Oktober 2016
 

 

Opening: 'KadIJ bij MIJ'

Foto: Tom Zoethout

Op vrijdag 30 september vond de feestelijke en drukbezochte opening van ´KadIJ bij MIJ´ plaats. Wethouder Vincent van den Berg opende de tentoonstelling. Conservator Catherine Clavaux en voorzitter van het KunstCafé José Schellekens spraken over de achtergronden en totstandkoming van de expositie.  
 
MIJ belicht in 'KadIJ bij MIJ' bijzondere kunst van IJsselsteinse bodem, een ode aan de IJsselsteinse kunst in schilderijen, foto’s, sculpturen en installaties. Maak in deze tentoonstelling kennis met het bloeiende kunstklimaat van onze historische stad aan de Hollandsche IJssel.

Kunst in je broekzak


Nieuwe audiotour
Achter elk kunstwerk gaat een verhaal schuil dat we graag willen vertellen. Die verhalen brengen kunst tot leven. De verhalen bij de tentoonstelling 'KadIJ bij MIJ, een ode aan de IJsselsteinse kunst', kun jij als bezoeker van MIJ op je eigen smartphone of tablet beluisteren.

Hoe werkt het?
Ga naar de Google Play- of App Store en download de (gratis) app van izi.TRAVEL op je telefoon of tablet. Zoek op Museum IJsselstein. Vervolgens download je de audiogids van de tentoonstelling KadIJ. De audiogids is on- en offline te beluisteren. Op je telefoon maar ook op je PC.

Workshop: Ontwerp je eigen IJssel-Steen

Foto: Isabel Ferrand

De herfstvakantie is dit jaar omgetoverd tot Rabo Museumkidsweek. Ook bij MIJ zijn er veel leuke activiteiten voor kids. Doe mee met de workshop 'Ontwerp je eigen IJssel-Steen'. Samen met kunstenaar Isabel Ferrand ga je aan de slag met Nederlandse rivierklei. In deze workshop ontwerp en polijst je op basis van een eeuwenoude methode je eigen IJssel-Steen!  
Lees verder

Instagramwedstrijd

Foto: Instagramwinnaar Welmoed Osinga

Gras als inspiratiebron voor mooie en originele Instagramfoto's. In de nieuwsbrief van juni deden we een oproep aan de bezoekers van de tentoonstelling 'Graskunst bij MIJ' om via Instagram de creativiteit los te laten op dit thema. We hebben veel leuke en originele foto's voorbij zien komen. 

De speciaal voor deze gelegenheid in het leven geroepen jury was unaniem. De winnaar van de Instagramwedstrijd is Welmoed Osinga uit IJsselstein. De prijs - het prachtige boek van Marjolijn Mandersloot - ligt klaar bij de balie van het museum. Gefeliciteerd Welmoed! 

Maand van de Geschiedenis

Lezing over de Hollandse waterlinie

Foto: Onderdeel Nieuwe Hollandse Waterlinie. Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, objectnummer 550.700

Oktober 2016 is Maand van de Geschiedenis. MIJ organiseert daarom een interessante lezing over de Hollandse Waterlinie. Dit typisch Nederlandse verdedigingssysteem is uniek in de wereld. Nergens is water op zo'n grote schaal zo effectief gebruikt. Dit dankzij het feit dat ons land grotendeels onder de zeespiegel ligt. De lezing wordt verzorgd door rasverteller Rinus Verweij.

Reserveren verplicht via: aanmelden@museumijsselstein.nl

Wanneer: 20 oktober 19.30 – 21.15 uur
Wie: volwassenen
Kosten: gratis

Collectie Ton Heil

Foto: Jacob Jan van der Maaten (1820-1879), Een Hollands landschap met koeien, ongedateerd. Collectie Museum IJsselstein / Legaat Ton Heil

In de collectiepresentatie zijn schilderijen uit het legaat van privéverzamelaar Ton Heil (1934-2014) te zien. In 2002 bezocht hij in het Stadsmuseum (zoals Museum IJsselstein toen heette) de tentoonstelling ‘Zomerse Taferelen’ waar zijn oog op Rivierenlandschap van Eduard Alexander Hilverdink viel. Na enige aarzeling besloot hij tot aankoop over te gaan. Het zou het begin vormen van een mooie collectie Romantische negentiende-eeuwse landschappen en stadsgezichten.
 

Wist je dat...

Colofon

 Aan deze nieuwsbrief werkten mee:
Samenstelling en redactie: Karin Doornbos, Amy Stenvert
Eindredactie:
Catherine Clavaux, Sheila Stafleu
Copyright © 2016 Museum IJsselstein. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van Museum IJsselstein.
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Je kunt je hier afmelden.