Copy
Share
Share
Tweet
Forward
NOVO Advocaten Nieuwsbrief Februari 2020
Zelfs in de carnavalsvakantie, zitten wij niet stil en nemen we u mee in de laatste ontwikkelingen van het Arbeidsrecht. Hierbij treft u weer een overzicht aan van onze nieuwsberichten van de afgelopen maand.
Heeft u zelf een onderwerp of vraag die u graag besproken ziet? Laat het ons weten!

We wensen u veel leesplezier en tot volgende maand.

 
 
Alcohol- en drugstesten

In een eerder bericht vertelde wij al in welke gevallen een werkgever alcohol en drugstesten mag uitvoeren. Dit mag namelijk alleen als hier een wettelijke grondslag voor is,het noodzakelijk is en als werkgever passende maatregelen neemt om de inbreuk op de privacy en grondrechten van haar werknemers te minimaliseren.

De staatssecretaris is voornemens om voorbereidingen te starten om alcohol- en drugstesten in de Brzo-sector (ondernemingen waarop het Besluit risico’s zware ongevallen van toepassing is) mogelijk te maken bij - voor de veiligheid - cruciale functies. Daarnaast is de staatssecretaris voornemens de aanpak tegen alcohol en drugs binnen ondernemingen te versterken en een wettelijke grondslag voor alcohol- en drugstesten in specifieke situaties met een groot veiligheidsrisico te creëren.

Wilt u meer weten over alcohol- en drugstesten?
Hier kunt u de kamerbrief van de staatssecretaris teruglezen. Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen en we helpen u graag verder.

Eerste i-grond verzoek afgewezen

De rechtbank te Alkmaar had de eer de eerste (gepubliceerde) cumulatiebeschikking te mogen geven en heeft het verzoek afgewezen! Duidelijk wordt dat het lukraak prijsschieten geen gestand houdt, maar dat er nog steeds een deugdelijke zelfstandige onderbouwing nodig is.
Lees meer...

Overgang van Onderneming?

Het Gerechtshof te ’s-Hertogenbosch had begin deze maand de eer om te oordelen over de vraag of er sprake was van Overgang van Onderneming in geval de activa van een leasemaatschappij van zoonlief al in een eerder stadium verkocht zijn aan de garage van de ouders van de eigenaar van de leasemaatschappij.
Lees meer...

Uber aansprakelijk voor burn-out?

In een zaak die een medewerkster tegen Uber aanspande stond (onder andere) de vraag centraal of Uber al dan niet aansprakelijk was voor de burn-out van de medewerkster als gevolg van een te hoge werkdruk. De kantonrechter te Amsterdam moest zich hier op 24 januari jl. over uitlaten.
Lees meer...

Is de eenmalige uitkering van € 400.000 een variabel looncomponent?

Werkgever en werknemer hebben middels een artikel 96 Rv procedure aan de kantonrechter gevraagd of een eenmalige uitkering van € 400.000 een variabel looncomponent is. Voor de berekening van de transitievergoeding moet volgens het Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding het loon onder meer vermeerderd worden met de variabele looncomponenten. Niet overeengekomen looncomponenten mogen hierbij niet worden meegenomen. De kantonrechter oordeelt dat het hier een betaling betreft die niet door partijen is overeengekomen en om die reden niet een variabel looncomponent betreft. 
Lees meer...

Arbeidsongeschikte werknemer moest eerder aan de bel trekken

Wanneer een werknemer wegens ziekte zijn bedongen arbeid niet kan verrichten dan is deze arbeidsongeschikt. Gedurende 104 weken vanaf de eerste arbeidsongeschiktheidsdag zullen werkgever én werknemer moeten werken aan de re-integratie van werknemer. Daarnaast heeft werknemer tijdens die periode recht op (gedeeltelijke) loondoorbetaling. Maar wat nu als de werkgever niets doet aan de re-integratie? Mag een werknemer dan de periode van 104 weken achteroverleunen of dient deze de werkgever hierop aan te spreken?


Het NOVO HR telefoonabonnement

Heeft u ook met enige regelmaat een juridische vraag? Dan is het NOVO HR telefoonabonnement iets voor u. Al vanaf € 300 per jaar kunt u onbeperkt bellen naar een van onze specialisten en al uw juridische vragen op het gebied van arbeidsrecht stellen. Kijk hier voor meer informatie.

 

Bent u startende of gevorderde ondernemer?

NOVO Advocaten is één van de onafhankelijk van elkaar samenwerkende adviseurs van OndernemersStart.nl die u kan helpen.

Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Legal scan
 
Door de Legal Scan ontstaat er direct inzicht in wat goed gaat binnen de organisatie en waar de risicofactoren liggen op het gebied van arbeidsrecht.

Wilt u gratis en vrijblijvend een Legal Scan? Neem
dan contact met ons op voor een afspraak. Uiteraard kunt u ons ook bellen voor een afspraak op 076-2056040.
Meer nieuwsberichten lezen?
We plaatsen wekelijks nieuwe berichten op onze website en delen ze via onze social media kanalen; Linkedin, Twitter & Facebook!
Copyright © 2020 NOVO Advocaten, All rights reserved.Princenhagelaan 1 B4
4813 DA BREDA
076-2056040
info@novo-advocaten.nl
 

Disclaimer
NOVO Advocaten is zeer zorgvuldig als het gaat om het geven van actuele en betrouwbare informatie aan de bezoekers van de website en de lezers van haar nieuwsbrief. Zij kan echter niet garanderen dat deze informatie altijd actueel, foutloos en volledig zal zijn. Om die reden kunt u aan de informatie op de website alsmede de inhoud van de nieuwsbrief geen rechten ontlenen. NOVO Advocaten aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van onjuistheden of onvolledigheden in de aangeboden informatie.


This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
NOVO Advocaten · Princenhagelaan 1 B4 · Breda, Nb 4813DA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp