Copy
View this email in your browser

VeertigVragen #37. Doet hij wat hij belooft?

Beste <<Naam>>. Tijdens de Vastentijd behandel ik elke dag een vraag van een lezer. 
Vandaag gaat het over Gods beloften.

"Mag je Gods beloften claimen/staan op zijn beloften? Er zijn genoeg zaken die God belooft, maar toch niet geeft. Ik vraag het op den duur dan maar niet meer..."

Beste "Beloved", 
ik begrijp het. 

In de kerk is mij al zoveel beloofd, joh. Een meneer wist zeker dat hij de wederkomst van Jezus nog voor z'n dood zou meemaken, maar hij ging toch echt dood, een paar jaar terug. Geen bazuin te horen. Een vrouw bad voor een huis met een tuin en een man bad voor een auto met een specifieke kleur. Ze wisten zeker dat het er zou komen (en kregen gelijk, trouwens, maar of God daar iets mee te maken had...) Een voorganger riep van alles over gebedsgenezing, maar ik zag de meesten in mijn omgeving nog net zo ziek thuiskomen van zijn diensten. Het kinderliedje zegt al dat je niet bang hoeft te zijn als je gelooft. Of vrede in je hart krijgt. Of een fontein vol van blijdschap. Jaja, ga dat eens vertellen aan mijn vrienden met een depressie, een trauma of een angststoornis. 

Okee.

'Er zijn genoeg zaken die God belooft, maar toch niet geeft', zeg je. Daarover een paar dingen.

Ten eerste moet ik bij mijzelf constateren dat van de dingen die mij in de kerk zijn beloofd, heel veel dingen niet door God maar door mensen aan mij werden beloofd. Jij zegt dat God zaken belooft, maar ik vraag me af wat je bron is. Je voorganger? Je ouders? Een opwekkingslied? Een push-up bericht van je bijbel-app? Een droom?

Ik stel deze kritische vragen omdat er op dit punt, zoals mijn eerste alinea al laat zien, best nogal eens iets fout gaat. Mensen die elkaar lichtzinnige beloften doen, soms námens God, maar het zijn beloften die niet waar worden omdat ze nergens op gebaseerd zijn.

Zelfs als er Bijbelteksten bij klinken zou ik nog voorzichtig zijn met het aannemen van zo'n belofte. Er staan namelijk heel wat beloften in de Bijbel, maar vele daarvan worden in een concrete situatie aan een concreet personage gegeven. Of aan een familie, of aan een volk als geheel. De Bijbel is, hoe populair die uitdrukking ook is, verre van een liefdesbrief van de Here God aan jou persoonlijk. Het is het boek dat de ontmoetingen van vele gelovige generaties met God wil vastleggen - niet individualistisch, niet 21e-eeuws, wel vol hoopvolle vergezichten.

En dan nog moet ik je gelijk geven. De troost die van het geloof als geheel uit zou moeten gaan, is soms ver te zoeken. Dat is de paradox van het echte leven: ik weet dat ik achter geloof, hoop en liefde aan wil leven, ik belijd dat dat de juiste weg is, dat de wereld daar mooier, de mens daar gelukkiger van wordt - - en soms klopt dat niet. Dat is een enorm raadsel, of het is juist heel simpel de constatering: het is hier geen paradijs. Nog steeds niet.

Kijk naar Psalm 91, bijvoorbeeld. Het is een troostpsalm waarin zoveel wordt gezegd als dat God je zal redden van pijlen en de pest en de vogelverschrikker. Roep 'm aan en hij biedt uitkomst. Nou, geen woord Spaans zit erbij, lijkt me.

Maar intussen staat er ook: 'ook al vallen er duizend aan je linkerzijde en tienduizend aan je rechterzijde...' 

Ho eens even. Dus God biedt altijd uitkomst als je roept, hij beschermt je tegen de pest en alles, maar om je heen vallen tienduizenden mensen neer? Hoe zit dat met die anderen dan? Geloofden ze niet genoeg of hadden zij gewoon pech? Is er in het leven dus eigenlijk helemaal geen garantie op een verhaal zonder lijden, zonder angst, zonder teleurstelling, of je nou gelooft of niet?

Inderdaad, die garantie is er helemaal niet. 

Je kunt hier op verschillende manieren mee omgaan. Je kunt rationaliseren en zeggen: 'God bedoelt er vast iets heel goeds mee, en later komen we in de hemel en zullen we alles snappen'. Je kunt boos worden en het geloof vaarwelzeggen zodra je iets ergs meemaakt. 

Je kunt ook stug doorgaan op je geloofsweg, stug blijven bidden voor het goede, stug blijven zoeken naar het goede leven en God zegene de greep. Dan is jouw leven in zichzelf een belofte gebleken, als je later terugkijkt op jouw reis. Dat laatste beloof ik dan weer.
Steun deze serie, bepaal zelf wat je betaalt
Betaal voor mijn thee terwijl ik dit schrijf (tikkie 1 euro)
Stel zelf een vraag
Copyright © 2019 Vreemd Geluid, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp