Copy
NL Greenlabel nieuwsbrief 41 - 2022
Bekijk in uw browser

Vergroenen én blijven bouwen, maar hoe?

VIDEO - Marian Stuiver (WUR) over vergroening van de steden bij ÉénVandaag

Vergroening is dé manier om een stad leefbaar en gezond te houden. Maar het is een moeilijke opgave voor gemeenten, die tegelijkertijd ook meer woningen moeten bouwen. Hoe moeten ze dat gaan doen? Deze vraag stelde de redactie van tv-programma ÉénVandaag aan diverse experts naar aanleiding van de bekendmaking van de Gezonde Stad Index van Arcadis. Uit het Arcadis-onderzoek blijkt Groningen de gezondste stad van Nederland te zijn. Stadsgroen speelt daarbij een belangrijke rol. In de studio vertelde Marian Stuiver van de Wageningen Universiteit wat gemeenten kunnen doen om naast de bouwopgave ook te vergroenen: "bouw om het bestaande groen heen!" Leuk ook dat Marian partners Struikroven en Steenbreek noemt en ook verwijst naar de Groene Stad Challenge. "Er is een groene revolutie gaande!"

Bekijk het item

Groene schoolpleinen: kinderen zijn de toekomst!

"Groene schoolpleinen zorgen voor een prettige leer-, speel- en leefomgeving" schrijft NL Greenlabel-collega Aart Berghorst op LinkedIn. Hij houdt een vurig pleidooi voor vergroening en verduurzaming van de buitenruimte bij scholen. Als sprekend voorbeeld verwijst Aart naar het schoolplein van De Lanteerne in Nijmegen. Hier is een 'wereldplein' gerealiseerd op basis van thema’s als water, energie, bouwen, voedsel en gezondheid. De thema’s zijn op het plein terug te vinden in de vorm van een kruidentuin, zonne-energie, speelelementen, stromend water en houten blokken. NL Greenlabel heeft voor de provincie Gelderland de integrale duurzaamheid van een aantal schoolpleinen beoordeeld. Hierbij is specifiek naar de speel- en leerwaarde gekeken. Interesse om een schoolplein te verduurzamen? NL Greenlabel en het groene netwerk helpen graag!

Lees het artikel 

Heijmans winnaar duurzaamheidsprijs Cobouw

Robert Koolen, directeur Duurzame ontwikkeling van Heijmans, is blij met de prijs
Wij feliciteren Heijmans met het winnen van de aanmoedigingsprijs voor meest duurzame bouwer, oftewel de Cobouw SDG Award. Het bouwbedrijf uit Rosmalen eindigde in het onderzoek van Cobouw en PwC naar de duurzaamheidsrapportages van negen grote bouwbedrijven mede bovenaan, omdat het concern uitgebreid rapporteert over haar duurzaamheidsdoelen en concrete kpi’s en kengetallen publiceert. Bovendien neemt de onderneming volgens de jury veel initiatief om haar supplychain te verduurzamen, zo spoort ze met haar inkoopbeleid leveranciers aan om CO2 te reduceren, en heeft ze veel duurzame marktproposities.

Lodewijk op LinkedIn: "Gaaf om op gebiedsniveau de SDG’s voor Heijmans meetbaar te mogen maken met het NL Gebiedslabel. Daarnaast stimuleert Heijmans de vaste leveranciers om de duurzaamheid van hun producten inzichtelijk te maken zodat ze meer duurzame materialen kan toepassen in hun gebiedsontwikkelingen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het NL Productlabel.  Deze prijs is dan ook zeker dik  verdiend gezien alle inzet op duurzaamheid in de volle breedte!"

Lees meer

Oproep aan partners: hoe gaan jullie om met digitalisering?

Chriet Titulaer zag grote mogelijkheden voor digitalisering
Met de lancering van het Register Duurzame Leefomgeving heeft NL Greenlabel onlangs een grote stap genomen richting digitalisering. We vroegen ons af of meer partners bezig zijn met het thema digitalisering. De komende weken willen we een special maken over dit thema. Daarom onze vraag: hoe gaan jullie om met digitalisering? En met welke datagedreven oplossingen zijn jullie bezig? Heb je mooie voorbeelden en vind je het leuk als deze in een speciale nieuwsbrief genoemd worden? Stuur dan een stukje tekst (± 300 woorden) en een afbeelding naar Prisca van der Wal: p.vanderwal@nlgreenlabel.nl.

Convenant getekend! Minder turf in Nederlandse tuinen

Arne Wevering (midden) heft het glas, links van hem Philipp Gramlich van turfvrij.nl
Sinds kort is Nederland het zesde land ter wereld met een officiële 'turfreductiestrategie'! De komende jaren zullen we dan ook veel minder producten met turf in de winkels zien. Turf is het primaire materiaal dat wordt gebruikt als groeimedium voor onze planten. Maar helaas brengt turfwinning grote milieubelasting met zich mee, waardoor het gebruik van turf zo snel mogelijk moet worden afgebouwd. Onder voorzitterschap van Arne Weverling is afgelopen jaren gewerkt aan een convenant met 15 partijen voor reductie van turf in substraat en potgrond. Dit initiatief kwam voort uit een motie van kamerleden Laura Bromet (GroenLinks) en Derk Boswijk (CDA). Het convenant heeft dan ook brede steun gekregen van brancheorganisaties en Stichting Turfvrij. Twee ministers geven het convenant veel gewicht met hun handtekening: Piet Adema (LNV) en Rob Jetten (K&E).

Lees meer

De Buitenwacht: 'Wat ik leerde van een mislukt project'

Ben Menting van De Buitenwacht, intermediairs voor duurzame initatieven
In nieuwsbrieven zoals deze lees je vaak jubelende teksten over prachtige projecten op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en natuurinclusief bouwen. Mislukte projecten en gefaalde plannen krijgen meestal weinig aandacht en worden liefst zo snel mogelijk vergeten. Maar juist van mislukkingen valt een hoop te leren. Om lessen te trekken uit je eigen falen is wijsheid en moed nodig. Deze kwaliteiten zijn aanwezig bij Ben Menting van partner De Buitenwacht. In een artikel op LinkedIn vertelt Ben over een mislukt project op het gebied van circulariteit, waarbij hij ook de hand in eigen boezem steekt. Juist die openheid geeft het vertrouwen dat De Buitenwacht niet alleen beschikt over vakmanschap, verkregen door jaren van ervaring, maar ook integriteit hoog in het vaandel heeft staan. 

Lees het artikel

Nijmegen gaat jaarlijks 1000 bomen planten

Nijmegen wil vanaf 2023 jaarlijks duizend nieuwe bomen planten. Dat maakte de gemeente onlangs via een persbericht bekend. In het najaar van 2022 gaan er al zo'n driehonderd bomen de grond in. De eerste bomen zijn op Nationale Boomfeestdag geplant door leerlingen van basisschool Klein Heyendaal. Nijmegen wil er ook voor zorgen dat bomen gezonder blijven en dus langer blijven staan, zo valt te lezen in het 'Bomenplan' van de gemeente. Een van de acties uit het Bomenplan is het aannemen van een bomenwachter, die moet controleren hoe gezond de bomen zijn en of er niet illegaal gekapt wordt. De bomenwachter neemt ook andere beslissingen, zoals het verplaatsen of vervangen van bomen. Een mooi voorbeeld van Nijmegen, dat hopelijk gevolgd wordt door meer gemeenten.

Lees meer

Nieuwe website: Waar zitten de beschermde soorten?

Voor een adequate bescherming van de bedreigde soorten is de kennis over de plaatsen waar ze voorkomen, en ook of ze voor- of achteruitgaan, essentieel. In Nederland is gelukkig veel kennis aanwezig over leefgebied, verspreiding en trends van de bedreigde soorten. Met een nieuwe website 'Natuurkwaliteit' wil SoortenNL deze kennis ontsluiten. De website geeft een overzicht van alle soortgroepen, met uitzondering van vogels. Via de website kun je informatie krijgen over alle 1267 soorten van de Habitatrichtlijn en de rodelijstsoorten met een (ernstig) bedreigde status. Op 2 december van 10.00 uur tot 11.00 uur wordt in een webinar de website gepresenteerd. Er wordt ingegaan op het doel van de website en op de manier waarop deze tot stand is gekomen. De gegevens zullen een belangrijke rol spelen in het natuurbeleid de komende jaren, en daarom is dit webinar voornamelijk bedoeld voor beleidsmakers, politici en terreinbeheerders. Na de presentatie gaat de website Natuurkwaliteit online.

Lees meer

Meer weten? Meld je hier aan voor het webinar op 2 december. 

KORT PARTNERNIEUWS

Nieuw in de catalogus: AirProtect betonstraatsteen van Klinkervisie

De Productcatalogus Levende en Duurzame Buitenruimte is aangevuld met een nieuw en bijzonder product: de AirProtect betonstraatsteen van Klinkervisie. De AirProtect betonstraatsteen (A-label) is een duurzaam bestratingsmateriaal met luchtzuiverende werking. De toplaag van de steen zet stikstofoxiden en andere schadelijke chemische verbindingen uit de lucht om in ongevaarlijke zouten.

Bekijk de video
Nieuwe visuele identiteit IPC Groene Ruimte

Onze groene opleidingspartner IPC presenteert in een video een fonkelnieuw logo en dito huisstijl. IPC is ervan overtuigd dat de leefomgeving niet gekaderd is en de natuur buiten de lijntjes gaat. IPC is het opleidingsinstituut voor mensen van nu, die werken aan de leefomgeving van morgen.

Bekijk de brandingvideo
Online special Biind over Natuurinclusief bouwen

In het kader van het congres Natuurlijk, dat vandaag - 24 november - plaatsvindt in Zwolle, heeft Biind een online special gemaakt over natuurinclusief bouwen. 

Lees het online magazine
Van der Starre gaat voor volledig chemievrij

Kersverse partner Van der Starre neemt een grote volgende stap richting duurzaamheid: vanaf 1 januari a.s. worden chemische bestrijdingsmiddelen afgezworen en worden de gewassen uitsluitend op biologische of mechanische wijze beschermd tegen ziekten en plagen. Het bedrijf is met MPS in gesprek om een nieuwe standaard met bijbehorend certificaat te ontwikkelen.

Lees meer over Van der Starre en duurzaamheid
 

AGENDA

6 december - Dag 2 Cursus Bosherstel en -ecologie door Naturio - meer info 
8 december - DGBC Future Leaders Program - meer info
8 december - Cursus Kleine marters en de Wet natuurbescherming in praktijk - meer info
14 december - Cursus Vleermuizen en ruimtelijke ontwikkeling door Naturio - meer info

Bekijk de volledige agenda op nlgreenlabel.nl/agenda
Deel deze nieuwsbrief met uw netwerk
Voorkom dat de nieuwsbrief in je spam mailbox komt
Belandt onze nieuwsbrief in je spambox? Markeer de nieuwsbrief als 'geen spam' of sleep hem naar je Postvak IN. Zo zorg je er voor dat je de nieuwsbrief in je normale mailbox ontvangt.
Facebook
Twitter
Website
Email
LinkedIn
YouTube
Pinterest
Copyright © 2022 NL Greenlabel, All rights reserved.



U kunt uw voorkeuren wijzigen of uitschrijven..