Copy
Geo-allerlei
De nieuwsbrief van NGV Utrecht en 't Gooi
Kunt u deze e-mail niet goed lezen open de e-mail dan in uw eigen browser.
 
Bijeenkomsten

Ten gevolge van het Coronavirus en de quarantaine maatregelen die de overheid daarna heeft genomen, komen vooralsnog de Derde Maandagen (en de bijeenkomsten van de Werkgroepen Fossielen en Mineralen) tot september te vervallen. Museum Hofland houdt voorlopig ook de deuren gesloten. Mocht er voor september toch nog een activiteit georganiseerd kunnen worden door de Afdeling, dan wordt u daar per Nieuwsbrief of door nieuws op de site www://geologieutrecht.nl van op de hoogte gebracht. Indien u er tot heden voor heeft gekozen om geen Nieuwsbrief van de Afdeling te willen ontvangen en u wilt dit vanwege de bijzondere omstandigheden wel, dan kunt u dat doorgeven op de site www://geologieutrecht.nl. Aan de onderzijde van de home pagina kunt u zich dan inschrijven voor de Nieuwsbrief. De geplande lezingen (Paul Hille, “Trilobieten”; Peter Sakker, “Olivijn”; Piet van Kalmthout, “De mineralen van Laurion, Griekenland”) worden voor zover mogelijk uitgesteld tot het najaar. Als wij op 21 september weer kunnen beginnen, zal Paul Hille zijn Trilobietenlezing komen geven.
Op 15 juni stond “De leden aan het woord” op de agenda en op 26 oktober “De beste vondstverkiezing”. Vanwege het Coronavirus en de reisbeperkingen, die hoogstwaarschijnlijk tot najaar 2020 van kracht zullen blijven, zal het dit jaar lastig zijn om nieuwe vondsten te presenteren, die gedaan zijn in de periode november 2019 – oktober 2020. Het bestuur stelt daarom voor om 26 oktober op “De beste vondstverkiezing” eenmalig de tijdsbeperking te laten vervallen. U kunt putten uit uw hele verzameling voor uw beste vondst, mits deze vondst niet eerder heeft meegedongen naar de titel. Deze periode van gedwongen thuiszitten biedt u mogelijk voldoende tijd en gelegenheid om “op reis te gaan” in uw eigen verzameling en voorraden en een verrassende vondst te doen.

Excursies
Een eerdere excursie

In onze nieuwsbrief van 29 maart hebben we al vermeld dat een aantal voorjaarsexcursies niet doorgaan. De excursiecommissie hoopt dat de mineralenexcursie in juni naar Sauerland (ingekort naar één dag) wel door kan gaan, zo ook de eendaagse fossielenexcursie in juni naar Limburg. Voor de deelnemers is het belangrijk onze nieuwsbrief en onze website www.geologieutrecht.nl in de gaten te houden.
 

Oproep: Foto’s beste vondstverkiezing
Wie heeft er foto’s gemaakt tijdens De beste vondstverkiezing in oktober vorig jaar? Betsy Ooms heeft een verslag gemaakt en wil graag foto’s erbij plaatsen. Dus graag een mailtje naar Betsy als u de fotograaf bent of weet wie er foto’s heeft gemaakt. Of anders, zouden de winnaars (1e, 2e en 3de plaats) een foto willen maken van hun winnende fossiel of mineraal en die opsturen naar Betsy)?
 
Ammonieten
In oktober 2019 was Wim Zondag voor een culturele rondreis in Jordanië. Als het goed is, komt daar nog een keer een artikel over in de Geo-graaf. Waar hij tegenaan liep was, dat er in veel souveniers-winkels doorgezaagde en gepolijste ammonieten te koop lagen, die volgens hem uit Madagaskar komen. In een tiental winkels heeft hij gevraagd naar de vindplaats. Het antwoord was: Jordanië.  Maar op zijn vraag ‘waar dan’? wisten ze dat meestal niet of zeiden ze in de woestijn en weer anderen dat ze gevonden zijn in de zee bij Aqaba. Hij heeft geen bevredigend antwoord gekregen en ook op Google is niets vinden. Wie weet hier iets meer over, met name komen ze uit Jordanië of heeft Wim gelijk dat ze uit Madagaskar komen? Graag een mailtje naar Wim.
Teylers Museum
In deze tijd van crisis misschien een moment van afleiding met een virtuele rondleiding door Teylers museum. Veel kijkplezier.

https://www.teylersmuseum.nl/nl/bezoek-het-museum/wat-is-er-te-zien-en-te-doen/bezoek-teylers-virtueel

 
Evolutie
In de Telegraaf stond onlangs in een kolom een grappig stukje over de EVOLUTIE. Het begin van deze kolom willen we u niet onthouden.

We realiseren het ons niet, maar we staan aan het begin van een nieuwe fase. De moderne mens neemt een afslag op zijn evolutionaire wandeling over deze aardkloot. Zie het als een zijpad in het bos, die wordt gemarkeerd door een ANWB-paddenstoel met de tekst: ‘Covid-19 en aanverwante virussen, deze kant op. Wandeltijd: 300.000 jaar’. Van de homo erectus, de rechtopgaande mens, via de homo sapiens zijn wij nu op weg naar de homo spatium. De Anderhalvemetermens. Spatium als in: de afstand die wij van elkaar nemen en de persoonlijke ruimte die wij opeisen.

Het is maar dat u het weet. 

 
Copyright © 2020 NGV Utrecht en 't Gooi, alle rechten voorbehouden.


U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van de afdeling Utrecht en 't Gooi van de NGV, of omdat u de Geo-graaf ontvangt of omdat u heeft aangegeven deze nieuwsbrief te willen ontvangen.


Wilt u uw inschrijfgegevens voor deze nieuwsbrief updaten, klik dan hier
Wilt u zich voor de nieuwsbrief uitschrijven, klik dan hier

Email Marketing Powered by Mailchimp