Copy
The small Hegyem winery makes delicious Hungarian wines with passion and craftmanship. Click for the online version.

Hegyem Nieuwsbrief 19-1 

Over het voorjaar bij Hegyem.....

Seizoen 2016

Zoals beloofd, start ik met de nieuwsbrief nieuwe stijl. Dit is de eerste van een frequentere maar onregelmatige nieuwsbrief. Hierin wil ik meer de alledaagse dingen beschrijven die gebeuren rondom het wijngoed en de wijnen. Ik hoop dat het jullie zal bevallen.

Een biertje met een palinka, 'welkom terug in Gyümölcsény!' De houtkachel snort, de klok is opgewonden en geeft weer om en nabij de juiste tijd aan. Seizoen 2016 is van start gegaan. Wel met een beetje pech, ik heb pijnlijk mijn enkel verzwikt, een afstapje gemist. Onhandig, een rondje rondom het huis is op die ongelijke grond nog niet direct een aantrekkelijk perspectief. Het is niet echt wat voor mij om in de eerste 2 dagen van mijn verblijf hier al een heel boek uit te lezen. Afin, rust zal die enkel wel weer snel belastbaar maken.
Zaterdag was de lokale borverseny: wijnwedstrijd. Buiten mij was er nog een dame -uit de stad- die mee jureerde. Grappig ik haal ook dit keer niet alle 3 mijn ingezonden wijnen er goed uit. Maar goed ook, anders zou ik mijzelf misschien bevoordelen. De oogst dit jaar is 2 x zilver voor de Zöld Veltelini en de Kékfrankos en 1x goud voor de Dínomdánom.
Het is zondag en sinds een jaar zijn door Orbán's onnavolgbare keuzes de winkels geheel gesloten en daar komt dit jaar de maandag en de dinsdag bij. Maandag is een vrije dag omdat 't dinsdag 15 maart is -dé nationale feestdag-. Hongaren werken komende week dan op zaterdag. Opstarten van het huis betekent altijd veel boodschappen doen en dit jaar wel heel veel door al die vrije dagen achtereen.

Overpeizingen......

Een vroege start van het seizoen

Ondanks de grijze hemel vandaag zie je aan alles dat hier het voorjaar al begonnen is. De sleutelbloemen in de berm aan de overkant van het huis bloeien. Verschillende struiken en de oude treurwilg voor het huis hebben al een groene waas. Het zal vast niet lang meer duren voordat de knoppen aan de wijnstokken gaan zwellen. De winter was mild en nat, ik hoop dat het geen voorbode is van een eveneens natte zomer. Het mag nu best droger en zonniger worden, er zit genoeg water in de grond voor de nieuwe aanplant die we dit voorjaar gaan doen. De komende dagen geeft de weer-app veel zonnetjes aan, droger wordt het dus.
Maandag starten met een plan voor de komende periode en een plan voor de komende maanden. Logistieke planning wordt een steeds belangrijker deel van ons werk op het wijngoed.

Snoeien, reorganiseren en uitbreiden....

De wijngaard groeit 

In januari wordt sinds 2 jaar een winterse voorsnoei gedaan. het is in de tijd niet meer mogelijk dat allemaal te doen als ik er ben in maart. Dit jaar was Éva als heel ver, eigenlijk moest alleen de Kékfrankos en de Muscat nog gesnoeid worden. Wel fijn dat er nog steeds snoeiwerk blijft voor mij. Heerlijk werk vind ik dat, een beetje meditatief met de voorjaarszon op je hoofd en altijd wat wind om je oren, in volle concentratie met de takken en ogen daarop bezig zijn.
De Rizling gaard wordt dit voorjaar gereorganiseerd, zodat we de grond met de tractor  kunnen bewerken.

Ondertussen in de wijnmakerij...

Bottelen van de eerste wijnen

In de afgelopen dagen zijn de witte wijnen en de rose gebotteld. Hoe het kan weet ik niet, maar ieder jaar blijken het minder flessen te wijn dan waarmee ik heb gerekend. Schatten van hoeveelheden liters is kennelijk een vak apart. Afin, de hoeveelheden zijn wel wel weer gegroeid en de wijnen zijn goed. 

Wijn bestellen kan ook nog steeds, graag zelfs: Bestellen voor vrienden . 

Het is paaszaterdag. Vandaag ga ik weer naar Amsterdam. Nu maar hopen op een zonnig en droog voorjaar. Het grondwerk voor de nieuwe aanplant heeft al een paar weken vertraging. Verder vertraging betekent dat we zeker pas komen najaar kunnen planten.

 
        
  
Copyright © 2016 Hegyem Hungarian Wine, All rights reserved.