Copy
Maart 2016
 

'Aanstormend talent bij MIJ'

Het beste uit 2015 van Galerie Pouloeuff

Foto: Carri Harwig - Swing and bring a friend to navigate (2014)

Bekijk galopperende paarden in de zee, dromerige portretfoto’s, een drijvende vissenkom, een blauwe figuur in een bosrijke omgeving, samengesmolten dieren en dromerig porselein in zoete kleuren. Kunstwerken waarin al deze intrigerende onderwerpen aan bod kwamen, waren het afgelopen jaar te zien in diverse tentoonstellingen van Galerie Pouloeuff. Sinds 2014 werkt Museum IJsselstein (MIJ)  intensief samen met deze actieve galerie. Lees meer  

Museum IJsselstein en Galerie Pouloeuff nodigen je van harte uit voor de opening van deze tentoonstelling op zaterdag 12 maart 2016.

 

Kijkend denken bij MIJ

Foto: Trudi van Zadelhoff

Speciaal voor deze tentoonstelling introduceert MIJ een bijzondere kijkmethode: kijkend denken. Wist je dat een museumbezoeker gemiddeld maar 9 seconden stilstaat bij een kunstwerk? Dat willen wij graag veranderen. Het doel is om jou de kunst intensiever te laten beleven. Dit kan je doen door drie simpele vragen te stellen: ‘Wat zie ik?’, ‘Wat denk ik?’ en ‘Wat vraag ik mij af?’ Je krijgt van ons post-its en een potlood. Beantwoord de vragen en plak jouw ideeën op naast de kunstwerken. Duik in het kunstwerk en kijk eens wat langer!

De groeiende collecie post-its zal in een online beeldverslag op onze website te volgen zijn.
 

Achter de schermen

Foto: Dahpne Wageman (Instagram)

De laatste loodjes. Er is door conservatoren, kunstenaars en vele vrijwilligers hard gewerkt om de nieuwe tentoonstelling helemaal op en top in orde te krijgen voor de opening op zaterdag 12 maart. Op de foto twee fantastische vrijwilligers: Ruud van den Berg en Henk de Lugt.  
 

Collectiestuk uitgelicht: de haanderik

Tekst en foto: Anneke Radstake

Griendcultuur in IJsselstein
Van oudsher werden gronden langs een rivier die niet geschikt waren voor landbouw of veeteelt met wilgen aangeplant, de zogenaamde grienden. De tenen van de wilgen werden geschild en dienden als basis voor het maken van hoepen en manden. Deze bedrijfstak vormde een belangrijk middel van bestaan in IJsselstein.

Mandenmakerijen en fruitteelt komen samen in de haanderik
In de boomgaarden in en rond IJsselstein werden deze manden gebruikt bij het plukken van fruit. De smalle hoge haanderik was speciaal voor het plukken van kersen, hij kon aan een ladder opgehangen worden en was makkelijk tussen de takken te hanteren. Er hangt een haanderik In ’t Straatje van Museum IJsselstein in de buurt van de griendschuur. Je vindt hier ook meer informatie over de griendcultuur van IJsselstein.
 

Op stap met Jet en Jan

Foto: OBS De Trekvogel

In dit museumproject treden IJsselsteinse basisschoolleerlingen in de voetsporen van Jet en Jan. Hoe was het om jong te zijn in het IJsselstein van honderd jaar geleden? De leerlingen uit groep 5 en 6 beleven het leven van hun leeftijdgenoten uit grootmoederstijd door zelf aan de slag te gaan met oude voorwerpen. Zo kunnen ze een sopje kloppen, koffiebonen malen, schoonschrijven op een leitje, sokken stoppen, tollen en hoepelen. Lees verder
 

Kom knutselen, speuren en ontdekken bij MIJ

Foto: Tom Zoethout 

Bij Club MIJ hoef je je nooit te vervelen. Doe mee en laat je inspireren door het magisch tragisch water van fotograaf Inge van Heerde en ontwerp je eigen voorstelling met magisch zand. Of wat dacht je van de kleurrijke voertuigen van Carri Harwig! Ga zelf aan de slag, hoe ziet jouw kunstzinnige voertuig eruit?

Of ga je liever op ontdekkingstocht door de tentoonstelling? Voor de jongste bezoekers ligt er een bijzondere kleurplaat klaar.

Tot ziens bij Club MIJ!

Wanneer: 12 maart - 29 mei 2016
Wie: 4 t/m 12 jaar
Kosten: gratis

 

Wist je dat...

  • Er op 3 april 2016 weer een leuke filosofeerworkshop voor kinderen is?
  • De kijkdag 'Laat MIJ maar schatten' een groot succes was? Een impressie.
  • De Museumpodcast bij MIJ op bezoek is geweest? Luister het interview hier terug!  
  • De lezing van fotograaf Edwin Westhoff druk bezocht is?
  • De heren Bart Rietveld en Bep Murk op 7 april weer een interessante lezing houden?

Colofon

 Aan deze nieuwsbrief werkten mee:
Samenstelling en redactie: Karin Doornbos, Amy Stenvert
Eindredactie:
Catherine Clavaux, Sheila Stafleu
Copyright © 2016 Museum IJsselstein, Alle rechten voorbehouden.
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Je kunt je hier afmelden.