Copy
Nieuwsbrief Platform Geletterdheid Verhogen

In deze maandelijkse nieuwsbrief vind je informatie over de voortgang van het Plan Geletterdheid Verhogen én over geletterdheid in Vlaanderen. We houden je ook op de hoogte over de acties van onze partners. Hierbij een warme oproep: heb je interessant (geletterdheids)nieuws voor deze nieuwsbrief? Mail dan je input naar glen.fobelets@vocvo.be. Vergeet ook niet om onze Facebookpagina te liken. Veel leesplezier!

Oproep: kom naar de focusgroepen in april

 

Eind 2016 loopt het huidige Plan Geletterdheid op zijn einde. Daarom wil het departement Onderwijs en Vorming het plan tegen medio 2016 evalueren. In een derde fase verzamelen we input van professionelen die dagelijks (in de praktijk) met geletterdheid bezig zijn.
 
In april vinden er 5 focusgroepen plaats met telkens 10 à 14 deelnemers. Voor de focusgroepen welzijn, cultuur en werk zijn we nog op zoek naar praktijkwerkers die bezig zijn/waren rond acties of projecten van geletterdheid of thema's die ermee verbonden zijn (bv. leerkansen, mediawijsheid, VDAB-rekenlabo's ...). Ken je iemand die relevante input kan geven in één van deze focusgroepen? Neem dan contact op met Andy Thoelen (andy.thoelen@ond.vlaanderen.be).

Lees meer

Whitepaper over e-inclusie gepubliceerd

 

Het Vlaams kenniscentrum Mediawijsheid publiceerde onlangs de whitepaper ‘e-Inclusie in Vlaanderen: een toekomstvisie’. Wil je er meer over weten? Lees dan hier de whitepaper. An Bistmans en Caroline Gielens werkten mee aan de eindredactie.

Op 17 maart waren An en Caroline aanwezig met een gesprekstafel op de studiedag 'Toegankelijkheid van digitale tools en informatie voor kwetsbare groepen' van Mediawijsheid. Ilse Mariën (iMinds SMIT, VUB) lichtte er onder meer de 8 profielen van digitale in- of uitsluiting toe. Ilse geeft ook een workshop op de Vocvo-trefdag van 20 mei. Interesse? Schrijf je dan na de paasvakantie in!

Lees meer

Basiseducatie en armoedesector
werken samen aan leerkansen

 

Op 8 maart vond een Forumdag plaats over buiten de schoolmuren leren. Het thema kwam er naar aanleiding van de afloop van de projecten ‘Leerkansen’, die Basiseducatie samen met Welzijnsschakels en het Netwerk tegen Armoede opzette. Ben je benieuwd naar deze vruchtbare samenwerking? Bekijk dan enkele getuigenissen in dit YouTube-filmpje.
 
Op het einde van de dag kwam Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs, luisteren naar de aanbevelingen rond leren van de mensen in armoede. Van Lieven De Pril kreeg de minister het boek Ik ben iemand/niemand over een gezin in armoede.
 
Lees meer

Heerlijk Helder is beste taalproject


Op 16 maart werden de Language Industry Awards (LIA's) voor 2015 uitgedeeld. De prijs voor het beste taalproject ging naar Heerlijk Helder. De campagne Heerlijk Helder werd gelanceerd door radiomaker Jan Hautekiet en schrijfster Ann De Craemer. Zij maakten op Radio 1 een programma over heldere taal. Dit werd zo populair dat er een panel kwam. Hierin zitten niet alleen Hautekiet en De Craemer, maar ook andere taalspecialisten, onder meer van Wablieft.

Lees meer

Fonds van bpost voor Alfabetisering
lanceert projectoproep


Het Fonds van bpost voor Alfabetisering, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, steunt sinds 1998 initiatieven die laaggeletterdheid in België bestrijden. Het Fonds van bpost lanceert een nieuwe projectoproep om projecten voor alfabetisering bij gezinnen te versterken. Ze financieren projecten die kleine kinderen aanmoedigen om te leren lezen. Het leesplezier staat daarbij voorop. Ben je met leesbevordering bezig? Dien dan vóór 13 april je project in! 
 
Lees meer

Like ons op Facebook!

 

Wil je de vinger aan de pols houden over geletterdheid in Vlaanderen? Vind dan onze nieuwe Facebook-pagina Geletterdheid verhogen leuk. Op deze pagina posten we regelmatig actuele berichten over geletterdheid. Ook het Strategisch Plan Geletterdheid Verhogen en geletterdheidsnieuws van onze partners zullen regelmatig de revue passeren. Zo blijf je perfect op de hoogte!

Vind onze pagina leuk

Plan Geletterdheid Verhogen
Website
Facebook
Blog
Deel op Facebook
Tweet
Deel op LinkedIn
Stuur via email
© 2016 Vocvo vzw. Alle rechten voorbehouden.

Je kan je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.