Copy
View this email in your browser

Nieuw op de NIDF website

Hoewel voor veel fotografen de fotografische techniek steeds minder belangrijk lijkt te worden, gaan zowel de ontwikkeling van nieuwe camera’s als de discussies daarover nog steeds door.
Zo rond het jaar 2000 begonnen de tot digitale camera omgebouwde spiegelreflex camera’s gangbaar te worden wat tot een snelle reeks ontwikkelingen leidde die het volgens veel fotografen nodig maakte elke twee jaar nieuwe apparatuur te kopen. Daar is sinds een aantal jaren de rust wel grotendeels ingetreden, de meeste camera’s van een paar jaar oud zijn nog steeds prachtig en prima om mee te werken.
Systeemcamera’s, de opvolgers van de spiegelrelex met vergelijkbare opties, maar zonder de complexe mechanische spiegelconstructie, zijn er nu sinds een jaar of tien, maar de eerste generaties gebruikten kleinere sensoren en niet al te snelle AF-systemen met alle beperkingen voor de fotografen van dien. Inmiddels is Sony begonnen aan een opmars in de markt door systeemcamera’s met een kleinbeeldformaat sensor te maken, die bovendien op een aantal vlakken wel meer te bieden hebben. Je zou kunnen stellen dat een systeemcamera die is ontdaan van het mechanische spiegelhuis pas echt een digitale camera is, immers ook de zoeker is nu digitaal: je kijkt eigenlijk al naar het resultaat van je fotografische werk.
Nu Nikon ook met zo’n camera op de markt is gekomen, 
zie de technische informatie op de NIDF website, 

lijkt ook deze omwenteling weer een flinke verandering in de cameramarkt op te leveren, hoewel het waarschijnlijk is dat er nog wel een poos spiegelreflexcamera’s gemaakt zullen worden voor fotografen die een matglas prettiger werken vinden dan een beeldscherm. Want prettig werken is uiteindelijk toch het belangrijkste criterium om een camera te kiezen. De technische kwaliteit van alles wat je nu kunt kopen laat slechts een heel kleine variatie zien, waarbij slecht en middelmatig eigenlijk niet meer gemaakt worden, heel goed en nog net wat beter is wat je kunt kopen. Maar de vraag hoe prettig je een camera vindt werken, is echt belangrijk en volstrekt persoonlijk. En dat gaat dan om alles, van het gewicht en de hanteerbaarheid tot de snelheid, van de plek van de knoppen tot de instellingen die je snel kunt wijzigen op de manier die jou bevalt. Zo vond ik de nieuwe Nikon Z camera’s beter hanteren dan de vergelijkbare Sony modellen, maar dat is vast heel persoonlijk. Daardoor blijft het de fotograaf die bepaalt hoe goed de foto wordt, hoewel je bij het zien van de opwinding bij weer een nieuwe camera wel eens het gevoel krijgt dat veel fotografen daar toch anders over denken.

Diversen

Voor de software die je gebruikt geldt een beetje hetzelfde, er zijn heel veel prachtige programma’s, maar het programma waar het lekkerste mee kunt werken is toch het beste. Voor mij is dat Lightroom en als je wilt leren daar ook prettig mee te werken als dat je nog niet lukt is er op donderdag 6 september 2018 weer een Lightroom workshop waar nog plek is.
Een serie foto’s waarbij architektuur, vooral onderdelen er van, gebruikt worden om zwervers te weren van plekken waar de overheid ze liever niet ziet.
Copyright © 2018 NIDF BV, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp