Copy
Geo-allerlei
De nieuwsbrief van NGV Utrecht en 't Gooi
Kunt u deze e-mail niet goed lezen open de e-mail dan in uw eigen browser.
 
Bijeenkomsten
Longvis Dipterus valenciennesi uit Schotland. Foto: Gambit van der Brugghen
Er is vooralsnog geen zicht op groen licht van het kabinet voor het organiseren van bijeenkomsten.Het bestuur overweegt daarom om op de derde maandag van april, de 19e,  onze algemene ledenvergadering via zoom te laten plaatsvinden. U krijgt daar later meer informatie over.

Maar wel een online lezing....

Op maandag, 29 maart 2021 willen wij onze eerste zoom-lezing houden. En wel van 19.30 tot 20.30 uur. Twee jonge leden van onze afdeling (Gambit en Douglas van der Brugghen) geven dan een lezing over HAAIEN. Het gaat met name over Devonische haaien van Caithness, Schotland. Over de verschillende soorten en wat voor dieren het toen waren. Daarnaast over hoe anders ze zijn dan de haaien van nu. En tot slot leuke verhalen over het zoeken naar deze fossielen. Overigens heeft u van beiden een beste vondst-inzending kunnen lezen. Wij hopen dat veel leden deze zoom-lezing zullen volgen. Van harte aanbevolen. U krijgt tzt meer informatie over het installeren van Zoom en een link om op de avond zelf in te loggen.
Uitslag Digitale Beste Vondstverkiezing
De Winnaar: Hibolites hastalus uit de Jura-Oxfordien, ca. 160 miljoen jaar oud . Foto: Wim Zondag
Het aantal digitale inzendingen was 23. Een geweldig aantal. Zestig leden hebben vervolgens een stem uitgebracht wie zij als nummer 1, 2 en 3 het beste vonden. De uitslag is als volgt:  

Op de derde plaats, met 27 punten, is geëindigd Frans van den Berg met een Trachyteuthis (inktvis). Robert Rensing met zijn Azuriet en Malachiet en Wim van der Brugghen met zijn Lanarkia lanceolata (vis) haalden eveneens 27 punten, maar werden minder vaak op de éérste plaats verkozen. Op de tweede plaats, met 34 punten, eindigde Jos Eberson met zijn Pseudosalenia aspera (regulair zee-egeltje). De voorzitter, Wim Zondag, die als eerste zijn inzending had ingeleverd, een Hibolites hastatus (belemniet) eindigde met 35 punten op de eerste plaats. Alle winnaars van harte gefeliciteerd!
 
Een uitgebreid verslag treft u aan in de komende Geo-graaf. Ook op onze website kunt u binnenkort het een en ander teruglezen.
De Geo-graaf
Over ongeveer een week ontvangt u de Gep-graaf van maart/april 2021. Naast het uitslag van de beste vondstverkiezing  ook o.a. een uitgebreid artikel van Robert Rensing over Calciet en Aragoniet. Verder neemt Sonja Zethof ons mee met haar verhaal over ‘Fossielen determineren via Facebook’. Een artikel voor de jeugd door Betsy Ooms ontbreekt ook niet. Deze keer over uitwerpselen (poep). Het is weer een kleurrijke uitgave.
Zoomlezingen van onze landeljke hoofdvereniging

De NGV organiseert de komende tijd de volgende zoomlezingen:

  • Maandag 8 maart 19-20u : Zoomlezing over Bariet en andere sulfaten door Rolf Egberink
  • Dinsdag 16 maart 19-20u: Zoomlezing over de Chicxulub meteorietinslag door Jan Smit

Voor meer info zie website www.geologienederland.nl en de NGV nieuwsbrief van 23 februari.

Scientas.nl

Wekelijks verschijnen er op www.scientas.nl wetenschappelijke artikelen, die zeer lezenswaardig zijn. Een greep van de in februari geplaatste artikelen:

  • over de Aarde, die voor zover we weten, de enige planeet is in ons zonnestelsel met plaattektoniek en de enige planeet met leven. En dat is geen toeval ……
  • over een nieuw onderzoek dat de mogelijke oorsprong onthult van het allesverwoestende rotsblok dat 66 miljoen jaar geleden op aarde neerstortte.
  • over DNA van een meer dan 1 miljoen jaar oude mammoet in kaart gebracht
  • over de Coelacanth, die toch geen levend fossiel blijkt te zijn.
Copyright © 2021 NGV Utrecht en 't Gooi, alle rechten voorbehouden.


U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van de afdeling Utrecht en 't Gooi van de NGV, of omdat u de Geo-graaf ontvangt of omdat u heeft aangegeven deze nieuwsbrief te willen ontvangen.


Wilt u uw inschrijfgegevens voor deze nieuwsbrief updaten, klik dan hier
Wilt u zich voor de nieuwsbrief uitschrijven, klik dan hier

Email Marketing Powered by Mailchimp