Copy
Tällä uutiskirjeellä tavoitellaan ruokajärjestelmän toimijoita sekä toimialueelta että kansallisesti.  Katso selaimessa

AES-verkostot Uutiskirje

Tutkimushankkeella vipuvartta paikallisen ravinne- ja energiaomavaraisuuden edistämiseen

Helsingin yliopisto ja Luonnovarakeskus ovat aloittaneet yhteistyössä Mäntsälän kunnan ja Nivos Energia Oy:n kanssa hankkeen, jossa luodaan pohjaa paikallisemmalle ruoan- ja energian tuotannolle. Lisää hankkeesta uutiskirjeen lopussa.

Viljelijä tai paikallinen elintarvikeyritys, TULE MUKAAN SUUNNITTELEMAAN LÄHIRUOKAPÄIVÄÄ MÄNTSÄLÄÄN!

Mäntsälän kunnan ruokapalvelut juhlistavat 70-vuotiasta ilmaista kouluruokaa syksyllä 2018 järjestämällä juhlamenun ruokaloissaan. Tämän menun raaka-aineet on suunniteltu toteutettavaksi lähialueen tuotteilla. Kyseisen lähiruokapäivän toteutuksen suunnitteluksi järjestetään työpaja, johon etsitään kiinnostuneita lähialueen tuottajia vastaamaan menun raaka-aine kysyntään tuotteillaan. Työpaja järjestetään Mäntsälän kunnantalolla maanantaina 26.3.2018 klo 13-15.30 ja se on osa pidemmän aikavälin suunnitelmaa jolla tavoitellaan paikallisen ravinnekierron tukemista kunnallisien ruokahankintojen kautta.
-Voisiko tilasi tuotteet sopia kunnallisiin ruokaloihin?
26.3.
2018
 
Paikallista ravinteiden kierrätystä ruokahankintoihin -Viljelijätyöpaja
Mäntsälän kunnantalo,Heikinkuja 4, 04600 Mäntsälä.
ILMOITTAUTUMISEEN--->

Muuta ajankohtaista

Aluemallinnuksella optimoidut sijainnit biokaasun tuotannolle

Envitecpolis Oy kartoittaa Mäntsälän seudun biomassavarannot ja etsii parhaat paikat niiden hyödyntämiselle biokaasuntuotannossa. Keskeisenä tavoitteena on lannan, ylijäämänurmen ja muiden biomassojen energian ja ravinteiden entistä parempi hyödyntäminen alueella samalla saaden aikaan biokaasulaitosinvestointeja.

 

Jos et vielä ole käynyt täyttämässä omia tietojasi syntyvästä lantamäärästä tai muusta biomassasta, halustasi vastaanottaa ravinteita tai tarjota kuljetuspalveluita biomassojen liikutteluun, niin vielä ehdit! Kerro kiinnostuksestasi www.aluemallinnus.fi. Tämä ei sido sinua vielä mihinkään, mutta antaa sinulle mahdollisuuden olla mukana, kun alueesi taloudellisempaa lantalogistiikkaa ja biomassojen hyödyntämistä viedään eteenpäin.

Parhaat paikat biokaasulaitoksille löydetään Envitecpolis Oy:n toteuttaman hallituksen kärkihankkeen HELMET – hevosenlanta menestystarinoiksi tekemän aluemallinnuksen avulla.

Lue lisää aluemallinnuksesta >>
 

Palopuron biokaasulaitoksen rakentaminen on käynnistynyt

Hyvinkään palopurolle rakennetaan Suomen mittakaavassa harvinaista biokaasulaitosta Knehtilän luomutilalle. Panostoiminen biokaasulaitos on osa Palopuron agroekologista symbioosia. Rakennustyöt ovat käynnistyneet ja tavoitteena on, että laitos valmistuu syksyllä ja liikennebiokaasua päästään tankkaamaan vielä tämän vuoden aikana. Biokaasulaitoksen rakentaa Palopuron Biokaasu Oy, jossa mukana ovat Nivos Energian lisäksi Knehtilän tila, Metener Oy ja Lehtokummun tila.
Lue lisää Palopuron biokaasulaitoksesta ->

Agroekologisten symbioosien verkostot -hanke

Agroekologisella symbioosilla - AES - tarkoitetaan ruoantuotantoa, jossa maatilat, elintarvikkeiden jalostajat ja energian tuottajat toimivat paikallisesti yhdessä: AES tuottaa maataloustuotteita ja elintarvikkeita. Se tuottaa omista biomassoistaan bioenergiaa omiin tarpeisiin ja myyntiin. AES on toimintatapa, joka tuo ratkaisevia ympäristöhyötyjä nykyiseen tuotantoon verrattuna. Symbioosit synnyttävät alueellista ruokakulttuuria ja maaseudun elinvoimaa sekä kasvattavat aluetaloutta.“

Maatilat

Tuottavat ruokaa ja kierrättävät biokaasun mädätysjäännöksen ravinteet takaisin kasveille. Maatalouden sivuvirrat kuten lannat ja kasvijätteet hyödynnetään kaasutuksessa.

 

Elintarvikeyritykset

Jalostavat korkealuokkaisia elintarvikkeita alkutuotannon raaka-aineista hyödyntäen biokaasua energian lähteenä ja kierrättäen sivuvirtansa takaisin biokaasutukseen.

 

Biokaasulaitokset

Tuottavat energiaa liikenpolttoaineeksi ja lämmitykseen. Myös maatilojen traktorit ja muut liikennevälineet saavat kaasusta polttoaineen.

 

toimenpiteet

· Kartoitetaan biokaasutukseen soveltuvat ruokajärjestelmän sivuvirrat Nivos Energia Oy:n alueelta.
 
· Selvitetään biokaasuntuotannosta kiinnostuneet toimijat.
 
· Laaditaan alueelle neljä biokaasulaitossuunnitelmaa.

· Suunnitellaan malli ravinteiden kierrätyksen mahdollistaville julkisille ruokahankinnoille.
 
· Kartoitetaan elintarvikkeidenjalostuksesta ja lähiruoan tuottamisesta kiinnostuneet toimijat.
 
· Selvitetään ruokajärjestelmän paikallistamisen alueellisia
ympäristö– ja talousvaikutuksia.
 
· Dokumentoidaan Palopuron Biokaasu Oy:n laitoksen toimintaa.
 
· Kirjoitetaan lehtijuttuja, järjestetään työpajoja ja seminaareja.

 

Lyhesti

Share
Tweet
Forward
Agroekologisten symbioosien verkostot -hankkeen uutiskirje

Lisätietoa : http://blogs.helsinki.fi/palopuronsymbioosi/aes-verkosto/

Hankekoordinaattori: Ari-Matti Seppänen
ari-matti.seppanen@luke.fi

 
 


This email was sent to <<Sähköpostiosoite>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Luke · Humppilantie 7 · Jokioinen 02100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp