Copy
Geo-allerlei
De nieuwsbrief van NGV Utrecht en 't Gooi
Kunt u deze e-mail niet goed lezen open de e-mail dan in uw eigen browser.
 
Tijdelijke locatie afdelingsbijeenkomsten
Het verenigingsgebouw van de IJsbaan in Baarn

In het souterrain van het museum Hofland, waar wij als afdeling maandelijks bijeenkomen, is het voorlopig niet mogelijk onze bijeenkomsten te houden.  Het bestuur van het museum heeft besloten, vanwege de coronamaatregelen, dat deze beperkte ruimte voorlopig beperkt blijft tot maximaal tien personen.
 
Wij zijn op zoek gegaan naar een andere locatie, waar we tijdelijk onze lezingen etc. kunnen houden. Gelukkig hebben we een goed alternatief gevonden en wel in het verenigingsgebouw van de IJsbaan in Baarn. In dit gebouw is een grote ruimte waar we volledig coronaproef met zo’n 40 personen op 1.5m afstand van elkaar bijeen kunnen komen.  Er is voldoende ventilatie, 5 toiletten, koffie/thee voorzieningen, etc. Voorlopig hebben wij deze ruimte t/m december vastgelegd. Het programma is: 21 september Paul Hille met een lezing over Trilobieten; 26 oktober (let op de 4e maandag) mooiste beste vondstverkiezing en verloting; 16 november Peter Sakkers met een lezing over Olivijn en 21 december Piet van Kalmthout met een lezing over de mineralen van Laurion. Het verenigingsgebouw is aan de Geerenweg 16 in Baarn en ligt evenwijdig langs de A1. Voor het gebouw is een groot parkeerterrein, dat ook gebruikt wordt voor het tegenoverliggende sportcentrum De Trits. Met het openbaar vervoer (trein) is Baarn goed bereikbaar: halfuursverbinding stoptrein Amersfoort – Amsterdam en Baarn – Utrecht. Het verenigingsgebouw van de IJsbaan ligt op ca. 2 km afstand van het station.
Voor degenen, die met de trein komen, is het mogelijk om opgehaald en gebracht te worden (bel. onze voorzitter Wim Zondag 035 5413060 of onze secretaris 030 2767618).
Wij hopen dat niet alleen onze ‘trouwe’ afdelingsleden zullen komen, maar ook een aantal leden die normaal gesproken niet of slechts sporadisch komen.  Van harte welkom.

Meer info: zie onze website en ons komend blad ‘de Geo-graaf’ van september/oktober 2020. Wij zijn blij dat we dat we onze maandelijke bijeenkomsten  weer door kunnen laten gaan.

Van de excursiecommissie
De Kaloot

Corona reglement.
De excursiecommissie heeft gekeken naar mogelijkheden om toch nog excursies te organiseren. We hebben een Corona reglement gemaakt en deze wordt bij het reeds bestaande reglement toegevoegd. Deelnemers moeten ook het Corona reglement goed doorlezen en voor zichzelf een goede afweging maken of men mee kan met een excursie. Ook zullen deelnemers zich aan de regels moeten houden. Op deze manier is het toch mogelijk om excursies te organiseren.
 U moet er rekening mee houden dat alle excursies onder voorbehoud zijn omdat het virus zich nog steeds onder ons bevindt en het niet te voorspellen is hoe alles zich gaat ontwikkelen aankomende tijd.
 
Mineralenexcursies
De volgende excursies staan op het programma:

  • Mineralenexcursie België 19 en 20 september. Voor de weekend is er een excursie naar België gepland. Op dit moment is het verboden om groeves te betreden in België. Zoekers worden geweerd ivm het Coronavirus. De kans is dus heel groot dat wij moeten uitwijken naar een andere bestemming en dan is Duitsland een goede optie. Wij moeten bekijken of dit een één- of tweedaagse excursie gaat worden en ook de bestemming is nu nog niet duidelijk. Alles zal afhangen waar wij toestemming kunnen krijgen. Zodra dit duidelijk is verschijnt dit op de site.
  • Excursie Bulgarije 28 september tot 5 oktober. Voor deze week staat Bulgarije al lang in de planning en alle deelnemers hopen natuurlijk dat deze mooie reis door kan gaan. Alles hangt af van de ontwikkelingen m.b.t. het Corona virus. Wij houden dit goed in de gaten en zullen tijdig met de deelnemers beslissen of de reis wel of niet door kan gaan.
Fossielenexcursies
De fossielenexcursiecommissie heeft voor dit najaar een tweetal ééndaagse excursies opgenomen in het programma. In verband met het Coronavirus wat zich nog steeds onder ons bevindt en waarvan het aantal besmettingen misschien nog groter gaat worden willen we ons beperken tot alleen ééndaagse excursies, waarbij we ook zeker de regels van het RIVM kunnen handhaven. Ook willen we  daarom ook niet verder kijken dan de maand september.

Ons programma ziet er als volgt uit:

  • Bezoek aan groeve Markelo. Omdat er maximaal tien personen toegestaan zijn op het terrein, hebben we twee data gereserveerd voor deze excursie: de vrijdagen 11 september en 25 september.
  • Een tweede excursie gaat naar de Kaloot en aansluitend naar het Banjaardstrand in Zeeland op zondag 20 September. Voor deze excursie hebben we een gids bereid gevonden die ons deze dag gaat begeleiden en die ons alles kan vertellen over de vondsten. Dit is Hester Loeff die toevallig ook in de laatste Grondboor en Hamer nog een stuk heeft geschreven. Ze is ook de winnaar is van de P. van der Lijn aanmoedigingsprijs. Kijk eens op haar website https://hesterloeff.nl.
Aanmelden excursies

Aanmelden kan vanaf 29 augustus op onze site.

Hou onze nieuwsbrief en onze website www.geologieutrecht.nl in de gaten!

Eropuit: dol op dino’s (voor jong en oud)
In de Telegraaf van 31 juli stond een paginagroot artikel over 6 locaties waar je dino’s kunt bewonderen. Onderstaand een korte beschrijving wat er te zien is:

Dierenpark Amersfoort: In deze dierentuin is o.a. een Dinopark met daarin 70 levensgrote dinosaurussen. Info: Dierenpark Amersfoort
Jaarbeurs Utrecht: groot, groter, grootst. Tot eind augustus is daar de grootste  reizende dino-expo van Europa. Ruim 80 levensgrote bewegende en brullende dinosaurussen zijn er te zien. Info: https://worldofdinos.nl/
Dinoland Zwolle: Maak kennis met meer dan 100 soorten dinosaurussen in diut our-Hollandse ‘Jurassic Parc’.
(vooral voor jongeren). Info: https://dinoland.nl/
Naturalis Leiden: Grote dinosaurussen w.o. Trix, de in Amerika opgegraven T-Rex en overige skeletten in de Dinozaal. Info: https://www.naturalis.nl/
Historyland Hellevoetsluis: het park is deels gewijd aan de prehistorie m.n.  de IJstijd. Te zien is o.m. een samengesteld mammoetskelet uit beenderen van 184 verschillende mammoeten. Info: https://historyland.nl/
Teylers Museum Haarlem: tot 23 augustus een familievriendelijke expositie ‘Dinomakers’. Paleokunstenaars kleuren een beeld van de oertijd op bais van wetenschappelijke inzichten en een flinke dosis fantasie. Info: https://www.teylersmuseum.nl/nl
Copyright © 2020 NGV Utrecht en 't Gooi, alle rechten voorbehouden.


U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van de afdeling Utrecht en 't Gooi van de NGV, of omdat u de Geo-graaf ontvangt of omdat u heeft aangegeven deze nieuwsbrief te willen ontvangen.


Wilt u uw inschrijfgegevens voor deze nieuwsbrief updaten, klik dan hier
Wilt u zich voor de nieuwsbrief uitschrijven, klik dan hier

Email Marketing Powered by Mailchimp