VeertigVragen #18. Hoe te bidden?
Goedemorgen <<Naam>>. Tijdens de Vastentijd behandel ik elke dag een vraag van een lezer. Vandaag gaat het over bidden.
"Als je moeite hebt met bidden (in slaap vallen, vergeten etc), maar je wilt wel, waar begin je dan?"
|
|
Beste "Wil wel maar lukt niet",
dat is een moeilijke. Ik ken mensen die het zomaar een uur of langer per dag doen, bidden, en zelf behoor ik niet tot die groep. Volgens mij is het ook iets heel persoonlijks, je gebedsleven. Het mijne hoeft het jouwe niet te zijn.
Er zijn verschillende motivaties om moeite te hebben met bidden. Ik heb er een tijd moeite mee gehad omdat ik niet het idee had dat ik op dat moment genoeg geloofde om te bidden. Ik heb er ook moeite mee gehad omdat ik uit gewenning dagelijks hetzelfde waslijstje met 'arme kinderen en een zieke tante' afwerkte. En ik voelde het niet. Het gebed was niet van mij. Velen hebben er moeite mee, simpelweg omdat men afgeleid of moe is. Dat laatste noem jij ook.
Zo begin je:
heroverweeg alles wat volgens jou bidden is. Bedenk hoe of wat je gewend bent te bidden en ga eens na of je dat doet omdat je het gewend bent, of omdat je het zelf goed vindt zo. En hoe het beter kan. Misschien past de gebedsstijl zoals jou die vroeger is aangeleerd helemaal niet bij jou. In dat geval: kijk eens wat wel bij jouw geloofsbeleving past. Experimenteer eens met boekjes. Oude gebedenboeken of juist een nieuw boek over het gebed. Misschien deze, die raadde iemand me aan. Heb hem zelf nog niet gelezen.
Zo ga je verder:
Misschien moet je eens stoppen met je bestaande gebedsroutine, en beginnen bij 0. Dan ga je aan de schietgebedjes, zodra ze in je opkomen. Bijvoorbeeld als je naar de bus loopt, bidden voor een mooie ontmoeting met je lunchafspraak. Als je in de auto zit, danken voor de lentezon en de vroege bloesem aan die ene boom langs de weg. Er zijn altijd mooie dingen om dankbaar voor te zijn en er zijn altijd dingen om te hopen. Spreek die eens hardop uit, op willekeurige momenten van je dag.
Het begin van de maaltijd is daarvoor niet eens zo gek, trouwens, om even naar boven te knipogen dat je blij bent dat er toch maar weer dagelijks brood op je bord verschijnt.
[tekst gaat verder onder de plaatjes]
|
|
Zie het als bewust leven.
Het is een heel waardevol ritueel om elke dag stil te staan bij wat je hoopt, waar je dankbaar voor bent en wat je je voorneemt. Eventueel: waar je spijt van hebt. Bang voor bent.
Maar misschien denk jij: 'Dat weten God en ik allang, dat behoeft helemaal geen woorden. Of ik kan er de woorden niet voor vinden'. In dat geval, nogmaals: ga op zoek naar de gebeden van een ander. Koop een boekje met gedichten, of gebedsteksten uit een kloostertraditie. Er is veel. Of zet bewust een cd op die erbij helpt.
Ben je meer van de stilte, durf je dat aan? Onderzoek eens (christelijke of algemene vormen van) meditatie. Doe een retraite om jezelf eraan te laten wennen.
Hier volgt de gouden tip:
geen smartphone in de slaapkamer. Ik meen het. Zet dat kloteding op vliegtuigmodus zodra je in de slaapkamer bent. Ga niet zitten scrollen door andermans inwisselbare timelines, boze of overbodige meningen, spullen en reizen die je niet nodig hebt, zielloze spelletjes, melige whatsappgroepen. Dat kan overdag, als je wilt. Maar begin en eindig de dag eens bewust. Stilstaand bij wat je wilt, wie je bent, eventueel met wie je bent. Kijk eens of er dan ruimte in je hoofd, lijf, leven verschijnt om je aan een gebed te wagen.
In hoofdstuk 2 van mijn boek kun je lezen dat dat voor mij hét ritueel is geworden. Proberen de dag te beginnen en te eindigen met iets wezenlijks, en meestal is dat een kort of lang gebed. Al merk ik bij mijzelf dat ik, sinds ik daaraan begonnen ben, me ook tussendoor steeds vaker een schietgebedje permitteer.
Een regel van C.S. Lewis die ik daarbij vond en nog steeds waardeer is:
'Ik doe niet aan gebed omdat het God verandert,
ik doe aan gebed omdat het mij verandert.'
Zo gaat gebed van een onbestemd verlanglijstje in je schoen onder de schoorsteen naar een manier van leven, een ritueel aan de hand waarvan jij je angsten, dromen, voornemens, verlangens, vreugde kunt adresseren, in de hoop dat het hemelse handvatten geeft voor een rijker leven, een mooier menszijn.
Alle goeds en tot morgen.
|
|
|
|
|