Copy
Nieuws over de ontwikkelingen in de vakfotografie, gebracht door het NIDF.
View this email in your browser

NIEUWS

PanasonicLumix G9

Het leek erop, dat de Sony A9 voorlopig het snelheidsrecord zou houden; nu blijkt die snelheid door de Panasonic G9 te kunnen worden geëvenaard. De elektronische zoeker is van het OLED-type en heeft 3,6 miljoen pixels en een vergrotingsfactor waardoor het zoekerbeeld vergelijkbaar is met dat van een full-frame camera. Door de ingebouwde beeldstabilisatie te combineren met de optische stabilisatie in objectieven wordt volgens Panasonic een stabilisatie met 6,5 stops winst in sluitertijd bereikt. Het uitgebreide verhaal
De Sony A9 voor sportfotografie
De Sony A9 is een systeemcamera die foto’s levert van 24 miljoen pixels. De eigenschap die veel aandacht krijgt is dat er maar liefst 20 opnames per seconde kunnen worden gemaakt met behoud van autofocus, die bewegende onderwerpen volgt. Hiermee is de camera vooral interessant voor een groep sportfotografen. Het kan natuurlijk ook langzamer, waardoor je er ook normaal mee kunt fotograferen. 
Geen spiegel, geen doorzichtzoeker, dus een elektronische zoeker, waarbij de camera als je dat wilt zelf kan schakelen tussen weergave in de zoeker bovenop of achterop het kantelbare LCD-scherm.
In dit artikel ook de indrukken en ervaringen van Michael Kooren, een ervaren sportfotograaf, die alle pro's en contra's tegen het licht houdt. Lees hier het hele verhaal.

Overstappen naar andere software

Wanneer je overstapt naar andere software is het nuttig om zeker te zijn van de voordelen en vervolgens te gaan kijken naar wat je eventueel verliest aan informatie rond de foto’s die je al eerder hebt gemaakt en bewerkt.
Het gaat bij de overstap voornamelijk om drie zaken:
• Je archief, en dan met name de door jezelf toegevoegde informatie over wat er op de foto staat;
• Speciale informatie die tot het archiefprogramma hoort;
• De aanpassingen die je aan foto’s hebt gedaan.
 Maar er zijn ook zaken waar geen standaards voor zijn, dat betreft dan met name de bewerkingen die je op RAW-bestanden hebt toegepast en de manier waarop die worden opgeslagen. 
Hier leest u er meer over

Korte enquête


Het NIDF geeft al sinds 2000 workshops en seminars. Redelijk succesvol. Vermoedelijk hebben we het grootste deel van de fotografen wel een keer over de vloer gehad. We zoeken een paar antwoorden op vragen, waardoor we kunnen bekijken hoe wij onze taak beter kunnen uitvoeren. Deze enquête is daarvan het gevolg. Het kost maar een paar minuten en wij denken dat het zowel voor u als voor ons nuttig kan zijn in de toekomst.
Bijvoorbaat hartelijk dank

Hier vindt u hem.

Shorpy Old Photos


De website  www.shorpy.com is voor liefhebbers van historische foto’s, en dan in dit geval vrijwel uitsluitend uit Amerika, een mooie plek. Naast iconische foto’s die allemaal in de Library of Congress te vinden zijn er ook veel straatbeelden uit onbekende fotografische collecties. Dat is het soort fotografie dat veel laat zien over hoe de wereld er vroeger uit zag. Je kunt elke dag kijken wat er nieuw is, je kunt ook zoeken op thema of trefwoord. Shorpy was overigens de naam van één van de te jonge werkende jongens die door Lewis Hine is gefotografeerd. Misschien wordt 1000fotos.org in de toekomst ook wel net zo’n mooie historische verzameling. Meer tekst en beeld.

 

Update Stichting 1000 foto's


Deze beeldbank biedt elke beroepsfotograaf, zowel gestopt met werken als nog actief, de mogelijkheid om uit elk jaar dat zij/hij gewerkt heeft 25 foto’s te plaatsen. Samen met een bijbehorende biografie ontstaat zo een totaalbeeld van wat de Nederlandse professionele fotografen hebben vastgelegd. Bezoek de website of benader één van de initiatiefnemers.
Op 29 november a.s. zijn we bij Picture This in het Fotomuseum Den Haag
Daar geven wij een presentatie en kunt u vragen stellen. Zie ook onze
promofilm.

De i1 Studio van xRite is een eenvoudigere versie van het i1Profiler pakket. Eén van de verschillen is dat de spectrometer geen UV meet, maar je kunt er beeldschermen en beamers mee kalibreren, camera profielen maken en printers kalibreren.

Een uitgebreide bespreking in het Engels vind je hier

Our e-mail adres is:
info@nidf.nl

Wilt u uw adres wijzigen?
Dat kan via deze link
Wilt u zich uitschrijven?
Dat kan via deze link.

Email Marketing Powered by Mailchimp