Copy
View this email in your browser
Inspiratiedag jeugdliteratuur
Donderdag 20 oktober
De sessies
Alfabetisch overzicht van de sessies, met links naar enkele online bronnen. 
A time to draw a time to dream
Sabien Clement is een Gentse illustrator. Enkele prentenboeken waarin je van haar werk kan genieten zijn: Linus (bekroond met een Gouden Uil), Lodewijk de koningspinguïn, Mijn oma is van Peperkoek, Lina en Jodocus weten het beter, Uilskuiken en Takkeling, …
Aan de hand van originele tekeningen en meegebracht tekenmateriaal vertelt Sabien over haar werk als illustrator, over de opbouw van een tekening en de groei van een boek, en daarbij: de fantasie van de prutsende zoekende tekenaar.
Website: Sabien Clement | Illustratrice
Absurdisme in een kinderhoofd
Isabelle Handschoewerker neemt je mee in de wereld van de Russische schrijver Daniil Charms. Het kinderboek Nietes Welles met illustraties van Gerda Dendooven vormt de leidraad van deze interactieve sessie. Kinderen zijn verzot op datgene wat niet lineair verloopt, voor leerkrachten vaak onbekend gebied. Isabelle leest voor en reikt tools aan om met deze verhalen aan de slag te gaan in de klas.
> Het leven als practical joke
> Nietes welles [Jeugdliteratuur.org]
Boeken zoeken
Het overzicht houden over de bestaande kinderboekenproductie: als je geen marathonlezer bent is dat moeilijk. Boekenzoeker.org is gemaakt om je hierbij te helpen! Tijdens deze sessie demonstreert Eva Devos (Iedereen Leest) hoe Boekenzoeker werkt en kom je onderweg de mooiste en beste nieuwe boeken tegen.
> Boekenzoeker
De schat van Annie M. G. Schmidt
Anna Maria Geertruida Schmidt (°1911-ᵻ1995) is de koningin van de Nederlandstalige kinderliteratuur. Kinderen zijn gek op de verhalen over Jip en Janneke, Floddertje, Otje, Pluk van de Petteflet, Abeltje, Wiplala en ga zo maar door. Ze schreef niet uitsluitend voor kinderen. Uit haar pen vloeiden ook tal van gedichten voor jong en oud, musicals, liedjesteksten, cabarets, radiohoorspelen en televisieseries voor volwassenen. Haar nalatenschap is van onschatbare waarde. Tot haar nalatenschap kunnen we ook haar enige echte zoon rekenen, Flip van Duijn (°1952). De acteur en tekstschrijver is een erg toegewijd beheerder van de indrukwekkende nalatenschap van zijn moeder.
Silvie Moors houdt hartstochtelijk van lezen, zingen en mensen. Ze is artistiek leider van de literaire organisatie De Dagen. Ze gaat in gesprek met Flip van Duijn over het werk en leven van zijn moeder.
Geraadpleegd via de beeldbank 'Het archief voor onderwijs'. Inloggen met persoonlijke login of met gegevens van de Lerarenkaart.
Ik zie jou, zie jij mij? (muzikale vertelling)
Soms sta je stil op een plein in de stad en dan zie je plots alles. De man die in een raam stiekem naar zichzelf kijkt. De vrouw die achter een gordijn staat te gluren. Een grote stoet, met mensen en beren en leeuwen. Een jongen die in een boom woont. En er plots uit valt!
Al die mensen op het plein … Waar dromen ze van, wat zijn ze van plan? Misschien hebben ze meer met elkaar te maken dan je denkt. Misschien ben jij wel één van hen?
Schrijfster Siska Goeminne vertelt, Toon Van den Brempt speelt cello en de Illustraties zijn van Alain Verster.
Siska Goeminne leest 'Ik zie jou zie jij mij...'
Il était une fois
Un atelier de littérature de jeunesse… en français? Et oui, découvrons ensemble quelques albums de jeunesse extraordinaires! Mais pour quoi faire? Eh ben, pour les lire en classe, nom d’une pipe! Dans cet atelier, Liesbeth De Bleeker (Arteveldehogeschool) vous invite à découvrir quelques livres de jeunesse francophones, et vous propose un exemple concret de comment vous pouvez les exploiter à l’école fondamentale, dans une école néerlandophone.
À bientôt, pour une plongée dans la littérature de jeunesse francophone? Venez, n’ayez pas peur, impossible de se noyer dans cet océan peuplé d’auteurs de grand talent, de dessins époustouflants, et de textes pleins de tendresse… 
Vivez en français: Albums de jeunesse
Illustratiekunst: illustreren is verbeelden
In prentenboeken vertellen zowel de tekst als de illustraties het verhaal, of: de verhalen. In één boek kunnen vele lagen zitten. Een goed prentenboek kan je telkens weer opnieuw lezen en er telkens weer nieuwe dingen in ‘lezen’. Beelden hebben een andere manier van vertellen dan woorden.
