 Roosendaal

Telefoon: 140165
Vragen? Zelf een artikel schrijven? samenvoorelkaar@roosendaal.nl 
Word vriend op Facebook
Volg ons op Twitter
 


Ik wil deze nieuwsbrief voortaan ook ontvangen
Vertel een vriend over deze nieuwsbrief 

Verander je inschrijvingsgegevens
Schrijf je uit voor deze nieuwsbrief


Email Marketing Powered by MailChimp