Copy
Geo-allerlei
De nieuwsbrief van NGV Utrecht en 't Gooi
Kunt u deze e-mail niet goed lezen open de e-mail dan in uw eigen browser.
 
 Oktoberbijeenkomst gaat niet door

Gelet op de nieuwe en strenge coronamaatregelen van het Kabinet, hebben wij als bestuur besloten de komende afdelingsbijeenkomst op 26 oktober niet door te laten gaan. We zouden dan de mooiste vondstverkiezing houden.

Beperk het aantal contacten is één van de maatregelen. En voor onze vereniging geldt vooral ook dat veel van onze leden onder de oudere risicogroep vallen.

Ná de september-bijeenkomst in een tijdelijke locatie hadden we als bestuur begin oktober al wat voorzorgsmaatregelen genomen voor een vervolg.  Zoals het maken van een coronareglement afd.bijeenkomsten, maximum aantal bezoekers van 30 met vooraf aanmelding via een formulier op de website, een gezondheidscheck, mondkapjes dragen als men niet zit, de verloting anders of juist niet organiseren (voorkom teveel heen en weer geloop). Maar gelet op de landelijke maatregelen vinden wij het nu niet verantwoord meer deze bijeenkomst op 26 oktober door te laten gaan. Helaas, helaas ……

Of de bijeenkomsten in november en december door kunnen gaan, weten we niet. Er komt wel over een maand een landelijke update. Maar we verwachten voorlopig niet dat er versoepelingen komen. Mochten onze afdelingsbijeenkomsten wel weer door kunnen gaan, dan krijgt u daarvan zo spoedig mogelijk bericht via onze nieuwsbrief en ook via onze website houden wij u op de hoogte.

Tyrannosaurus rex 'Stan' duurste dino ooit: geveild voor 27 miljoen euro

Voor u gelezen in RTL Nieuws 7 oktober 2020.
Zoveel had de gelukkige koper over voor het skelet van een 12 meter lange Tyrannosaurus rex. Of deze dure dino in een huiskamer of een museum komt te staan is onbekend. De dino ging onder de hamer bij het gerenommeerde veilinghuis Christie's in New York. De verwachting was dat het skelet tussen de 6 en 8 miljoen dollar zou opleveren. Deze verwachting werd overtroffen. De onbekende koper wist het hoogste bedrag voor een dino ooit neer te leggen. 27 miljoen euro had diegene over voor een van de compleetste skeletten van een tyrannosaurus, een dino die 67 miljoen jaar geleden leefde. 

De botten van de dino werden in 1987 voor het eerst ontdekt door een amateurpaleontoloog genaamd Stan Sacrison, naar wie het dier werd genoemd. In eerste instantie werd gedacht dat het om een Triceratops ging. In 1992 werd de opgraving hervat. Het bleek uiteindelijk om 188 botten van een Tyrannosaurus rex te gaan, een bijna compleet skelet. 

Anne Schulp, paleontoloog bij Naturalis, vertelde eerder aan RTL Nieuws dat er maar een handjevol van skeletten zoals die van Stan zijn gevonden. "Er staat een prachtige in Chicago. We hebben een hele mooie hier in Leiden. En Stan is denk ik de andere van de top drie van de mooiste T-rexen."

'Stan' was bijna 4 meter hoog en 12 meter lang. Hij zou rond de 8000 kilo hebben gewogen. Van de soort zijn wereldwijd maar vijftig exemplaren gevonden sinds de eerste in 1902 werd opgegraven.

Geologisch Museum Hofland
Het museum is weer toegankelijk echter alleen in de weekenden, vooraf aanmelden etc. Ook de kinderactiviteiten gaan weer van start. Zo is er op zondagmiddag 1 november de mogelijkheid vulkaantjes te maken. De vulkaan maken de kinderen van klei, met begroeiing wordt hij levensecht. De vulkaantjes laten ze ook echt uitbarsten. Als dat maar goed gaat …..

Meer info op de website van dit museum.
Van de excursiecommissie
De planning van alle excursies: dit gaat anders lopen u gewend bent. De Excursiecommissie heeft afgelopen jaar  veel werk gehad aan alle excursies die gecanceld zijn. Deelnemers inlichten, geld terugboeken, gidsen en afspraken annuleren. Veel voorbereidend werk is voor niets geweest. Dit willen wij nu zien te voorkomen en daarom kunnen wij in januari de planning van de excursies nog niet presenteren. Het coronavirus is nog niet weg en ook voor het komend voorjaar moeten we rekening houden dat we nog beperkt zijn in onze bewegingsvrijheid.

Wij willen in maart de situatie opnieuw bekijken en dan een planning maken voor de voorjaarexcursies. Wij houden u op de hoogte via de Geo-graaf, nieuwsbrief en website.
Beste Vondstverkiezing digitaal
Tijdens de oktober-bijeenkomst zouden we de Beste Vondstverkiezing houden. Een jaarlijks terugkerend onderdeel met over het algemeen veel interessante en boeiende presentaties van onze leden. Jammer dat deze verkiezing niet door kan gaan, maar ……

Het plan is om de Beste Vondstverkiezing digitaal op onze website uit te voeren. Er komen wat spelregels waaraan de inzendingen moeten voldoen. Alle leden kunnen dan bijv. zijn of haar inzending vóór een bepaalde datum toesturen naar onze webmaster Ben Flokstra die de inzending op de website plaatst. Iedereen kan dan op de website deze inzending bekijken en ook via de website een stem uit brengen op de beste vondst.

In de komende Geo-graaf worden de spelregels verder uitgelegd.
Copyright © 2020 NGV Utrecht en 't Gooi, alle rechten voorbehouden.


U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van de afdeling Utrecht en 't Gooi van de NGV, of omdat u de Geo-graaf ontvangt of omdat u heeft aangegeven deze nieuwsbrief te willen ontvangen.


Wilt u uw inschrijfgegevens voor deze nieuwsbrief updaten, klik dan hier
Wilt u zich voor de nieuwsbrief uitschrijven, klik dan hier

Email Marketing Powered by Mailchimp