De hedendaagse illustrator is vooral een beeldend auteur, een beeldmaker die een verhaal verbeeldt of in beelden vertelt. Illustratie gaat uit van tekenen als een autonoom, maar ook informatief en communicatief medium dat de verhouding tussen de mens en zijn wereld verkent, alsook interpreteert. 
Illustreren is het begrip of de definitie van een proces - waarin een beeld zijn oorsprong en evolutie vindt - veeleer dan het aanwijsbare resultaat waarin het beeld verkeert. 
We bekijken verschillende didactische werkvormen die creativiteit en reflectie stimuleren. Concreet gaan we aan het werk met een literair gegeven waaruit beelden zullen ontstaan. We onderzoeken/proeven hoe een illustrator aan het werk gaat en op welke manier een werk (boek) tot stand komt. 
We maken kennis met het storyboard en het proces van illustreren waarin ritme, compositie, materiaalgebruik centraal staan.
De workshop zal zowel theoretisch als praktisch zijn.
Elsje Dezwarte is illustrator en docente illustratiekunst. Kom en beleef de vertelkracht van beelden.
Elsje Dezwarte illustreerde enkele boeken bij uitgeverij De Eenhoorn.
Op de site krijg je een inkijkje in elk boek. 
Je kunt ook lestips downloaden bij 'De gelukkige goudvis': > Lestips
Letters naar de overkant: kinderpoëzie op school
In deze workshop kun je kennismaken met enkele parels uit de Nederlandstalige poëzie voor alle mensen die jong van hart zijn. We bekijken en bespreken hoe die verzen zo mooi aan mekaar geschakeld werden en wat je ermee kan in een klaslokaal of daarbuiten. Met mooie woorden van Edward van de Vendel, Frank Adam, Joke van Leeuwen en vele anderen. Deelnemen op eigen risico. Besmettingsgevaar is reëel.
Poëziefans met dienst: Karen Burvenich en Liselotte Vandenbussche (Arteveldehogeschool).
Leerrijk al ontdekt? Deze Nederlandstalige databank bevat heel wat interessante artikels voor lager onderwijs. Toegang via de link op alle pc's van de hogeschool. Van thuis uit na aanpassing van je browserinstellingen (zie website > FAQ)

Over poëzie vonden we o.a.:
> Kinderen poëzie laten beleven
> Mijn vingers golven regenbogen: poëtische vingeroefeningen met kinderen
> Poëzie voor peuters en kleuters
Over diversiteit en meertaligheid en hoe boeken kunnen helpen tegen kleurenblindheid
Heel wat leerlingen groeien op in een gezin met een migratieachtergrond. Het is voor hen vaak vanzelfsprekend om twee of meer talen te gebruiken. Ben jij kleurenblind of wil je er net voor zorgen dat alle kinderen zich gezien en erkend  voelen? In deze sessie ontdek je dat boeken veel kansen bieden om de rijkdom aan culturele en talige diversiteit zichtbaar te maken in de klas. Tania Van Acker (Iedereen Leest) leert je een heleboel prentenboeken kennen, in het Nederlands en in andere talen, en je krijgt tips om er in de klas mee aan de slag te gaan.
In JSW verschijnt maandelijks een boekenrubriek met tips voor leesbevordering. Zoek het wachtwoord op in de zoekbalk op de mediatheeksite. Log in op de site. Zoek. Download wat je nodig hebt.
Voorbeeld: Boeken voor vluchtelingen
O Mundo – een kleine Wereldbibliotheek is een project van Iedereen Leest dat de mooiste prentenboeken uit de hele wereld wil binnen brengen in multiculturele klassen.

Op die manier krijgen kinderen uit andere culturen de kans om iets over zichzelf en hun eigen achtergrond te vertellen in hun klas. 
Prentenboeken en verteltassen
Iris Van Germeersch woont tussen de kinderboeken. Vanuit haar Verhalenhuis (Ledeberg), een boekenwinkel waar kinderboeken letterlijk en figuurlijk op de voorgrond staan, brengt ze een mooie selectie aan prentenboeken mee. Bovendien is ze ook een ambassadrice van verteltassen: een instrument en methodiek om ouders te betrekken in de leeservaringen van hun kinderen.
 
> Verhalenhuis: specialist kinder- en jeugdboeken
> Kenniscentrum verteltassen
Roald Dahl 100
Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Roald Dahl geboren werd. Zijn verhalen zijn origineel, geestig, solidair met kinderen, fantasierijk, filosofisch en zo ongelooflijk goed geschreven. Hij is terecht nog altijd heel populair.
