Copy
The small Hegyem winery makes delicious Hungarian wines with passion and craftmanship. Click for the online version.

Hegyem Nieuwsbrief # 19-4 

 

Herfst bij Hegyem..... 

Rood, geel, bruin en verschillende tinten groen. Herfst op Hegyem wijngoed blijft een prachtig schouwspel. Tegen een stralend blauwe lucht is dan eind oktober eindelijk het nieuwe stuk omheind. Deze weken zal er geplant worden. natuurlijk duurt het dan weer minstens 4 seizoenen voordat de eerste opbrengsten geoogst kunnen worden, maar het is een goede investering.

de eerste overzet...

De witte wijnen zijn van het grove gist afgehaald door ze over te zetten op schone vaten. Ze mogen op het fijne gist verder rijpen. We houden dit fijne gist zolang mogelijk in de wijn, zeker 2 tot 3 maanden. Daarmee krijgen de wijnen body, complexiteit en rijpingspotentieel op de fles. Het fijne gist beschermt de wijnen tegen de zuurstof zodat we ook in deze fase nog geen sulfiet hoeven toe te voegen. De eerste laboratorium testen laten ons zien dat wat we al geroken en geproefd hadden; het gaan mooie wijnen worden met een goede balans.
 

De rode wijnen zitten inmiddels in 7 barriques en nog een deeltje in een stalen tank voor de meer fruitige Kékfrankos. In de barriques krijgen de wijnen de malolactische gisting. Hiervoor wordt de wijn verwarmd tot ca 22 graden, dat is nodig om deze gisting niet stil te laten vallen. Eind november zal de malo we klaar zijn. Dan zullen ook de grovere deeltjes in de wijn wel bezonken zijn en steken we de wijn ergens eind december over.
Ook dan is de wijn niet helder er zweven nog allerlei hele kleine deeltjes in de wijn die bijdragen aan de complexiteit van de uiteindelijke wijn.

Het is een stille periode in de kelder, 3 controle per 14 dagen is voldoende.

En dat is maar goed ook....

veel werk op de wijngaard

Dit jaar gaat het werk op de wijngaard door. Naast het werk in het nieuwe gedeelte blijken veel acaciapalen in de bestaande wijngaard na een levensduur van 8 tot 10 jaar al behoorlijk onbetrouwbaar te zijn. In de zomerstormen zijn er een fors aantal net boven de grond gebroken. We stappen nu over op stalen palen, wel minder romantisch maar ze geven ons minder werk en zijn in aanschaf zeker niet duurder dan de acaciapalen.

Het is bijzonder te merken dat zo langzamerhand de logistiek op het wijngoed en in de kelder goed geregeld is. We zijn een volwassen bedrijf aan 't worden.

Jaargang 2015.....

Vanaf jaargang 2015 gaat het lukken om wat rijpere wijnen aan te gaan bieden. Jaargang 2014 is helemaal uitverkocht maar deze jaargang had al zoveel volume dat we er langer mee toekonden. Het heeft ons geleerd dat zowel de witte als de rode wijnen mooier en gebalanceerder worden in de fles Jaargang 2015 zal voor een flink deel van 2017 nog voorradig zijn om zo iedereen te verrassen.  
Maar ze zijn nu ook al mooi, dus vrienden als je wilt bestellen.... graag natuurlijk.

Bestellen voor Vrienden

Rente 2015 tegoed?

Overigens als je nog rente tegoed hebt, neem dan even contact op dan kunnen we wat regelen!!
_______________________________________________________________
  
Copyright © 2016 Hegyem Hungarian Wine, All rights reserved.