Copy
View this email in your browser

VeertigVragen #20. Extra content in de Bijbel?

Beste <<Naam>>. Tijdens de Vastentijd behandel ik elke dag een vraag van een lezer. Vandaag gaat het over bonusmateriaal bij de Bijbel. Zou leuk zijn, of..?

"Als ze de bijbel nu opnieuw zouden schrijven, welk verhaal zou er dan aan toegevoegd moeten worden volgens jou?"
Beste "Post Scriptum", 

wat een fijne ketterse vraag. 
Is het Woord u soms niet genoeg?

Ik zou allereerst willen zeggen dat ik niet het gevoel heb dat de Bijbel te dun is. Er staan zoveel verhalen in dat ik regelmatig een dominee van zestigplus heb horen zeggen: 'Ik heb nog nooit gepreekt uit dit en dat boek of over die en die tekst'. Als je niet elk kwartaal een herhaalrondje langs de barmhartige samaritanen en verloren zonen doet, valt er heel veel variatie te ontdekken in de heilige geschriften.

Ooit weleens een goeie prekenserie over het boek Habakuk gehoord? Weleens een boekje gelezen over de brief van Jakobus? Of pak de grote profeten, zoals Jesaja en Ezechiël. Hoe vaak kom je nou voorbij de gouwe ouwe teksten die je elk jaar met Kerst of Pasen hoort, losse zinnetjes buiten hun machtig interessante Hebreeuwse context? Als je nieuw materiaal zoekt, pak gewoon een Bijbelboek dat al sinds jaar en dag op je ligt te wachten.

Twee jaar geleden las ik tijdens de Veertigdagentijd elke dag een (hoofd)stuk Matteüs en een hoofdstuk Jesaja. In beide boeken kwam ik passages tegen waarvan ik dacht: 'Oh, staat dat hier? Oh, bestaat deze tekst? Oh, staat dat er zó?'. Veel herkenning, vervreemding, verrassing in toch vrij bekend klinkende Bijbelboeken.

Graaf nog dieper en je komt tussen de regels door prachtige verhalen tegen, zoals die van Rispa. Die heb ik ook in mijn boek genoemd, en reken maar: de Bijbel is dik genoeg om er nóg een boek over te schrijven. Ga ik deze lente mee beginnen. Ben je een doorgewinterde gereformeerde wandelende Bijbel-encyclopedie? Pak de apocriefen er eens bij. Judit ofzo. 
 

Terug naar jouw vraag. Stel dat we...


Okee, het eerste waaraan ik dacht was het verhaal over de jeugd van Abram waarover ik in een eerdere editie (volgens mij #7) van deze nieuwsbrief schreef. Die had van mij in Genesis 12 mogen staan.

Het tweede waaraan ik dacht was het heiligenverhaal van Franciscus. Fascinerend figuur, in vele opzichten relevant, in vele opzichten een geestverwant van de andere hoofdpersonen in de Bijbel. Denk ik, hoop ik. 

Maar je kunt het ook anders bekijken. Je kunt ook denken: 'Wat mis ik als 21e-eeuwer in de Bijbel?'. En dan denk ik aan verhalen vanuit het perspectief van vrouwen. Die kregen toen minder ruimte (al staan ze er wel). Laat ons zien hoe het verderging met Maria en Marta, laat ons weten hoe dat nou allemaal zat met Maria van Magdala. Laat ons kennismaken met een nieuwe heldin uit de oude Hebreeuwse of Nieuwtestamentische tijd. 

Of je kunt de Bijbel bevragen op kwesties die toen nog niet speelden, maar nu wel. Hoe werkt de moderne romantische liefde eigenlijk, is er een gouden tip? (Nee.) Kan er een zinnetje bij waarin Jezus het homohuwelijk even goedkeurt? Een extra verhaal over klimaatbescherming? Een Jesus Christ Superstar-achtig anachronisme waarin Mozes en zijn volk, en farao, over nieuwe media beschikken? Sowieso roept elk Bijbelverhaal zoveel extra vragen op...

 

Vroeger gebeurde het natuurlijk wel.


Er zijn verhalen aan Bijbelboeken toegevoegd die in een eerdere versie van die boeken niet bestonden. Een bekend voorbeeld is 'Jezus en de op overspel betrapte vrouw'. Je weet wel, de beroemde tekst 'Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen' komt daarvandaan. Staat in het Johannesevangelie.

Oorspronkelijk stond het waarschijnlijk niet op die plek. Sommige handschriften hebben het op andere plaatsen in het Johannesevangelie, andere plaatsen het in Lucas. Weer andere hebben het verhaal überhaupt niet. Hoe is dat gegaan? 

Waarschijnlijk precies zoals jij het beschrijft, vragensteller. Dit verhaal hing een beetje los in de lucht bij de vroegste kerk, en men heeft gedacht: het moet er toch ergens in. Toen kwam het terecht waar het nu staat, in onze bijbeltjes. En we zijn er maar wat blij mee.

Zo is de totstandkoming van de Bijbel een dynamisch proces geweest. Een proces dat eigenlijk nog steeds bezig is, zolang ons onderlinge gesprek over die verhalen doorgaat. En zolang mensen nog Bijbelverhalen naast andere Bijbelverhalen, of naast hun eigen verhalen blijven leggen. Zolang mensen kinderbijbels schrijven en de verhalen naar het nu halen in preken of op scholen. Verfilmingen maken (waar blijf je, Netflix-serie over Jozef?). 
 

Bonus:

Okee, misschien een extra fantasyverhaal, dan. A la de Hobbit, met een draak en elfen en dwergen. Of een Narnia-achtige. Maar dat is persoonlijke voorkeur. Voorlopig ben ik niet uitgelezen in de Bijbel zoals we die nu hebben. Al was de vraag andersom ook spannend geweest: 'Welke passages had je willen schrappen?' 

Wel, tot morgen!
Steun deze serie, bepaal zelf wat je betaalt
Betaal voor mijn thee terwijl ik dit schrijf (tikkie 1 euro)
Stel zelf een vraag
Copyright © 2019 Vreemd Geluid, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp