Copy
Nieuwsbrief Platform Geletterdheid Verhogen
In deze maandelijkse nieuwsbrief vind je informatie over de voortgang van het Plan Geletterdheid én over geletterdheid in Vlaanderen en Europa. We houden je ook op de hoogte over de acties van onze partners. Heb je interessant (geletterdheids)nieuws voor deze nieuwsbrief? Mail dan je input naar glen.fobelets@vocvo.be. Veel leesplezier!

Ambassadeur sensibiliseert studenten van UZ Gent

 

1 op 7 volwassenen in Vlaanderen is laaggeletterd. En maar liefst 4 op de 10 volwassenen in België zijn onvoldoende of beperkt gezondheidsvaardig. Dat betekent dat ze niet goed in staat zijn om gezondheidsinformatie te vinden of een doktersadvies op te volgen. Daarom ontwikkelde Memori, een team van de hogeschool Thomas More, de toolkit Heerlijk helder in de zorg.

Ook Jan Vanderhaeghen, ambassadeur in geletterdheid van CBE Leerpunt Gent-Meetjesland-Leieland, zet zich in om de zorg voor iedereen toegankelijk te maken. Jan wijdde er een blog aan. 

Lees de blog van Jan

Hartelijk dank voor jullie hulp, CBE-cursisten!

 

We vroegen de mening van cursisten van de basiseducatie over het nieuwe Plan Geletterdheid Verhogen. We vinden het immers heel belangrijk dat de mensen waarvoor het Plan gemaakt wordt ook een sterke stem krijgen in het ontwikkelingsproces.

En wat voor een stem hebben we gehoord! Meer dan 300 cursisten vulden de bevraging in! Het deed ons ontzettend veel plezier dat er zo massaal gereageerd werd en daarvoor willen we jullie allemaal hartelijk bedanken. De resultaten worden nu verwerkt en zo snel mogelijk verspreid.

Sleutelcompetenties:
bouwstenen voor leren en leven

 

In Vlaanderen is nog steeds 1 op 7 volwassenen laaggeletterd (PIAAC, 2013). Het is de opdracht en de uitdaging van de sector Basiseducatie om de sleutelcompetenties van de cursisten te versterken en de laaggeletterdheid terug te dringen.

Op 20 mei 2016 vond de Vocvo-trefdag plaats. Daar gaf Stefan Paredis (Federatie Centra voor Basiseducatie) de presentatie Sleutelcompetenties. Bouwstenen voor leren en leven. We willen het document dat hij toen voorstelde graag opnieuw onder de aandacht brengen. 

Lees meer

Digitaal platform NT2 Alfa in een nieuw jasje

 

Het digitaal platform NT2 Alfa werd onlangs volledig vernieuwd. We zijn trots op het mooie resultaat. Een bezoek aan de nieuwe website loont zeker en vast de moeite! Naast de vernieuwde lay-out, is ook de laatste niveaubepalende test toegevoegd. Je vindt de test voor 'Lees- en schrijfvoorwaarden' terug onder intake.

Wil je meer weten over NT2 Alfa? Surf dan naar het digitaal platform.

Neem deel aan Vocvo's uitwisselcafé

 

Op 12 mei organiseert Vocvo haar tweejaarlijkse uitwisseldag in Antwerpen. Naast workshops en presentaties, is er ook plaats voor korte, informele uitwisselmomenten in de vorm van een gezellig uitwisselcafé.

Tijdens het uitwisselmoment toon je leuk materiaal en beantwoord je vragen van nieuwsgierige lesgevers. Wil je graag één of meerdere uitwisseltafels begeleiden? Schrijf je dan hier in (ten laatste op 31 maart). Alvast heel erg welkom in ons café!

Lees meer

Wablieft zoekt een vrijwilliger 

 

De krant Wablieft zoekt een vrijwilliger voor de verzending van de kranten en de boeken, voor één tot drie uur per week op dinsdagvoormiddag.

Interesse? Stuur dan een e-mail of brief naar de directeur van Vocvo en Wablieft: bart.horemans@vocvo.be.

Lees meer

Week van het geld
focust op sparen

 

Verstandig met geld kunnen omgaan, is ook een belangrijke vorm van geletterdheid, namelijk financiële geletterdheid. De Week van het geld wil geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar maken. Ook aan financiële educatie besteedt de week extra aandacht.

Dit jaar loopt de Week van het geld van 27 maart tot 2 april met 'Sparen, of niet' als centraal thema. De hele week vinden er activiteiten plaats, gericht op het onderwijs en het brede publiek.

Lees meer

'Goesting in lezen?'
in CBE Vilvoorde

 

Woon je in (de buurt van) Vilvoorde en hou je van lezen? Dan kan je iedere tweede en vierde donderdag van de maand met een klein groepje samen lezen. De teksten worden voorgelezen, dus je moet zelf niet (kunnen) lezen. Centraal staan: ontmoeten, uitwisselen, praten én genieten.

'Goesting in lezen?' is een initiatief van (W)arm-kracht vzw … armen aan het woord in samenwerking met de bibliotheek van Vilvoorde en CBE Vilvoorde. De eerstvolgende bijeenkomsten vinden plaats op donderdag 9 en 23 maart in CBE Vilvoorde.

Lees meer

Lang leve lezen:
de voordelen van voorlezen

 

De Nederlandse Hanneke van der Meer is het brein achter de website Somoiso (wat komt van 'Zo. Mooi zo'). Op haar website publiceerde ze onlangs een speelse infographic: 'Lang leve lezen'. Deze interactieve infographic toont de voordelen van voorlezen aan jonge kinderen. Wat is de positieve impact van voorlezen op de woordenschat en schoolprestaties? Hoe geef je kinderen meer leesplezier?

Bekijk de infographic

Doe mee aan het netwerk
'Lezen op school'

 

Leerkrachten zijn de belangrijkste schakel in het leesbeleid op school. Boekenjuffen en -meesters zijn dé ambassadeurs van leesplezier. Iedereen Leest en CANON Cultuurcel wil deze leerkrachten daarom bij elkaar te brengen tijdens het netwerk 'Lezen op school'.

Ze nodigen interessante sprekers en (jeugd)auteurs uit. Daarnaast is er ook ruimte om ervaringen en praktijken uit te wisselen. Dit nieuwe, netoverschrijdende netwerk staat open voor leerkrachten uit heel Vlaanderen en Brussel. De bijscholingsdagen zijn gratis.

Lees meer

Anderstalige nieuwkomers leren Nederlands met beelden en muziek


Hoe maak je Nederlands leren op school zo aantrekkelijk mogelijk voor anderstalige nieuwkomers? Door te werken met beelden en muziek, zo blijkt! Hogeschool PXL onderzocht nieuwe manieren om anderstalige kinderen die nog maar pas in België zijn, zo veel mogelijk te stimuleren bij het leren van het Nederlands. Of hoe het verhaal van Sam ook het verhaal van Ahmed wordt …

Lees meer

Alpha: film over alfabetiseringsproject in Sint-Gillis


Collectif Alpha is een alfabetiseringsproject in Sint-Gillis. Op die locatie maakte amateur-documentairemaker Robert De Tiège de film Alpha. De film gaat over mensen die Frans leren lezen en schrijven. Je kan de film bekijken op donderdag 30 maart om 19.30 uur in het cultureel centrum Jacques Franck in Sint-Gillis. De toegang is gratis.

Lees meer

Leesplezier voor leerlingen met leerproblemen


Voor kinderen met leermoeilijkheden vergt lezen altijd een extra inspanning. Hoe zorg je ervoor dat lezen voor hen niet alleen lastig, maar ook leuk is? Op Klasse.be geven prof. Annemie Desoete (UGent) en leesbevorderaar Danielle Daniels 5 tips voor meer leesplezier.

Heb je nog tips nodig voor meer leesplezier in je klas? Vind dan inspiratie op Cultuurkuur.be.

De toekomst van het onderwijs Nederlands: een visietekst


Hoe moet de toekomst van het onderwijs van het Nederlands eruitzien? Zeven experts taalonderwijs uit Nederland en Vlaanderen ondersteunden de Nederlandse Taalunie bij het uitschrijven van een visietekst daarover. Op de blog van Kris Van den Branden (KU Leuven, CTO) kan je de samenvatting van de visietekst lezen.

Wil je meer weten? Lees dan de integrale visietekst 'Iedereen taalcompetent! Visie op de rol, de positie en de inhoud van het onderwijs Nederlands in de 21ste eeuw'.

Volg ons op Facebook!

 

Wil je de vinger aan de pols houden over geletterdheid in Vlaanderen? Vind dan onze Facebookpagina Geletterdheid verhogen leuk. Op deze pagina posten we regelmatig actuele berichten over geletterdheid. Ook het Strategisch Plan Geletterdheid Verhogen en geletterdheidsnieuws van onze partners passeren regelmatig de revue. Zo blijf je perfect op de hoogte.

Plan Geletterdheid Verhogen
Website
Facebook
Blog
Deel op Facebook
Tweet
Deel op LinkedIn
Stuur via email
© 2016 Vocvo vzw. Alle rechten voorbehouden.

Je kan je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vocvo vzw (Vlaams ondersteuningscentrum voor het volwassenenonderwijs) · Frederik de Merodestraat 27 · Mechelen 2800 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp