Copy

Nieuwsbrief & Wijnactie De Sterrebloem
(Mei 2020)

View this email in your browser

Inleiding

Dat we momenteel een bizarre periode beleven, zal niemand ontkennen.
Niets is nog zoals het was en daar moeten we allemaal samen het beste van zien te maken.

Ook De Sterrebloem zit niet stil.
Ook wij proberen er het beste van te maken.

We hebben wat acties in petto en geven de nodige uitleg over het waarom.
Verder lees je in deze nieuwsbrief ook hoe we de heropstart van onze school aanpakken en willen we toch ook graag een project met jullie delen dat momenteel noodgedwongen op "pauze" staat.

Veel leesplezier en hopelijk tot heel binnenkort (al dan niet in levenden lijve)...

Uitdagingen/mogelijkheden

De huidige tijd stelt ons voor velerlei uitdagingen, die we allemaal samen elke dag opnieuw aangaan. Gelukkig schuilt in elke uitdaging ook een mogelijkheid. Een mogelijkheid tot anders denken, tot vernieuwing, tot creativiteit. Omdat we moeten blijven vooruitkijken, met hoopvol vertrouwen in de toekomst en de wereld waarin we (zullen) leven.

Ook wij – als onderwijsinstelling – leven op hoop en met vertrouwen in de toekomst. Die toekomst indachtig, worden we geconfronteerd met een nieuwe realiteit. Een realiteit waarin we als school, door het wegvallen van events (Verteltocht, F(e)estje!), onze inkomsten zien terugvallen.

Inkomsten die nodig zijn om onze schoolwerking – zeker wanneer die weer volledig op gang komt – te ondersteunen en op die manier te kunnen blijven garanderen. Die schoolwerking is de kern van onze opdracht. De reden waarom wij ‘school maken’. Die werking mee ondersteunen is de kinderen en dus ook de toekomst mee ondersteunen.

Daarin kaderen onze online-initiatieven van de ‘zomerwijnactie’ en ook het ‘F(e)estje! vanuit uw kot’. Allebei pogingen tot creatieve oplossingen om te verbinden en tegelijk ook geld in ons schoollaatje te brengen.

We hopen dan ook dat we op jullie steun kunnen en mogen (blijven) rekenen. Dat we met vertrouwen naar de toekomst durven en willen kijken. Dat we op die manier weer samen kunnen zijn vanop - en binnenkort hopelijk ook weer zonder - afstand.
 
Alvast dikke merci!

Zomerwijnactie

Via onderstaande knop kom je rechtstreeks bij het bestelformulier terecht.
We kozen ervoor om in het formulier zelf een korte uitleg over de wijnen mee te geven.
Stapsgewijs krijg je een overzicht van alle wijnen en je kunt op elk moment terugkeren, mocht je nog iets willen wijzigen.
  • Bestellen kan t.e.m. 1 juni 2020
  • Na ontvangst van je bestelling krijg je een bevestigingsmail met de betaalgegevens
  • De bestellingen kunnen afgehaald worden op De Sterrebloem vanaf 27 juni 2020 (afhankelijk van de coronamaatregelen; communicatie daaromtrent volgt nog)
Bestel nu

F(e)estje! vanuit uw kot

Dit jaar geen F(e)estje!... Of, wacht eens... Misschien toch wel?!

De Sterrebloem zou De Sterrebloem niet zijn, mochten we er niet alles aan doen om het F(e)estje! naar jouw thuis te brengen.

Vanop een gesloten Facebookpagina streamen we optredens en workshops, helemaal in de lijn van het originele F(e)estje!.

Op een creatieve manier willen we alles laten doorgaan. In de late namiddag starten we met een verhaaltje voor de kleuters. Daarnaast worden er opnieuw gekke kapsels gemaakt, bellen geblazen, zal er een grime-workshop doorgaan én zorgen we voor optredens door een aantal artiesten. Misschien komt er wel een Baron langs? Als aperitief regelen we een cocktailworkshop, zodat we allemaal samen hetzelfde kunnen drinken. Tijdens het eten luisteren we samen naar pianomuziek, waarna we live naar een aantal topartiesten uit binnen- en buitenland kunnen luisteren. Om de avond af te ronden, hopen we op een slaapverhaal voor volwassenen of een heuse live dj-set voor de opblijvers… De verbondenheid willen we creëren door te vragen foto's te posten en die dan te verzamelen op onze evenementenpagina.

