Copy
View this email in your browser

VeertigVragen #26. God en het klimaatakkoord?

Goedemorgen <<Naam>>. Tijdens de Vastentijd behandel ik elke dag een vraag van een lezer. Vandaag gaat het over onze zorgen om en zorg voor het klimaat. Een actueel thema. 


"Is het uitvoeren van het klimaatakkoord tegen de wil van God? Omdat je dan in zijn schoenen gaat staan als je het klimaat wilt veranderen. Dat zei iemand tegen mij en ik denk er precies andersom over. We zijn de aarde aan het verknallen en moeten proberen dat toch iets beter te doen. Want als je niet mag ingrijpen in het klimaat dan moet je ook gewoon alle plastic in de oceanen laten. Of ben ik nou gek."
Beste "Heb een paar vreemde vrienden", 

nee, jij bent niet gek. 

Ik heb een trucje voor gesprekken met mensen over de wil van God. Als iemand spreekt over de wil van God zonder dat het diegene pijn doet of iets kost, hoef je het niet al te serieus te nemen. 

Een voorbeeld. Stel: iemand zegt 'God heeft de man en de vrouw geschapen zoals zij zijn en als heteroseksuelen. Homoseksualiteit is tegen zijn wil, laat staan transgenderisme!'. Als diegene bekend staat als homofoob en transfoob, en geen geliefde in zijn omgeving heeft 'die het is', laat die mening dan lekker rechts liggen. Betreft het diegene zelf, of heeft diegene een kind 'dat ermee worstelt', dan wordt het gesprek serieuzer.

Dit alles geldt ook voor mijzelf. Als ik zou zeggen: 'Het is niet Gods wil dat rijke mensen al te rijk blijven', en ik wijs daarbij naar de figuren in de Quote 500 waar ik zelf niet tussen sta, is dat niet zo'n spannende mening. Spannend wordt het wel als ik erbij vermeld dat ikzelf in een land woon dat tot de rijkste der aarde behoort. En dat ik zelf dus óók volgens Gods wil moet inleveren. Dan kost het mij iets en wijs ik niet zonder gevolgen met mijn vinger.

 

Zo ook met het klimaat. Als iemand tegen jou zegt dat het tegen Gods wil is om klimaatverandering te bestrijden, lees ik als subtekst: 'Ik heb geen zin om af te zien van mijn vlees en auto en vliegreis en fossiele stroom'. En dat neem ik als opinie nu eenmaal niet zo heel serieus. Kost alleen maar tijd en energie, zo'n discussie. 

[tekst gaat hieronder verder]

Terug naar de vraag.


Ga je in Gods schoenen staan als je zorg wilt dragen voor het klimaat? Eerder is het andersom. De mens ontstond als veredeld dier tussen de dieren. We plukten wat bessen en vruchten, joegen af en toe op een dier, maakten eenvoudige gereedschappen. Daarvan gaat het klimaat niet stuk, als je het op de schaal doet waarop de vroege mens het deed.

Die gereedschappen liepen echter uit de hand. In dit hoofdstuk zie je dat de nakomelingen van Kaïn een aanzetje gaven tot wat nu de industrie is (al zou het nog vele eeuwen duren tot de fabrieken uit de 19e eeuw). De aarde werd hoe langer hoe meer een instrument van de mens, dat we naar onze hand konden zetten. We vervreemdden steeds sterker van de natuur die ons had voortgebracht. Zo gingen we met brandstoffen aan de haal, op massale schaal produceren, transoceanisch transporteren. Dieren mishandelen.

Kijk, als iets 'voor godje spelen' is, dan is het dat wel: onze industrie, die heeft bijgedragen aan de klimaatverandering waar we nu tegenaan kijken.

Vechten voor het klimaat is niet op de stoel van God gaan zitten, maar van de stoel van God afstappen en proberen te herstellen wat we aanrichtten toen we daar iets te stevig op waren gaan zitten.

 

Heeft de Bijbel iets met het milieu?


Er is een groene Bijbel die passages markeert die met de natuur te maken hebben. 

Er is het scheppingsverhaal (er zijn scheppingspsalmen) over Gods betrokkenheid bij, plezier over de natuur - de diversiteit daarvan, het sprankelende.

'Is een boom soms een mens, dat u tegen hem moet strijden?', vroeg Mozes aan het volk. Nee. Dus ten tijde van oorlog moesten de bomen van de vijandelijke stad worden gespaard.

De algemene teneur van de Bijbel is veel respectvoller over de natuur dan de gemiddelde 21e-eeuwer. Waarom? Men leefde op en van de akker en de zee. Waren afhankelijk van de welwillendheid van het klimaat. Kijk maar naar al Jezus' gelijkenissen. Er hebben er zo ongelofelijk veel betrekking op het leven van landbouwers en vissers. De Bijbelschrijvers leefden er zo dicht op, en hadden zo weinig last of bewustzijn van veranderend klimaat (we spreken over een boek dat 20 eeuwen oud is), dat het thema toen niet zo expliciet speelde als nu. Toch hoef je helemaal niet ver te bladeren, of je komt weer een stuk zorg voor de natuur tegen.

Een grappige in dit kader vind ik altijd de laatste zin van het boek Jona. Daarin spaart God de hele stad Nineve, een stad vol zondaars. God vindt het namelijk zonde om al die mensen uit te roeien - - 'en dan nog alle dieren die er leven!'. 

Ik kan hier nog uren over verdergaan, maar er is net een nieuw boek verschenen over dit onderwerp. Dat komt nou goed uit.

Laat je dus

niet afleiden door mensen die met een beroep op 'Gods wil' hun eigen comfort of politieke overtuigingen willen stutten - en jou proberen af te leiden van de goede bedoelingen die je hebt: het werken aan een leefbare wereld voor de generaties die gaan komen.

Dat laatste, dat lijkt mij nou echt Gods wil. Zet 'm op!
Steun deze serie, bepaal zelf wat je betaalt
Betaal voor mijn thee terwijl ik dit schrijf (tikkie 1 euro)
Stel zelf een vraag
Copyright © 2019 Vreemd Geluid, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp