Copy
The small Hegyem winery makes delicious Hungarian wines with passion and craftmanship. Click for the online version.

Hegyem Nieuwsbrief # 2017-2 

Lente bij Hegyem..... 

Snoeien onder een helder frisse hemel, wel met de jas aan want er staat nog een schraal windje. Heerlijke omstandigheden om de druivenstokken voor te bereiden op een nieuw wijnseizoen.
Deze winter zijn veel acaciapalen vervangen door stalen palen. Ze waren geknapt in een zomerstorm, verleden jaar. Daardoor ook hebben Éva en ik heel veel nieuwe geleide draden getrokken. De wijngaarden liggen er weer allemaal strak bij.

Bij het huis en de wijnmakerij waren de planten vervolgens aan de beurt. Vlinderstruiken, rozen en de oude druif aan de muur van de wijmakerij zijn ook allemaal weer gesnoeid en klaar voor een uitbundig, nieuw seizoen. In Gyümölcsény is de lente zonder terughoudendheid, nu echt losgebarsten. Met een blauwe hemel en temperaturen van rond de 20 graden komt er met de dag meer kleur in het landschap.

De eerste pallet met flessen voor de witte wijnen is gearriveerd. Het is een donkerder glas geworden dan wat we tot nu toe hebben gebruikt. De Dínomdánom zal dit jaar nog overwegend in de water groene fles terecht komen, maar de Zöld Veltelini gaat dit jaar al helemaal in de donkerder getinte fles. In Hongarije noemen ze die kleur "afgevallen boomblad", een geel bruinige tint.

We bottelen dit jaar later. De rode wijnen wil ik zelfs pas in juni/juli gaan bottelen. Dan liggen ze 9 maanden op barrique. Dit kan ook juist omdat het volume groeit en dat daarmee de wijnen gerijpter aangeboden kunnen worden. Een heel jaar overslaan lukt nog niet, maar we komen wel een eind. Jaargang 2015 is nog voorradig en is mooi. De witte wijnen zijn nu vol en hebben diepgang en complexiteit. De rode wijnen komen goed in balans en alle smaken raken mooi geïntegreerd.
Wordt vervolgd...!

Bestellen voor Vrienden, je vind de beschikbare wijnen en de inteken wijnen met hun beschrijvingen op de bestelpagina.
  

_______________________________________________________________
  
Copyright © 2017 Hegyem Hungarian Wine, All rights reserved.