Om in de sfeer te komen, bieden we een feestpakket aan zodat iedereen tegen een democratische prijs kan deelnemen aan dit Fe(e)stje!. Dit pakket bestaat uit een trendy stoffen zak, bedrukt met een Sterrebloemtekening en gevuld met verrassingen en hebbedingetjes voor groot en klein. Dit alles opdat iedereen aan de verschillende activiteiten zou kunnen deelnemen en om een gevoel van verbondenheid te creëren.

Meer info om dit feestpakket te bestellen, vinden jullie vanaf juni op de website en op de Facebookpagina van de school.

Veilig opnieuw starten: De Sterrebloem werkt eraan

Basis- en secundaire scholen kunnen vanaf maandag 18 mei opnieuw starten. Scholen kunnen kiezen om al te openen op vrijdag 15 mei voor een pilootfase. Dat besliste de Nationale Veiligheidsraad op vrijdag 24 april 2020.

Ook op De Sterrebloem wordt het straks opnieuw wat drukker. Naast kinderen in de opvang treden ook het eerste, tweede en zesde leerjaar weer fysiek binnen in De Sterrebloemwereld. De school zal er wat anders uitzien; de vaste routines wat onderbroken. Toch staat het team klaar om onze kinderen warm te onthalen met nieuwe verhalen.

Leerjaar 1, 2 en 6 zijn straks vier voormiddagen op school, aangevuld met thuisopdrachten. De andere kinderen zijn thuis nog even aan de slag met ‘preteaching’. Hun digitale vaardigheden werden de voorbije periode al bijzonder sterk aangescherpt, alsook die van het team. Een hele reeks nieuwe (werk)woorden werden toegevoegd aan onze woordenschat: teamen, zoomen, google classroom…

Op korte tijd werd een digitaal platform uitgerold zodat het team ook nu het beste van zichzelf kan blijven geven. Maar het hoeft niet allemaal digitaal. Begeleiders hebben geen moeite gespaard en bezochten reeds tweemaal alle gezinnen met een pakketje om opnieuw twee weken aan de slag te kunnen.

Bij de heropstart blijft de veiligheid van onze kinderen en ons personeel het belangrijkste. De voorbije dagen onderzochten het bestuur, het team en vooral ook de interne werkgroep veiligheid en preventie hoe we veilig kunnen herstarten. We maakten daarbij gebruik van het draaiboek met maatregelen en richtlijnen dat we van de overheid kregen.

Op basis daarvan werd een plan van aanpak opgemaakt dat voorgelegd werd aan de ouders voor advies. Samen met het advies van de externe preventiedienst werd ons plan verfijnd, werd een risico-analyse uitgevoerd en stelden we een hygiëneplan op. Dit alles ligt nu voor ter goedkeuring van de externe preventiedienst.

Het is ontegensprekelijk een uitdaging om alles in balans te houden: een reeks aan maatregelen en toch de warme, huiselijke sfeer bewaren; voorzien in noodopvang en toch onze onderwijsopdracht kunnen waarmaken; fysiek lesgeven en toch blijven voorzien in preteaching. Het vraagt van iedere partner een grote inspanning en flexibiliteit; niet in het minst van onze ouders, die al geruime tijd met hun kinderen aan de slag gaan naast huiselijke taken en werk. We zijn hen daarvoor heel dankbaar. Ook nu durven we te rekenen op ouders om te helpen de juiste balansen te blijven bewaren.

Om onze onderwijsopdracht te laten slagen, blijft het belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk thuis worden opgevangen. Dit zowel voor kinderen die in de voormiddag les volgen - om in de namiddag naar huis te gaan - als voor alle andere kinderen - om thuis met hun opdrachten aan de slag te gaan.

We durven ook te hopen dat de kinderen die straks les krijgen op school ook effectief naar school komen. We stellen alles in het werk om onze kinderen veilig en warm te ontvangen. Als de groepen volledig zijn, maakt dit het voor de begeleiders net iets haalbaarder.

Dank ook aan alle ouders, team en bestuur om zich de voorbije weken hard in te spannen om alles georganiseerd te krijgen! Want ook nu en vooral nu maken we samen school!

Samenwerking met De Wassende Maan

Vorig jaar startte het al en dit jaar zouden we een versnelling hoger schakelen, maar jammer genoeg weten we allemaal hoe snel de dingen plots kunnen veranderen. 
De kinderen van leefgroep 3, het derde en vierde leerjaar, gaan elke woensdag meehelpen bij De Wassende Maan, een biodynamische landbouwcoöperatieve in Deinze.
Leefgroep 4 zou 1 keer in de maand instaan voor een LEF-maaltijd. Op de website van "Veranderwijs" werd daarover een leuk artikel gepubliceerd. Zeker lezen!

In deze nieuwsbrief willen we de ervaringen van Evelyn en Fien delen. Evelyn is mama van Nils, een Sterrebloempje, en begeleidt elke week het groepje van de derde leefgroep op de boerderij. Fien volgt een opleiding biolandbouw, deed haar stage bij De Wassende Maan en werd gevraagd om onze kinderen wat bij te brengen rond de "boerenstiel".

Woensdag = Wassende Maandag (Geschreven door Evelyn)

Vorige maand kregen we op het nieuws te horen dat we best zuinig met ons drinkwater omspringen: de waterreserves staan laag, het is te droog en we kloppen een record van droogste maand april sinds lange tijd! Leuk weer in deze coronatijd, maar niet zo leuk voor onze moestuin. Mijn gedachten gaan uit naar de boeren van De Wassende Maan…

Woensdag is Wassende Maandag voor de Sterrebloemers van leefgroep 3. Wekelijks neem ik een 5-tal kinderen een voormiddag mee naar De Wassende Maan in Astene. Fien, boerin in opleiding bij Landwijzer, neemt ons een hele voormiddag op sleeptouw. Wat er precies op het programma staat, hangt af van wat er op dat moment in de boerderij op til staat.

Het laatste bezoek zal ik niet vlug vergeten: begin maart… het regende al een paar weken pijpenstelen en die woensdagvoormiddag, gewapend tegen plensbuien en/of moddertoestanden, doen we de toer langs de tunnels en bewonderen we de pas aangeplante bladgewassen. De boeren wachten op droger weer om het veld klaar te maken voor het nieuwe seizoen (wat een verschil met de maand april!) en kunnen het veld niet op met de tractor, zo massaal en diep is de modder. Die modder trekt de kinderen aan!

Creatief met modder, spaden en schoffel dan maar! Even later graven we kanaaltjes die het overvloedige water naar de sloot doet vloeien, ook dat is boerenwerk.

Waar komt ons voedsel vandaan? Welke weg legt het af? Terwijl we sappige tomaatjes plukken en proeven in de tunnel vragen we ons af welke stappen hier aan voorafgaan. Van zaaibedjes maken, zaadjes in de grond steken,… tot oogsten, verkopen in de winkel. En hoe komt de boer tot de prijs van de groenten? Wat is het verschil tussen de gangbare landbouw en biodynamische landbouw? We beleven het vanop de eerste rij.

De kinderen worden actief betrokken: onkruid wieden en dat aan de 400 kippen voeren (die voor consumptie gekweekt worden), vers geoogste prei kuisen, snijbonen oogsten, ongekende groenten ontdekken,… De kinderen zien en ervaren de evolutie van de teelten doorheen de seizoenen. Elke periode heeft andere noden en daar speelt de boer op in.

Het boerderijleven bevat zoveel leerrijke elementen! Het enthousiasme van de kinderen om actief deel te nemen, de mate waarin ze soms aan Fiens lippen hangen, de goesting om verslag uit te brengen voor de klas,… Het zegt voor mij genoeg.

Biodynamische boerderij De Wassende Maan, wij zijn nog niet ‘uitgeboerd’!

