Copy
View this email in your browser
NIEUWSBRIEF
JAAR 2020

EDITIE 37
Newsletter 37
“You just know it’s time to start something new and trust the magic of beginnings.”
BESTE DONATEUR EN LEZER,
Op weg naar ons eigen huis
Na heel veel jaar dromen hebben we uiteindelijk de MEGA (enge) stap genomen. We zitten volop in het aankoopproces van een prachtig stuk grond, 10.000 m2. Eindelijk een plekje voor onszelf met veel opties voor de toekomst. Met deze beslissing kwam ook een vervroegde verhuizing. Het oude huis en zijn landlord waren niet meer goed voor ons. We hadden een huis in dezelfde straat gevonden. Uiteindelijk bleek dit niet te werken en zijn we daar maar twee maanden geweest. Toen hebben we de beslissing genomen om compleet te gaan verhuizen. We wonen nu in Kwale county, naast Mombasa. Men noemt het ook wel de Zuid Kust van Mombasa. En daar begint ‘the magic’….
We vonden een prachtig huis met uitzicht op het stuk grond waar wij ons huis gaan bouwen.
SPANNEND! We kijken er allemaal enorm naar uit om ons eigen huis te hebben.

We zijn afgelopen periode dus twee keer verhuist. Dit is niet makkelijk met 20 jongens. Wat kwam er veel bij kijken en wat hebben we in de loop der jaren toch veel spullen verzameld. Het huis waar wij nu zitten is niet groot en het is een beetje behelpen hier en daar. We hebben met het hout van onze oude kippenfarm een buiten keuken gemaakt. Zo kunnen we op houtvuur koken, afwassen en de was doen. Ook heb ik samen met de jongens nieuwe tafels en banken gemaakt om samen aan te kunnen eten.
Op weg - Buiten keuken
Op weg naar ons eigen huis
Op weg tafels
Nu, twee maanden verder, zitten we aardig gesetteld. De jongens hebben hun plek gevonden en nemen zelfs deel aan een voetbalcompetitie. Degenen die niet voetballen gaan regelmatig vissen bij het beekje in de buurt en hebben dan een extra snack voor bij het eten. De omgeving is groen en mooi en we hebben uitzicht op de kust in de verte. PRACHTIG.
Van onze nieuwe landlord hebben we een stuk grond aangeboden gekregen om groenten te gaan verbouwen. De jongens begonnen super enthousiast en we hadden heel veel tomaten plantjes. Het water geven is een punt van aandacht. Veel tomatenplantjes zijn weer verdwenen, maar met een goede water-planning moet het goed komen :)

De Keniaanse kinderbescherming is al voor inspectie bij ons op visite geweest. In de nabije toekomst gaan we nauw samenwerken met hun. Wij zijn het eerste rescue centrum voor jongens in de hele gemeente. Wanneer het BeHoCa huis klaar is kunnen we meer jongens in nood gaan helpen.
Op weg voetbal competitie
Covid
De jongens zitten nog steeds thuis sinds de tweede week van maart. Dit is niet makkelijk, voor niemand niet. Door het veranderen van omgeving, de puberteit, thuisscholing, lichte verveling en het dagelijks zien van dezelfde gezichten ontstaan er soms irritaties. De jongens willen graag naar school om hun vriendjes weer te zien. Helaas weten we niet wanneer dit weer mag. Groep 4 en klas 8 gaan wel weer naar school. De rest volgt later.
Montessorischool Elzeneind
Sinds kort hebben onze jongens contact met de kinderen van groep 7 en 8 van Montessorischool de Elzeneind in Oss. De kinderen hebben brieven uitgewisseld en ieders leven proberen uit te leggen in filmpjes. Onze jongens waren vooral onder de indruk van de klaslokalen. De grootte, het aantal leerlingen en de luxe. De scholen in Kenia bestaan veelal uit hout en golfplaten. Wanneer ze zijn gebouwd van steen zijn ze meestal erg saai en basic. Ook vonden ze het bijzonder dat de kinderen een hele kamer voor zichzelf hebben om in te slapen. In Kenia woont daar een heel gezin in.

We hebben inmiddels twee keer contact gehad via zoom. En dan worden onze jongens ineens wat verlegen en onrustig (want er zitten dan ook meisjes naar hun te kijken natuurlijk. Ali Juma zag zelfs ‘a very beautiful girl’, de charmeur!). Super leuk om dit contact te hebben. De kinderen van de Elzeneind hadden zelfs cadeautjes gemaakt voor de jongens. De jongens kijken er naar uit om kerstkaarten te maken voor hun Nederlandse vrienden, zoals ze de kinderen van de Elzeneind nu noemen.
Warm gevoel
Diny van Wanrooij heeft BeHoCa aangedragen bij actie WARM HART, georganiseerd door KRO-NCRV. We kunnen 10.000, 5.000 of 2.500 euro winnen als we bij de laatste 5 komen. We staan nu op nummer 10 en er kan gestemd worden t/m 14 november.
Klik hier om ons te helpen, en stem ook!
Door deze actie is er veel bekendheid ontstaan voor BeHoCa. Dit heeft tot meerdere donaties geleid, en hierdoor hebben wij nu al de eerste stenen binnen voor ons droomhuis. WHS Interim en Advies heeft een super bijdrage van €1.100 gedaan vanuit WHS Registeraccountants. ASANTE SANA! Dorpsraad Geffen heeft een prachtige donatie van €250 gedaan. Het geeft een ontzettend warm gevoel dat we zoveel steun mogen ontvangen! Wij willen iedereen bedanken voor hun betrokkenheid!
Dorpsraad geffen
Ook hebben we in Kenia mooie donaties ontvangen. Rotary Club of Mombasa, Roteract Club of Nyali en Roteract Club of Mombasa hebben slippers, mondkapjes, een watertank en eten gedoneerd.
slippers
Dankjewel
Bedankt!
donaties
SUP- KENYA heeft twee computers gedoneerd die onze jongens enorm helpen met het maken van hun huiswerk. Sommige jongens hebben online scholing. Ook willen de jongens steeds vaker een brief typen voor hun sponsoren. Dat is leuker en stoerder dan schrijven. Ik denk dat onze sponsoren hier ook wel blij mee zijn, want soms lijken de brieven op geheimschrift ;-)
Computers donatie
Asante Sana voor alle prachtige en zeer welkome donaties! 
Ik ben zelf een maandje in Nederland geweest om uit te rusten van alle stress van de afgelopen maanden. Net voor onze verhuizing heb ik een auto ongeluk gehad (aanrijding met een TukTuk die op mijn weghelft reed). Gelukkig ben ik ongedeerd gebleven, maar onze BeHoCa auto is helaas total loss. We hebben geld van de verzekering ontvangen en hiermee kopen we een klein busje voor de stichting. Nu we verder weg wonen van alles is een busje praktischer. TOET TOET!

Tot de volgende update!
Warme groet, De BeHoCa family
Schuim
Spelletjes
Taart
meer taart

WIST U DAT:

• Onze hond Cutie erg ziek is en al twee weken bij de dierenarts logeert? We hopen dat ze snel weer thuis is.

• Onze jongens echte chef-koks aan het worden zijn. Sinds maart koken ze namelijk zelf!

• We Mariska Steensma dankbaar zijn voor de spelletjes en de extra controllers voor de PS3? Asante Sana!!!

• De jongens van muziek houden en ik in de ene kamer Frozen hoor, de andere kamer inloop en dikke rap hoor en dan weer in de keuken loop en ik daar zwijmelmuziek hoor? Hilarisch.

• We Bram Dortmans dankbaar zijn voor zijn Nintendo, puzzels en wederom prachtige voetbal pakjes! Ontzettend bedankt Bram!!

• We Gard (mr. Snack) van upcountry hebben opgehaald, zodat hij tenminste wat schoolwerk zou doen. Meneer was namelijk net begonnen met lezen en schrijven toen alles op slot ging.

• We Juma, Aaron & Ambrose op ‘viste’ hebben voor de laatste paar maanden. Heel gezellig zo’n volle bak weer!
 
“A new door cannot be opened until you have the courage to close the one behind.”
Stichting BeHoCa
De Rosmolen 24
5386 EK GEFFEN
E-mail: 
info@behoca.nl

BeHoCa Foundation
Postbox 95943-80106
Mkomani, Mombasa Kenya

 
Copyright © | 2020 | BeHoCa | All rights reserved.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting BeHoCa · De Rosmolen 24 · Geffen, Nb 5386EK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp