Copy
The small Hegyem winery makes delicious Hungarian wines with passion and craftmanship. Click for the online version.

Hegyem Nieuwsbrief # 19-3 

Over een late oogst, een mooie zomer en fijne wijnen...

Terugkijken op de zomerproeverijen..... 

Traditiegetrouw waren er in dit lustrum jaar _ 5 jaar proeverijen- ook weer twee proeverijen. Weliswaar met stoom en kokend water; degenen die geweest zijn hebben de proeverij op een soort bouwplaats meegemaakt. De Linnaeusparkweg is in verbouwing en nog steeds!
De proeverijen zijn goed geslaagd en ik ben blij dat ik ze heb door kunnen laten gaan en dat de Vrienden in behoorlijke aantallen zijn blijven komen. Ik heb wel gemerkt dat de nieuwsbrieven door alle drukte er een beetje bij zijn ingeschoten. Dat heeft ook zo zijn effect op het aantal bestellingen gehad. Dus als je nog wit bestellen: Graag!
De wijnen van 2015 zijn goed geslaagd en beloven mooi rijper te ouderen.
Ik hoop komende jaren toe te groeien naar het op de markt brengen van gerijptere wijnen. Dat zul je op de bestellijsten gaan terugvinden.
Bestellen voor Vrienden

een late oogst...

en uitbreiding van de wijngaard

Nadat we dit voorjaar op 27 april verrast zijn met vorst is de bloei van de druiven met zeker een week vertraagd, een mooie zomer ten spijt dat hebben de druivenstokken niet ingehaald. Sterker augustus met zijn hoosbuien hebben de druiven flink belast, niet alleen bij ons maar in de meeste delen van Hongarije en de rijping van de druiven gaat traag. Gelukkig heeft september ons tot nu mooi nazomerweer gebracht. De oogst van de Zöld Veltelini is binnen, hoewel de hoeveelheid wat minder is dan vorig jaar kunnen we heel tevreden zijn over de kwaliteit. Er zitten veel extra zoete druiven in, die ze hier Mazola noemen en zelf druiven met al echte edelrot.
De rode druiven van de Syrah en de Kékfrankos hopen we volgende week te oogsten evenals de Rizling.  De Cabernet Franc zal pas ergens in okotber geoogst gaan worden.

Gisteren hoopten we dat een flink regenfront aan ons voorbij zou gaan maar helaas kregen we aan het eind van de middag toch bijna 30mm te verstouwen. Alles was georganiseerd om vandaag de rijen van de nieuwe gaard te gaan graven met een grote machine. Een vrachtwagen stond klaar om de gerijpte koeienmest op te halen die dan in de sleuven gebracht zou gaan worden. Helaas tegen zoveel regen is ons weggetje omhoog niet bestand. Dus alles vandaag toch weer "on hold"; Stornó in goed Hongaars.
We zullen zien hoe het verder gaat.
Plan B vandaag was een plek uitgraven voor de nieuwe gereedschappen loods, zodat het hele stalgebouw als wijnmakerij in gebruik gaat komen. Dat schiet goed op.  Deze investeringen worden mede mogelijk gemaakt doordat Vrienden obligaties kopen. Waarvoor dank! Ik hoop dat jullie mogen genieten van de wijnen die je daarvoor als tegenprestatie ontvangt.

Het dorp groeit weer....

2016 een keerpunt?

Gyümölcsény groeit weer. Toen ik hier 10 jaar geleden kwam woonden er nog 50 mensen in het dorp, vorig jaar nog 27. Een hele generatie is in die tussenliggende jaren overleden. Heb me vaak afgevraagd of het dorp wel zou overleven met dit steeds verder afnemende bevolkingsaantal. Dit jaar echter, heeft een jonge familie met 3 kinderen zich hier permanent gevestigd. Onlangs is het voormalige huis van Pirinéni verkocht aan een jong koppel met drie kinderen, die hier ook permanent gaan wonen en vandaag hoorde ik dat het voormalige huis van Katinéni, zij is ruim een jaar geleden overleden op haar 92e, verkocht is aan een jong koppel met 2 kinderen met een derde op komst. Allemaal zijn ze van plan hier beesten te gaan houden, geitenkaas te gaan maken voor de markt en brood te gaan maken en meer van dit soort kleinschalige zaken. Binnen een jaar tijd is het dorp 6 volwassenen en bijna 9 kinderen rijker. Allemaal mensen die op biologische basis hun producten willen gaan maken. Een biologische wijnboer hebben we al. Immers Hegyem Hungarian Wine. Het lijkt erop dat er iets van een nieuwe gemeenschap gaat ontstaan. Ben heel benieuwd hoe het verder gaat met dit dorpje.

Rente 2015 tegoed?

Overigens als je nog rente tegoed hebt, neem dan even contact op dan kunnen we wat regelen!!
_______________________________________________________________
  
Copyright © 2016 Hegyem Hungarian Wine, All rights reserved.