Copy
Nieuwsbrief Platform Geletterdheid Verhogen
In deze maandelijkse nieuwsbrief vind je informatie over de voortgang van het Plan Geletterdheid én over geletterdheid in Vlaanderen en Europa. We houden je ook op de hoogte over de acties van onze partners. Heb je interessant (geletterdheids)nieuws voor deze nieuwsbrief? Mail dan je input naar glen.fobelets@vocvo.be. Veel leesplezier!

Humo interviewt ambassadeur in geletterdheid Tamara

 

De Week van de geletterdheid liep dit jaar van 8 tot 14 september. Met het thema 'extra bedrijvig' focusten we op geletterdheid op de werkvloer. Verschillende media pikten de Week van de geletterdheid op. Zo interviewde Humo ambassadeur in geletterdheid Tamara. Haar motto: als je leert, sta je sterker!

Bekijk het filmpje

Doe mee met
‘Lezen doen we graag samen!’


Wablieft en docAtlas zijn op zoek naar begeleiders van leesgroepen of mensen die een nieuwe leesgroep willen starten. Ze willen laaggeletterde ouders en hun kinderen leesplezier laten ervaren. Wil je meedoen? Schrijf je dan snel in via boeken@wablieft.be. Leg in je mail kort uit hoe jij met een leesgroep aan de slag wil.

Lees meer

Studiedag over leesplezier en leesmoeilijkheden

 

Iedereen Leest en Luisterpuntbibliotheek organiseren op 21 november de studievoormiddag 'Lezen: lastig én leuk. Over leesplezier en leesmoeilijkheden bij kinderen en jongeren'. Met lezingen van o.a. prof. dr. Annemie Desoete (UGent, onderzoeksgroep leerstoornissen) en Daniëlle Daniëls (leesbevorderaar).

Lees meer

Katrien Steyaert geeft inspirerende voorleestips


Dit jaar vindt de Voorleesweek plaats van 19 tot 27 november. Heb je de inspirerende voorleestips van Katrien Steyaert al ontdekt? Voor iedereen tussen 0 en 15 jaar én voor ouderen. Scroll helemaal naar beneden en klik op 'Voorleestips'. Lees meer

Literatuurlijsten over geletterdheid

 

Ludwine Liefooghe (Vocvo) stelde enkele nieuwe literatuurlijsten over geletterdheid samen.

Op verzoek bezorgt Ludwine je een literatuurlijst over een onderwerp naar keuze. Veel leesplezier! 

Verbeter je uitspraak
met de app ‘Uitsprekend’


Vind je de uitspraak van het Nederlands moeilijk? Dan kan je nu oefenen met een gratis app van de VDAB: Uitsprekend. De app is bedoeld voor anderstaligen én voor iedereen die zijn uitspraak wil verbeteren. Je kan luisteren en zelf oefenen op klinkers en tweeklanken.

VIAA-studiedag 'Audiovisueel archiefmateriaal in de klas'

 

Geef je les en wil je graag leren hoe je Vlaams beeldmateriaal kan inzetten? Volg dan op donderdag 27 oktober de workshops over 'Het Archief voor Onderwijs'. In dit archief zit audiovisueel materiaal van onder meer de VRT, regionale omroepen, musea en archieven. Je krijgt ook een rondleiding in het Future Classroom Lab. Schrijf je hier in.

Lees meer

Schrijf je in voor het Vlaams Mediawijs Congres

 

Op 15 en 16 november organiseert Mediawijs het Vlaams Mediawijs Congres in Gent. Het thema van het congres is ‘Mythes en Media’. Tijdens het tweedaagse congres worden er verschillende mythes over gaming, reclame, mediaopvoeding doorprikt. Raadpleeg het programma hier. Interesse? Schrijf je dan hier in.

Lees meer

Netwerk tegen Armoede start campagne ‘Investeren in wonen’

 

Armoedebestrijding is een belangrijke poot van het Strategisch Plan Geletterdheid Verhogen. Daarom promoten we graag de Werelddag van Verzet tegen Armoede, die plaatsvindt op 17 oktober. Dit jaar is 'Investeren in wonen' het thema van de campagne van het Netwerk tegen Armoede. Mensen uit de 59 verenigingen waar armen het woord nemen kozen voor dit thema omdat de wooncrisis steeds meer Vlamingen treft.

Lees meer

Onderzoeksrapport
Op zoek naar een inburgeringstraject dat klikt

 

Het CTO en HIVA publiceerden in opdracht van het Steunpunt Inburgering en Integratie een nieuw onderzoeksrapport: 'Op zoek naar een inburgeringstraject dat klikt. Onderzoek naar digitale geletterdheid bij laaggeletterde anderstalige nieuwkomers'.

Lees meer

Nederland investeert 5 miljoen euro

 

Minister Bussemaker stelt 5 miljoen euro beschikbaar voor lokale en regionale initiatieven. Laagdrempelige initiatieven die laaggeletterdheid voorkomen of tegengaan kunnen maximaal 50.000 euro krijgen. Zo levert Bussemaker een bijdrage aan de strijd tegen laaggeletterdheid. In de aanloop naar de Week van de Alfabetisering maakte dit filmpje het nieuws bekend

Lees meer

Volg ons op Facebook!

 

Wil je de vinger aan de pols houden over geletterdheid in Vlaanderen? Vind dan onze Facebook-pagina Geletterdheid verhogen leuk. Op deze pagina posten we regelmatig actuele berichten over geletterdheid. Ook het Strategisch Plan Geletterdheid Verhogen en geletterdheidsnieuws van onze partners passeren regelmatig de revue. Zo blijf je perfect op de hoogte!

Plan Geletterdheid Verhogen
Website
Facebook
Blog
Deel op Facebook
Tweet
Deel op LinkedIn
Stuur via email
© 2016 Vocvo vzw. Alle rechten voorbehouden.

Je kan je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vocvo vzw (Vlaams ondersteuningscentrum voor het volwassenenonderwijs) · Kardinaal Mercierplein 1 · Mechelen 2800 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp