Copy
Nieuwsbrief Platform Geletterdheid Verhogen

In deze maandelijkse nieuwsbrief vind je informatie over de voortgang van het Plan Geletterdheid Verhogen én over geletterdheid in Vlaanderen. We houden je ook op de hoogte over de acties van onze partners. Heb je interessant (geletterdheids)nieuws voor deze nieuwsbrief? Mail dan je input naar Glen Fobelets (glen.fobelets@vocvo.be). Vergeet ook niet om onze Facebookpagina te liken. Veel leesplezier!

48 West-Vlaamse gemeenten gaan strijd aan met laaggeletterdheid

 

Naar aanleiding van '25 jaar basiseducatie' slaan de provincie West-Vlaanderen en de West-Vlaamse centra voor basiseducatie de handen in elkaar om de laaggeletterdheid in Vlaanderen aan te pakken. Ze vroegen een engagement aan de West-Vlaamse gemeenten om samen laaggeletterden extra te ondersteunen. Uiteindelijk schaarden 48 van de 64 West-Vlaamse gemeenten zich achter het initiatief.

Lees meer

Inspiratiedag 'Iedereen leest, leest iedereen? Van denken naar doen'


Op dinsdag 14 juni organiseren Iedereen Leest en Vlaams Fonds voor de Letteren een inspiratiedag over diversiteit en lezen. Uitgevers, auteurs en leesbevorderaars kunnen dan ervaringen met elkaar uitwisselen.

Er zijn lezingen (van o.a. uitgever Alice Curry, auteurs Mustafa Kör en Michael De Cock en minister Sven Gatz) en tal van inspirerende praktijkvoorbeelden. De inspiratiedag vindt plaats in t,arsenaal in Mechelen. Deelname is gratis.

Lees meer

Studiedag

(Samen) lezen in
de gevangenis

 

Op 20 mei organiseert De Rode Antraciet i.s.m. Iedereen Leest en Het Lezerscollectief een studiedag over de werking en het belang van het gevangenisbibliotheekwerk in Vlaanderen en Brussel.

Een gevangenisbibliotheek geeft gedetineerden toegang tot een brede waaier van boeken. Voor gedetineerden is goede en actuele informatie onontbeerlijk, ter voorbereiding van hun re-integratie in de samenleving. Maar ook romans, verhalen en poëzie kunnen van grote betekenis zijn.

Lees meer

Geletterdheid op de Vocvo-trefdag

 

Op vrijdag 20 mei organiseert Vocvo zijn tweejaarlijkse trefdag in De Factorij in Schaarbeek. Het is een trefdag voor de hele sector van het volwassenenonderwijs. Op de trefdag tonen CBE's, CVO's, partners en onderzoekers aan elkaar waar ze in uitblinken. Ook geletterdheid komt aan bod in drie sessies:

Na de trefdag kan je een aantal presentaties van de trefdag op het Platform Geletterdheid raadplegen. Hou onze website dus in de gaten.

Lees meer

Gezocht: Sportieve NT2'er om (taal)toegankelijk lespakket sport uit te werken

 

Buurtsport Antwerpen is op zoek naar een sportieve NT2'er om een (taal)toegankelijk lespakket sport uit te werken. Ze zoeken daarvoor een of twee vrijwilligers die:

  • bekend zijn met de didactiek en de werkvormen uit het NT2-onderwijs.
  • bij voorkeur ervaring hebben met lesgeven aan laagopgeleiden en NT2-cursisten.
  • affiniteit hebben met sport en bewegen.
  • tijd kunnen vrijmaken om het lessenpakket tegen eind oktober samen met ons taaltoegankelijk te maken.


Geïnteresseerd? Contacteer dan Arvid Van Leeuwen, coördinator vertraagd traject, per mail (arvid.vanleeuwen@stad.antwerpen.be) of telefonisch op 03 270 31 44 of 0485 48 78 17.

Lees meer

Geletterdheid naar sectoren
in Nederland


Onderzoekers Ingrid Christoffels en Karel Kans van het Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ecbo) koppelden cijfers over geletterdheid aan branches en sectoren. Ze gebruikten cijfers uit het internationale PIAAC-onderzoek (Programme for the International Assessment of Adult Competencies) om sectorspecifieke cijfers over matig- en laaggeletterdheid te berekenen.

De mate van geletterdheid verschilt aanzienlijk per branche. In de sector schoonmaak is het percentage medewerkers met een lage taalvaardigheid het hoogst, in de sector informatie het laagst.

Lees meer

Heerlijk helder in de zorg

 

Een onderzoeksteam van Memori stelde vast dat steeds meer patiënten onvoldoende grip krijgt op hun gezondheid. Dat komt omdat de zorg- en gezondheidscommunicatie niet op hen is afgestemd. Laagdrempelig communiceren wordt dé uitdaging voor zorgomgevingen van de toekomst. ​

Eind mei organiseert Memori een driedaagse vormingsreeks over heldere communicatie in de zorg. Leen Haesaert is lesgever. Het vakblad Weliswaar maakte alvast een interessant lijstje met tips om laagdrempelig te communiceren als zorgverlener.


Lees meer

Plan Geletterdheid Verhogen
Website
Facebook
Blog
Deel op Facebook
Tweet
Deel op LinkedIn
Stuur via email
© 2016 Vocvo vzw. Alle rechten voorbehouden.

Je kan je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vocvo vzw (Vlaams ondersteuningscentrum voor het volwassenenonderwijs) · Kardinaal Mercierplein 1 · Mechelen 2800 · Belgium

Email Marketing Powered by MailChimp