Copy
The small Hegyem winery makes delicious Hungarian wines with passion and craftmanship. Click for the online version.

Hegyem Nieuwsbrief # 19-2 

Over drukte, groei en misrekeningen...

Bottelen, etiketteren..... 

Eind april had ik willen etiketteren. Dit jaar is een goede planning nog belangrijker geworden. De hoeveelheid wijn groeit, dus ook het aantal flessen en omdat april, mei en juni hele drukke maanden zijn in de wijngaard, kan niet alles tegelijk. In gespannen afwachting was ik naar de etiketten. In de afgelopen winter hebben we een geheel nieuw design ontwikkeld en hoe zouden ze er in 't echt uitzien? Toen ze aankwamen dacht ik "wow mooi" en ik schrok een beetje, want de rollen bleken immens groot. Zou onze etiketteermachine dat nog aankunnen? Het leek erop van wel. Al snel bleek een ander probleem. De tussenruimte tussen de etiketten was te krap waardoor de machine het eind van het etiket niet steeds goed kon 'zien' en dan krijg je dubbele etiketten op de fles. Afin, de etiketten moesten overgedrukt worden. Gelukkig was het niet onze fout want het is een dure grap geworden. Maar ja, de dagen productieverlies zijn wel voor ons. Nadat de nieuw gedrukte etiketten aankwamen bleek al snel een nieuw probleem, we hebben gekozen voor een heel groot etiket, waarop voor en achterkant samenkomen op één etiket. Dat blijkt een brug te ver voor onze etiketteermachine. Veel etiketten komen niet goed op de fles en moeten er weer af. Het gaat dus erg langzaam. Bellen met Italië, waar de machine vandaan komt, voor tips en trucs heeft helaas niet beters opgeleverd dan dat ze bereid waren na te denken, op een voor hen feestdag. De uiteindelijke uitkomst op de mail bracht ons niet verder. Dus we gaan gestaag door.

26 Juni is de eerste zomerproeverij van Hegyem en dan moeten de flessen wel in Nederland zijn.
De proeverijen van 2016 vormen een bijzondere editie. Het is ons eerste lustrum én de Linnaeusparkweg wordt verbouwd. Vingers cross dat de begane grond op tijd klaar is voor de proeverij op 26 juni.

Naar school...

en uitbreiding van de wijngaard

Balazs gaat naar school en doet de 2-jarige opleiding, 'management of wines', in één jaar. Het gaat heel goed, hij is voor alle tentamens geslaagd en doet medio juni zijn centraal examen en zal hij zijn essay verdedigen. Dat essay gaat over de specifieke omstandigheden (microklimaat en terroir) die wijn maken hier in Gyümölcsény kwalitatief goed en bijzonder maken. Hij doet veel netwerk op en komt erachter dat we in de afgelopen jaren veel kennis hebben gekregen, niet alleen van druiventeelt en wijn maken maar ook van het runnen van een wijnbedrijf. Dat doet ons zelfvertrouwen goed.
Dat Balazs naar school gaat heeft ook een keerzijde. Het kost veel meer tijd dan voorzien en nu er in de bestaande wijngaard ook veel werk is ligt de uitbreiding van de wijngaard even stil. Eerst examen doen en dan komt de rest.

Het weer en zo....

Seizoen 2016 

 27 april was er nachtvorst in grote delen van Europa, zo ook bij ons in Hongarije. In het dorp zijn de bloesems en het blad van de notenbomen, de kleine kersen en de bloesems van de Acaciabomen bevroren. Het was een vreemd gezicht die kale zwarte notenbomen tussen het jonge groen van de andere bomen.Tot nu toe had ik eigenlijk geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat nachtvorst ook de wijngaard zou bereiken. Dit jaar dus wel, na een paar dagen leek ongeveer 10% van de jonge uitlopers een flinke tik te hebben gekregen. Misschien ook wel door de overvloedige regen van de laatste maand blijkt de schade heel erg mee te vallen. De jonge planten, die nog laag bij de grond zijn, zijn opnieuw uitgelopen en maken een flinke groeispurt. Van de uitlopers blijkt meestal alleen de groeipunt aangetast en komen er boven de bloemen -trosjes in wording- nieuwe scheuten. Daarvan laten we er een zitten die voor de aanvoer van de groeistoffen voor de druiven kan zorgen. 
Het is nu al dagen in de ochtend prachtig weer, rond een uur of 11.30 begint het te rommelen en na een uurtje of 2 gedonder, valt er een flinke regenbui loodrecht naar beneden. Na pakeweg een stevig uur beginnen de vogels weer te fluiten en klaart het weer op. Deze instabiliteit van het weer is redelijk stabiel. Als we het weerbericht mogen geloven lijkt het onweer minder te worden en wellicht wordt het drogere weer de komende stabiele factor. Dat zou heel fijn zijn, want deze plensbuien zorgen ervoor dat we moeilijk met de tractor naar boven kunnen. De holle weggetjes zijn glad, ze spoelen uit en zijn link voor onze smalle tractor. 

Zet in je agenda!

Zomerproeverij Hegyem.

Zondag 26 juni  15.00 uur tot 17.30 uur

Plaats: Linnaeusparkweg 30  (onder voorbehoud)

Amsterdam

  
Copyright © 2016 Hegyem Hungarian Wine, All rights reserved.