Nachtegaal nieuws oktober 2020
Nieuwsbrief nr. 3
Foto: Peter van der Drift
In deze nieuwsbrief de volgende punten:
  • Inleiding
  • Nieuwe borstelbuil
  • Rabo ClubSupport!
  • BIO producten
  • Streekproducten
  • Help ons de molen te onderhouden!
Inleiding
Onze molen aan de Hobrederweg draait weer en de molenwinkel is sinds 4 juli op zaterdagen geopend van 10.00-16.00 uur voor het publiek. Veel mensen weten gelukkig de molen weer te vinden. Met gepaste maatregelen, die u in de vorige nieuwsbrief heeft kunnen lezen, gaat dat prima. Rondleidingen zijn helaas niet mogelijk. Doordeweeks wordt er driftig gemalen, gebuild, gemixt, ingepakt, gerepareerd en gerestaureerd. En ook de buitenkant van de molen staat weer glanzend in de verf.
Foto: Bert Jaarsma
Nieuwe borstelbuil
Met een borstelbuil zeven wij ons gemalen graan. Volkorenmeel, bloem en restproducten (gries en zemelen) worden daardoor gescheiden. In februari dit jaar bleek dat onze langgeleden tweedehands aangeschafte borstelbuil in erg slechte staat verkeerde. Dankzij giften van vrienden en donateurs was er gelukkig net voldoende budget om een nieuw exemplaar te kunnen kopen. Onze nieuwe aanwinst is in Oostenrijk besteld en daar handmatig gemaakt. Transportbedrijf Rijser heeft ons geweldig geholpen door het transport te verzorgen. De buil werd opgeslagen in de schuur van de familie IJff. Daar is hard gewerkt om het onderstel te maken. Kees Kraakman verzorgde het laswerk. In september is de buil naar de molen gebracht, waar het oude mechanisch gedeelte, gereviseerd door Ger Kloosterhof en Henk Albertsma, werd aangebracht en omtimmerd. Zaterdag 3 oktober werd de buil in gebruik genomen. Naar verwachting zal onze nieuwe trots niet alleen beter maar ook sneller produceren. Eerst maar eens uittesten.
RABO ClubSupport!
Bestedingsdoel : Aanschaffen van een betere meel-mixer/menger.
Naast volkorenmeel en bloem verkopen wij in onze molenwinkel ook de nodige mixen, zoals pannenkoekmix, kruidkoekmix, molencakemix, ed.
Deze mixen naar eigen receptuur bereiden we zelf. Maar de daarvoor gebruikte tweedehands mixer is eigenlijk te oud en te klein. Graag willen wij daarom de opbrengst van deze Rabo-Clubsupport 2020 gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe meel-mixer.
Wij doen mee met Rabo ClubSupport! Kunnen wij op jouw stem rekenen?
Stem nu direct in de Rabo App of online op rabobank.nl/clubsupport
BIO producten
Naast eigen gemalen Beemster tarwe volkoren, bloem, griesmeel etc. is het assortiment BIO producten uitgebreid met BIO spelt, boekweit, rogge, maismeel, gerstemeel.
 
Streekproducten
Overal om ons heen worden boerderijwinkeltjes geopend. Er is in toenemende mate aandacht voor streekproducten. Het thuis broodbakken neemt toe en een bierbrouwer haalt zijn graan bij de Nachtegaal. In de molen is dat merkbaar. We zien het aan de toegenomen verkoop en er wordt daarom flink extra gemalen. Vooral onze overheerlijke pannenkoekmix is populair. Ook komen er verzoeken bij ons binnen om deze te mogen verkopen op andere locaties. Onze vrijwilligers moeten alle zeilen bijzetten om de voorraad in de winkel aan te vullen. Wij zijn ook heel blij dat de Kosterij in Middenbeemster begin oktober weer open is gegaan. De dagactiviteiten aldaar zijn weer gestart en er worden heel veel zakjes voor ons ingepakt. Ook kunt in de winkel van de Kosterij terecht voor enkele van onze (h)eerlijke molenproducten.
Dutch Food Week Beemster 16 en 17 oktober: Visit Beemster organiseert een Streekproducten Tour. Houdt u de publicaties in de gaten.
Help ons de molen te onderhouden!
Kunt u ook zo genieten van de aanblik van de enige molen in het Beemsterland en van de (h)eerlijke producten die verkocht worden vanuit de molenwinkel? Laat ons dat dan weten door ons financieel te steunen. Een molen restaureren kost veel geld, maar een molen onderhouden ook. Wellicht had u zich al aangemeld als donateur. Wilt u dan uw donatie overmaken op ons rekeningnummer:
Raboboank: NL 54 RABO 0126333823 t.n.v. Stichting tot behoud van De Nachtegaal.
Mogen we ook nu weer op u rekenen?
Alvast onze hartelijke dank.
Windbriefhouders krijgen tegen het eind van het jaar bericht van de penningmeester, omtrent hun donatie.
Warme groet namens het hele team van Korenmolen De Nachtegaal.
Facebook
Website
Copyright © 2020 Molen De Nachtegaal.


In het verleden heeft u dit e-mailadres aan ons doorgegeven. U kunt hier voorkeuren aanpassen of als u zich wilt uitschrijven van de nieuwsbrief. U kunt ookcontact met ons opnemen via onze website: www.nachtegaalbeemster.nl/contact

Email Marketing Powered by Mailchimp