Maart 2017
Klik op de afbeelding voor een foto-impressie van de opening

 

Opening 'Aanstormend talent bij MIJ'

Foto: Tom Zoethout

Op zaterdag 11 maart vond de feestelijke opening van de nieuwe tentoonstelling 'Aanstormend talent bij MIJ' plaats. In het welkomstwoord sprak Amy Stenvert (conservator) over het bijzondere belang dat Museum IJsselstein (MIJ) hecht aan het exposeren van werk van jonge, veelbelovende kunstenaars. Dat is ook waarom het museum voor het derde jaar op rij nauw samenwerkt met Galerie Pouloeuff, een broedplaats voor artistiek talent. Ine van der Horn (curator en coördinator Galerie Pouloeuff) vertelde over de achtergronden van deze eigenzinnige galerie in Naarden Vesting.

Kunstenaar Mayke Verhoeven opende de tentoonstelling en gaf de aanwezigen een blik op de ontwikkeling van haar kunstenaarspraktijk na het tonen van haar werk bij Galerie Pouloeuff en MIJ. De jazzy klanken van het Nina Rompa Trio zorgden voor de muzikale omlijsting van de drukbezochte en gezellige middag. 

MIJ Academie: excursies naar Mesdag Collectie en Kunsthal

Kunsthal Rotterdam - WikiMedia Commons (Sandra Voogt)   

Museum IJsselstein organiseert in samenwerking met Aldwin Kroeze twee nieuwe excursies. Deze keer bezoeken we de Mesdag Collectie in Den Haag en de Kunsthal Rotterdam. Kijk voor meer informatie en tijden op onze website.

Mesdag Collectie: 23 april 2017
Kunsthal Rotterdam: 13 mei 2017
Wie: iedereen
Kosten: 10 euro (exclusief entreekaartje)

Opening tentoonstelling: 'IJsselsteins vlechtwerk,
van griend tot mand'
 

Foto: Corine van Kuilenburg Fotografie

Het was hard en zwaar werken in de grienden rond IJsselstein. Een verdwenen wereld die eigenlijk nog heel dichtbij is. Dat wat we nu de griendcultuur van IJsselstein noemen, betekende voor degenen die erin werkten een terugkerende strijd om het bestaan. 

In deze tentoonstelling staat de historische context van het mandenvlechten centraal. Er zijn foto´s van de Historische Kring IJsselstein en bijzondere stukken uit de collectie van MIJ te zien. Vanaf 11 juni 2017 besteden we in de zomertentoonstelling 'Eigentijds vervlochten met MIJ' aandacht aan de vertaalslag van dit eeuwenoude ambacht in de moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.

Wanneer: 1 april 15.00 uur (inloop 14.30 uur)
Wie: iedereen
Kosten: gratis

Nationale Museumweek 2017

Foto: Serafijn de Vliegher - De mandenmaker (ca. 1840). Beeld: Anneke Radstake

Van 3 t/m 9 april is het Nationale Museumweek. Al meer dan 400 musea in Nederland hebben een bijzonder pronkstuk uit hun collectie gekozen. Ook MIJ heeft natuurlijk een bijzonder werk geselecteerd! 

In het schilderij van Serafijn de Vliegher zien we een man met zijn blote handen een mand van wilgentenen vlechten. De vrouw naast hem draagt een robuuste gevlochten mand aan haar arm. Het is een weerspiegeling van de levendige industrie van het aanplanten, bewerken en toepassen van wilgentenen - de zogenaamde griendcultuur - in IJsselstein. Het werk van De Vliegher maakt deel uit van de expositie 'Historisch vervlochten met MIJ'. 

Wanneer: 3 t/m 9 april 2017
Wie: iedereen
Kosten: gratis entree

Lezing over Wed, Koningstraat en Schuttersgracht

Foto: Collectie HKIJ

Ben je geïnteresseerd in de bewogen geschiedenis van de Schuttersgracht? Bezoek dan de lezing die MIJ samen met de Historische Kring IJsselstein (HKIJ) organiseert. Aanleiding voor deze lezing is de musical 'Miete' die zich in dit gebied afspeelt.

IJsselsteiner en voormalig HKIJ-voorzitter Bep Murk vertelt over zijn persoonlijke ervaringen en huidig HKIJ-voorzitter Bart Rietveld zal spreken over verleden, heden en toekomst van deze bijzondere straat.

Aanmelden verplicht: aanmelden@museumijsselstein.nl 

Wanneer: 6 april, 19.30 - 21.30 uur
Wie: iedereen

Kosten: gratis

Workshop: 'Vlekken maken Beelden zien'

FMD van der Linden - Framed Sediment (2014)
Foto: Geisje van der Linden

Samen met kunstenaar FMD van der Linden ga je met water, papier, inkt, verf en je fantasie aan de slag om te werken aan iets moois voor jezelf. En je werkt meteen aan een groot gezamenlijk kunstwerk dat t/m 28 mei te zien is bij MIJ. 

Aanmelden via: aanmelden@museumijsselstein.nl 

Wanneer: 9 april, 13.30 - 16.00 uur
Wie: leeftijd 8 - 12 jaar

Kosten: gratis

 

In het kort

Colofon

 Aan deze nieuwsbrief werkten mee:
Samenstelling en redactie: Karin Doornbos, Amy Stenvert
Eindredactie:
Trudi van Zadelhoff, Sheila Stafleu
Copyright © 2017 Museum IJsselstein. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van Museum IJsselstein.


 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Je kunt je hier afmelden.