Meneer Zee werd als Jan De Maeyer geboren op 15 januari 1976 als zoon van jeugdschrijver Gregie De Maeyer. Hij volgde een opleiding als regent Nederlands, maar koos er voor om als verteller door het leven te gaan. In het jaar 2008 publiceerde hij 'Over de blauwe gele rode oranje roze paarse groene bruine grijze appelblauwzeegroene witte en zwarte wolf' bij uitgeverij Abimo, een boek dat door de Kinder- & Jeugdjury werd bejubeld en in Brazilië in bijna 50.000 exemplaren werd verkocht en gedrukt. Met dezelfde illustratrice Gitte Vancoillie maakte hij enkele jaren later in 2011 het boek 'Willem Wilnie en Willeke Wel’.
Roald Dahl: the official site. Met o.a. de pagina 'Create and Learn'
Rolpatronen in kinderboeken: korte theatervoorstelling en workshop
Wat is typisch voor jongens en wat is typisch voor meisjes? Staan die kenmerken tegenover elkaar of kunen ze ook door elkaar lopen en elkaar overlappen? Houden alle meisjes van roze en prinsessen, en alle jongens van spanning en avontuur? Hoe worden jongens en meisjes geportretteerd in kinderboeken? In welke mate zorgen schrijvers voor identificatiemogelijkheden op basis van het geslacht van de lezer? In hoeverre kleuren kinderboeken buiten de lijntjes van rolpatronen en stereotypen?
Larf! zorgt voor een korte theatervoorstelling en Tinneke van Bergen begeleidt de workshop die eraan gekoppeld is.
Theatervoorstellingen met en voor jongeren
Hier kan je het onderzoeksrapport lezen van Vera Haket. 
Haket, V. (2015). Mama snijdt een komkommer, papa leest de krant: rolpatronen in veel gelezen kinderboeken. Geraadpleegd op 13-10-2016 via http://www.rolpatroneninkinderboeken.nl/
> Online lezen
Samen in zee: filosoferen met kinderen
Nancy Brouckmans is schrijfster en stond zelf ook jaren voor de klas in de lagere school. Ze schreef ‘Samen in zee’, een prentenboek met prachtige illustraties van Freya Vlerick.  Daar hoort een educatief pakket bij voor kinderen, rond verbondenheid. Nancy zal jullie op interactieve wijze meenemen en leren dat kinderen graag willen nadenken, ervaren en concreet iets willen doen om iets bij te leren. De personages uit ‘Samen in zee’ prikkelen de geest om met kinderen stil te staan bij vragen rond geluk, eenzaamheid en verbondenheid.
> Hier kan je een kort verslag lezen van een activiteit met 'Leren aan zee'
Themanummer van Praxisbulletin over filosoferen met kinderen. Dit kan je online raadplegen. Je vindt de logingegevens via de zoekbalk op de mediatheeksite.
Op Leerrijk vind je enkele interessante artikels over Filosoferen met kinderen. Je vindt de link via de zoekbalk op de mediatheeksite. 
Werken met boeken op school: werkvormen
Tijdens deze sessie zet Margot Van Dingen (Iedereen Leest) je meteen aan de slag en ondervind je zelf hoe activerende werkvormen je klaspraktijk nieuw leven kunnen inblazen.
Lezen in de klas hoeft trouwens lang niet beperkt te blijven tot werken aan leesvaardigheid. Met tekstmateriaal kunnen ook andere vaardigheden aangesproken worden en op die manier kan je als leraar op regelmatige basis boeken in de les binnenbrengen. Leesplezier staat daarbij altijd centraal!
Artikel over vertellen op school. Online raadpleegbaar via Praxisbulletin. Je vindt de logingegevens via de zoekbalk op de mediatheeksite. 
Verslag van een vertelproject waarbij kinderen hun eigen verhalen vertellen. Online raadpleegbaar via Praxisbulletin.
Winteruur met gasten uit de opleiding
Laat je inspireren door de favoriete kinderboeken van jullie docenten.
Kom luisteren, geniet van de fragmenten en voed je geest tijdens het gesprek dat gastvrouw Els Moonen met hen heeft. Hoe kijkt de gast naar zijn gekozen fragment? Wat is het dat het hem zo raakt? Welke verschillen en gelijkenissen zijn er te vinden met andere kinderboeken?
Winteruur met Inge Goddijn
Ze stampte een jeugdtheaterhuis uit de grond en gaf het de naam Larf! Wie is Inge Goddijn en welk kinderboek is haar favoriet? Ze leest voor en wordt geïnterviewd door radiomaakster en docente journalistiek Eva Moeraert. Over kinderboeken en over haar jeugdtheaterhuis. Of over het belang van theater voor kinderen en jongeren, om zich te ontplooien, hun wereldbeeld te verruimen en betekenis te geven aan hun leven.
Winteruur met Roy Arnouts. "Ik heb je lief..." Te herbekijken op Canvas
Meer weten?
Meer informatie over de sessies | de sprekers | het programma | de locatie.
Met link naar de inschrijvingssite voor externen en voor studenten.

Mediatheek & opleiding: partners in onderwijsThis email was sent to dirk.bogaerts@arteveldehs.be
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Arteveldehogeschool · Hoogpoort 15 9000 Gent · Ghent 9000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp