Copy
View this email in your browser

VeertigVragen #2. Trouwen in de kerk?

Beste <<Naam>>. 
Dit was de eerste vraag die ik kreeg toen ik deze rubriek startte.

Hoe je de keuze maakt of je in de kerk wilt trouwen als je wel christelijk bent. Maar niet naar de kerk gaat.

Goede vraag!

Hoi 'Trouwen in de kerk?'. 

Met jouw vraag raak je aan een thema dat in de hele maatschappij speelt.

Velen van ons hebben nog wel binding met een geloofstraditie, maar zijn geen lid meer van een organisatie of gemeenschap. Zoals velen van ons wel belang hechten aan arbeidersrechten, maar geen lid zijn van een vakbond. Of wel belang hechten aan journalistiek, maar geen abonnee van een krant of lid zijn van een omroep. 

Soms bereik je dan ineens het moment waarop je zegt: 'Die ouderwetse instantie, die was nu eigenlijk best handig geweest'. Bijvoorbeeld wanneer je als christen trouwplannen hebt, maar geen kerk. Een ingewikkeld dilemma.

Er zijn twee flauwe antwoorden waarmee ik de vraag zou ontwijken. Die ga ik je toch voorleggen, omdat ik wil testen of ze bij jou resoneren. In dat geval: ga lekker voor deze optie.

Flauwe optie 1. Je huwelijk is niet per definitie gedoemd als er geen kerkdienst op je bruiloft is. God in de hemel gaat niet huilen als je het ja-woord in het stadhuis geeft en de liturgie achterwege laat. Denk ik. Als jij je geloof op een andere manier met de bruiloft wilt verweven doe je dat toch lekker? Noem God in je beloften op het stadhuis, noem God in je speech 's middags of vraag of de moeder van de bruidegom bidt voor het avondeten. Of dank lekker thuis in je bruidssuite. Zing dagelijks psalmen tijdens de wittebroodsweken. Allemaal goed. Niks moet, alles mag.

Flauwe optie 2. Zoek gewoon een kerk. Er gaat van alles veranderen in je leven, als je trouwt. Soms komen er verhuizingen bij kijken, soms kinderwensen, soms nieuwe banen of reizen of plannen. Daar kan misschien ook een nieuwe kerk bij. Onderzoek eens of het wel écht zo is dat er geen kerk bestaat die bij jullie past. Het zou toch prachtig zijn om je ergens aan te kunnen sluiten als kersvers echtpaar, te beginnen met een trouwdienst met je nieuwe kerkelijke gemeenschap om je heen. Ik begrijp dat het veel moeilijker kan zijn dan ik het nu beschrijf. Zelf ben ik ook niet langer lid van een kerk. Maar ik vind het wel de mooiste weg, als het je lukt... Dus wie weet?

**

Goed, dat zijn de escapes. Duidelijk JA en duidelijk NEE. Maar ik schrijf voor een Lazarus-doelgroep. Mijn mensen, de mensen voor wie kerk te veel van het goede is en a-religieus leven te weinig. Of andersom. Hier is dus de moeilijkere weg.

**

Het gaat je iets kosten.

Omdat je niet in het kerkelijk gareel loopt, maar ook niet zonder christendom wilt trouwen (want dat is wat ik uit jouw vraag deduceer) zul je samen iets moeten verzinnen. 

Zelf leid ik zeer sporadisch zo'n randkerkelijke trouwdienst. Die diensten kosten extra tijd, moeite en geld. Geld, want je huurt een freelance theoloog of predikant. En een gebouw. En een organist of pianist of band. 

Moeite en tijd, want de predikant kent jou waarschijnlijk nog helemaal niet. Er is geen kerkelijk sjabloon waarlangs je de dienst kunt leggen, dus je mag en moet alles zelf bedenken en beslissen. 

**

Mijn beste vriend vindt dat leuk. Hij mag komende zomer één keer in zijn leven een hele kerkdienst gaan vormgeven. Daar heeft hij zin in. Meer dan een halfjaar van tevoren is hij al begonnen met nadenken over elk detail, van het kyrië tot de liederen en gebeden en zegenteksten. Zoals veel bruidsparen dagen besteden aan de aankleding van de feestzaal, het uitkiezen van de horeca en bruidstaart en kledij, zo investeert hij veel tijd en aandacht in de trouwdienst. 

Dat vind ik leuk. Tegelijk besef ik dat hij in de minderheid is, want er is al zoveel te regelen, en hoe werkt dat eigenlijk, zo'n trouwdienst, en waar moet je beginnen? Je zoekt eigenlijk een soort ceremoniemeester voor kerkelijke bruiloften, die jou helpt met het maken van keuzes. Dat wordt de komende jaren een groeimarkt: freelance trouw- en rouwprekers. 

**

Mijn advies voor jou is dus, qua geloof op je bruiloft: weeg af hoe graag je het wilt, en hoeveel je ervan wilt.

Krijg je later spijt als je geen kerkdienst had op je trouwdag? Investeer dan geld in de uren van een christelijk begeleider (zoek een voorganger en betaal diegene wat er nodig is om het zo onvergetelijk te maken als je het hebben wilt). Of steek zelf tijd en energie en creativiteit in het vormgeven van jullie unieke eigen randkerkelijke trouwdienst. Doe wat nodig is, zoek de juiste helpers en je kunt er iets van maken. 

Vind je een trouwdienst sowieso wat overdreven en denk je: een paar gebeden of rituelen over de dag verspreid is net zo goed? Kies dan voor dat laatste, geef je geloof de hele trouwdag door af en toe de ruimte en sla de traditionele dienst daarbij over. 

Het is allemaal wat ingewikkelder dan het vroeger zou zijn geweest, maar dat is wat we onszelf hebben aangedaan toen we besloten buiten de kerk te gaan geloven.
 
Een prachtig huwelijk gewenst, hoe dan ook!
Steun deze serie, bepaal zelf wat je betaalt
Betaal voor mijn thee terwijl ik dit schrijf (tikkie 1 euro)
Stel zelf een vraag
Copyright © 2019 Vreemd Geluid, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp