Copy

Nieuwsbrief De Sterrebloem
(Juni 2016)

Hart voor handicap
VIA-werkkamp 3-13 juli 2016
Het begeleidersteam studeert verder
Een zomeractiviteit
Het Fe(e)stje, een reuzefijn muzikaal familiefestival!
De Sterrebloem in de pers
View this email in your browser

Bijna vakantie!

De vakantie staat voor de deur maar voor we allemaal van de zon gaan genieten, willen we jullie nog wat nieuws meegeven.  We hebben niet stilgezeten sinds de vorige nieuwsbrief.  Er werd geleerd over fietsen, verkeer, struisvogels, sport, afvalverwerking en nog veel meer.  Dit kan je allemaal op de blogs van de leefgroepen volgen.

In deze nieuwsbrief geven we je wat info over de verbouwingen, hart voor handicap, de opleidingen die ons begeleidersteam heeft gevolgd, en nog meer.

Weet je ook dat nieuwe leerlingen zich nu al kunnen inschrijven?  Mocht je geïnteresseerde ouders kennen, laat het ons weten of vraag hen een mailtje te sturen naar info@desterrebloem.be.

Verder nodigen we jullie uit op ons muzikaal muziekfestival het Fe(e)stje dat doorgaat op zaterdag 25 juni vanaf 14u! Verspreid het woord!
 

Hart voor handicap

Vorig jaar namen we deel aan een wedstrijd ‘Hart voor Handicap’. Het opzet is om op een inclusieve manier de wereld van de handicap te integreren in het onderwijs. We stelden een project voor waarin we onze kinderen zouden laten kennismaken met snoezelen. Dit is een samentrekking van snuisteren en doezelen, m.a.w. een manier om tot ontspanning te komen door alle zintuigen aan te spreken. Ons project werd positief onthaald en daardoor wonnen we een budget van 7000 € om het project te realiseren.

En of we al gestart zijn ?!
De kinderen leerden al op verschillende manieren te ontspannen: met klankschalen, door massage, door fantasiereizen, yoga-oefeningen, ontspannen met rustig knutselactiviteiten,… . Het wordt gesmaakt door groot en klein. Wij zijn ervan overtuigd dat het welbevinden van onze kinderen hen ten goede komt om tot dieper leren te komen.

Uiteraard zullen ook de begeleiders en ouders ondervinden wat snoezelen hen kan bijbrengen!  De ouders mochten aan de lijve ontspanningsoefeningen meemaken tijdens de leefgroepvergaderingen en tijdens de opendeurdag. Het team volgde bijscholingen om zich nog meer te verdiepen in verschillende technieken.

VIA-werkkamp 3-13 juli 2016: Catalonië op bezoek

Deze zomer gaat er een internationale uitwisseling met vrijwilligers uit Catalonië door op onze school. Gedurende 2 weken komen 13 Catalaanse jongeren naar hier. Vzw VIA (Vrijwillige Internationale Actie) geeft enthousiaste jongeren over heel de wereld de kans om op een zinvolle manier (werken aan een lokaal project) de plaatselijke cultuur beter te leren kennen.

Oorspronkelijk was het plan om de jongeren een aantal voorbereidende werken te laten uitvoeren in het kader van de verbouwingen. We kregen echter nog geen officiële goedkeuring van Agion (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) rond de subsidies van onze verbouwingsplannen. Daarom stellen we die voorbereidende werken liever nog even uit.

We gingen daarom op zoek naar een partner die ook verbouwingsplannen heeft. We vonden die in de vzw 'De Vergunning'. Zij willen in de buurt van de Brugse Poort in Gent een theaterzaal renoveren en kunnen wel wat helpende handen gebruiken. 

De jongeren zullen een viertal dagen in Gent werken. Daarna gaan ze op onze school aan de slag, om er samen met de ouders, veel te doen tijdens de klusdag van 9 juli. Nadien willen we hen inschakelen bij het in orde brengen van de klassen voor volgende schooljaar.

Naast het werken zullen de vrijwilligers zich ook verdiepen in de filosofie en de werking van onze school en gaan ze ook breder kennismaking met de Belgische gewoontes en cultuur. We hopen op veel spontane inbreng van Sterrebloemers die de vrijwilligers komen aanmoedigen en bedanken bij het werk, de jongeren komen verrassen met wafels of met een uitnodiging om een glas bier te komen proeven bij iemand in de tuin op een zwoele zomeravond.

Voor meer info en voorstellen kan je terecht bij Marita (0478/33 55 08) of Veerle (0485/63 96 18)

Het begeleidersteam studeert verder

Op regelmatige tijdstippen scholen we ons als team bij. Dit schooljaar niet anders. 

Als team dat begaan is met onderwijs moet je jezelf blijvend herscholen om mee te zijn met nieuwe inzichten en onderzoeken. Dit schooljaar volgden een aantal collega’s een opleiding ‘Rots en Water’ en gingen we met het hele team een aantal zaterdagen op opleiding rond OGO (Ontwikkelingsgericht Onderwijs).
 

Rots en water

‘Rots en Water’ is een psychofysieke training: thema’s worden geïntroduceerd door middel van fysieke oefeningen. Daarna worden ze verbonden met de ontwikkeling van verbale en communicatieve vaardigheden. Vervolgens krijgen de kinderen inzicht in hun persoonlijke kwaliteiten en worden ze zich bewust van de verantwoordelijkheden die daarmee samengaan.
 
Het richt zich op de ontwikkeling van sociale competenties, het voorkomen en aanpakken van pesten, weerbaarheid en seksueel geweld.
 
De drie bouwstenen die het fundament vormen van ‘Rots en Water’ zijn zelfbeheersing, zelfreflectie/evaluatie en zelfvertrouwen.
 
Zelfbeheersing: Kinderen moeten leren hun energie te beheersen en richten. Iets anders dan het onderdrukken van die energie!
 
Zelfreflectie/evaluatie: Zelfbeheersing is een voorwaarde voor zelfreflectie: kunnen nadenken over eigen handelingen en de gevolgen daarvan.
 
Zelfvertrouwen: Zelfbeheersing en zelfreflectie leiden samen tot meer zelfkennis en zelfvertrouwen. Weten dat je jezelf onder controle hebt en rustig je eigen handelingen kunt bezien en eventueel aanpassen, leidt tot een sterk gevoel van eigenheid. ‘Ik weet wat ik kan en wat ik wil.’
 
‘Rots en Water’ is een wetenschappelijk bewezen effectieve methodiek.
 
Tijdens de paasvakantie gingen Yannick en Lana naar Nederland voor een driedaagse opleiding. Ze kwamen heel enthousiast terug en zijn nu samen met de kinderen in hun leefgroep het programma aan het doorlopen. Ook de kinderen zijn heel enthousiast!

Meer info vind je op deze website.

OGO

OGO staat voor ontwikkelingsgericht onderwijs. Nog meer dan wij gewoon zijn, gaan we met deze methode uit van het feit dat kinderen heel veel kunnen leren vanuit het beleven van realiteitsgetrouwe situaties. Vanuit het spel worden alle vakken betrokken bij het onderwerp.  Het thema komt vanuit de kinderen maar ontstaat uit observatie van de begeleider. Zij pikt op wat kinderen binnenbrengen en hen boeit. Daarmee worden dan prikkelende activiteiten voorbereid om het onderwerp te verkennen. Vanuit die gemeenschappelijke ervaringen worden onderzoeksvragen opgesteld die ons dan helpen om verder te gaan zoeken.

Voor onze school is het werken in projecten helemaal niet nieuw. Het vernieuwende zit zich in het samenspel en het is een heel boeiend proces om met de kinderen te groeien en het onderwerp vanuit onderzoeksvragen uit te breiden. Daardoor duren de projecten langer maar worden ze nog meer uitgesponnen . De kinderen worden intensiever ondergedompeld in het onderwerp en worden nog meer betrokken als expert van het project.

Zo werden we in LG2 fietsenherstellers en wielrenners in het project rond de fiets. In LG1 kan je alles te weten komen over de pizza’s want zij maakten een heuse pizzeria. LG4 ging dieper in op thema ‘biomimicry’en konden zo de MOS-jury sterk imponeren!

Meer info op deze website.

Een zomeractiviteit

Geocachen, al ooit van gehoord? Wist je dat er meer dan 27.000 caches in België liggen en meer dan 2 miljoen caches ter wereld? Maar wat is dat dan?

Geocaching is een populair spel waarbij je met een GPS op zoek gaat naar een schat (de cache). Zo'n cache is bijv. een munitiekistje. In het kistje zit altijd een logboekje, waarin je je naam schrijft als bewijs dat je de cache gevonden hebt (loggen). Die naam is meestal een speciaal voor het geocaching bedachte naam (nick name). In het kistje zitten ook vaak spulletjes zoals sleutelhangers, knuffels, spelletjes etc., die je mag ruilen voor iets van gelijke of hogere waarde.

Voor het 5-jarig bestaan van De Sterrebloem werd de Sterre-Bloem cache gemaakt, een multi-cache waarbij je op verschillende plaatsen iets moet zoeken om uiteindelijk de echte cache te vinden.  Als eindproject maakte een leerling van het 6de leerjaar nog 2 caches voor de Sterrebloem: Meidagen 1940 en Bloedprocessie, 2 traditionele caches waarbij slechts 1 locatie moet worden aangedaan.

Dus verveel je je een beetje, of ben je op zoek naar een leuke activiteit, zet deze caches dan zeker op je lijstje! Kijk eens op de website, je vindt er meer uitleg hoe het werkt en je kunt ook checken wanneer de cache de laatste keer werd gevonden.

Prettige zoektocht!
 

Het Fe(e)stje, een reuzefijn muzikaal familiefestival!

Op zaterdag 25 juni 2016 is het weer zo ver: het Fe(e)stje.  Het is een muzikaal familiefestival met activiteiten voor jong en oud.  Ook dit jaar zijn er weer fantastische activiteiten!

Hoorde je al van coffee-art? Wil je wel eens aan een echt naaimachine zitten? Pottendraaien, rope-skipping, grime mogen ook dit jaar niet ontbreken. Dit is zeker niet alles.  Ook de schattige webwinkeltjes zullen hun allernieuwste producten verkopen.

Doorlopend kan je de hele namiddag genieten van muziek door
- Marc Van Meigem
- De Fanfare van De Buurt
- korte stukjes van de kinderen van de Sterrebloem

‘s Avonds zijn er optredens van:
- Emmie Van Speybroeck,
- Het ‘vrouwenstemmenconcert’
- Lieven Tavernier

Kom zeker eens piepen, het is er steeds een fantastische sfeer.  Om 19u wordt de barbecue aangestoken en kan iedereen genieten van een buffet van verse groenten en salades met een lekker stukje vlees.

De Sterrebloem in de pers

Zoals je waarschijnlijk wel hebt opgemerkt, zijn we met de Sterrebloem toch regelmatig in de pers vermeld geweest.  Hieronder een overzichtje van de artikels die de laatste twee maanden verschenen.

Zwerfvuilactie
- Nieuwsblad, 18/03/2016
- Het Laatste Nieuws, 19/03/2016

Strapdag
- Nieuwsblad, 24/03/2016

Steun Dier Onder Dak
- Nieuwsblad, 23/03/2016
- Het Laatste Nieuws, 12/04/2016
- Deinze Online, 10/03/2016

Fe(e)stje
- Deinze Online, 16/06/2016

Onze volgende activiteiten


Zaterdag 25 juni 2015 - Fe(e)stje
Ma. 04/07   -   Start Werkkamp

Hou de website en onze facebook pagina in het oog voor meer details!

De leefgroep blogs

Twitter
Facebook
Website
Email
Copyright © 2016 De Sterrebloem, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 


This email was sent to lana.vanspeybroeck@gmail.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Sterrebloem · Lange Akkerstraat 17A · Deinze 9800 · Belgium

Email Marketing Powered by MailChimp