Magische momenten (Geschreven door Fien)

Tijdens mijn stage biolandbouw bij De Wassende Maan kreeg ik de onverwachte mooie kans de boerderijklas te begeleiden. De ideale gelegenheid om met een andere blik naar het veld te kijken. En wat is er leuker dan dit te doen door de ogen van een kind!? Restte me niets anders dan het kinderlijke enthousiasme over mijn eigen leerproces begrijpelijk en spelenderwijs te vertalen naar de kinderen.

We starten elke keer met de invloed van het weer, licht en temperatuur. Wanneer groeit wat en wat voor invloed heeft het allemaal daarop. Ik behoed me voor een opsomming van wat we allemaal gedaan hebben. Het was zo veel en zo wijs. Constante aandachtspunt in de boerderijbeleving was het niet alleen te laten gaan over leren van het wat en hoe, maar zeker ook aandachtig te zijn voor de zintuiglijke waarneming ervan. En dit spelenderwijs. Wat heeft de grond nodig om gezonde groenten voort te brengen? Wat doen de zon en de temperatuur? Groenten herkennen, proeven, voelen en zien wat er allemaal rond leeft. Het groentebed zien als een babybedje dat je moet koesteren. En waar je dus ook niet op moet lopen! Hoe zaaien en planten de boeren? Dat onkruid wieden leuk is. Groenbemester zaaien; ook om het land bedekt en beschermd te houden in de winter. Wat doet teveel aan regen met het land? Geulen graven in de modder om het teveel aan water weg te krijgen, was een topper! Waar haalt de boer het water als het te weinig regent? Op de vers aangebrachte composthoop liggen en voelen dat die warm is; meten en weten waarom die zo warm wordt. Aardbeien plukken en het belang van de hommels inzien. Hoe zit een kip in elkaar en hoe ga je om met een schaap?

Vaak liepen we even de winkel binnen om te zien wat het uiteindelijke eindproduct gaf. Racen over land met de golfwagen en een laadbak vol zingende kinderen. Magische momenten waar ik nu met een nostalgische zucht aan terugdenk en die hopelijk nog vaak mogen - voor mijn part voor ieder kind moeten - volgen. Uit respect voor ons eten, het land en het kind dat er middenin staat.

Ik wil mijn kind inschrijven in de Sterrebloem

Twijfel jij nog in welke school je je kinderen wilt inschrijven of ken je iemand die op zoek is naar een school?

Laat het ons weten, de inschrijvingsperiode is open.
U kunt contact opnemen met Ellen via info@desterrebloem.be om jullie te informeren en/of in te schrijven. Tijdens een teleconferentie kunnen jullie kennismaken met onze school en misschien is het binnenkort wel mogelijk om zelf een kijkje te komen nemen. Het inschrijven zelf kan ook via digitale weg. Dus wacht niet; nu is het moment!

Voor de geboortejaren 2018 en 2017, en ook voor 2014 en 2013 zijn er nog verschillende plaatsen vrij (details hier). Ook voor de andere geboortejaren is er hier en daar nog een plaatsje. Voor kinderen met broertjes en zusjes kijken we graag naar wat nog mogelijk is.

Activiteiten schooljaar 2020-2021

Ondanks de huidige situatie denken we ook al aan volgend schooljaar.
Je zult wat veranderingen zien in onze activiteiten. Zo verhuist het Sterre-Restaurant van februari naar oktober zodat we een nog duurzamere maaltijd kunnen aanbieden (meer lokale groeten beschikbaar). Als gevolg gaat het ontbijt in februari door.
Over andere activiteiten zijn we nog aan het 'brainstormen' maar zodra de data gekend zijn, worden jullie ook daarvan op de hoogte gebracht.

Noteer alvast deze in jullie agenda!
Za. 10 oktober 2020 Sterre-Restaurant
Vr. 30 oktober 2020 Wijnproefavond (20u)
Zo. 7 maart 2021 Ontbijt
Werd deze mail je geforward of las je deze nieuwsbrief online en wil je onze nieuwsbrief ook ontvangen? Dat kan door je hier te registreren. Bedankt!
Twitter
Facebook
Website
Instagram
Tweet Tweet
Share Share
Forward Forward
Copyright © 2020 De Sterrebloem, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 
Copyright © 2020 De Sterrebloem, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Sterrebloem · Lange Akkerstraat 17A · Deinze 9800 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp