Nachtegaalnieuws april 2021
Nieuwsbrief nr. 1
Foto: Harrie Muhren - Winter 2021
In deze nieuwsbrief de volgende punten:
  • Inleiding
  • Mixer en wasbak
  • Het onderhoud
  • Onze activiteiten
  • Help ons de molen te onderhouden
Foto: Harrie Muhren
Inleiding
Er is weer heel veel gebeurd in korenmolen De Nachtegaal. Om ons zo goed mogelijk aan de coronaregels te houden werken we met maximaal twee mensen tegelijk in de molen en de verkoop is bij ons aan de deur. Het is jammer dat we nog steeds geen rondleidingen aan belangstellenden kunnen geven, maar er is licht aan het eind van de tunnel. We moeten nog even geduld hebben. Na een drukke decembermaand in de molenwinkel en bij de andere verkooppunten was onze verwachting dat het in januari, zoals gebruikelijk, wat rustiger zou worden. Maar het thuisbakken blijft populair en de vraag naar onze Beemster volkorenmeel, bloem, bio-producten en andere bakproducten blijft toenemen. Om de voorraad aan te vullen hebben we uiteraard een gunstige wind nodig om te kunnen malen. Geen wind-geen meel is een gevleugelde uitdrukking onder de molenaars. Dan mag je blij zijn dat onze molenaars flexibel zijn en kunnen malen op de juiste momenten. Ook leest u hieronder over nieuwe verbeteringen, onderhoud en activiteiten.
Mixer en wasbak
De mixer die gebruikt wordt voor het maken van de mixen (pannenkoekmix, molencake etc.) is op een verrijdbaar plateau geplaatst, zodat hij makkelijk verplaatst kan worden. Het vertillen was een te zware klus. Met een nieuwe hoes van zeildoek wordt de mixer nu netjes afgedekt. Dit maakt het mixen een stuk gemakkelijker. Om beter aan de hygiëne-voorschriften te kunnen voldoen is de wasbak bij de buitendeur vervangen door een wasbak en een boiler in de molenaarshut. Handen wassen en een sopje maken is nu eenvoudig. Een hele verbetering, met dank aan onze vrijwilligers.
Het onderhoud
Wat zeker niet door onze vrijwilligers gedaan kon worden was het zogenaamde "doorhalen" van de roeden. Begin maart kwam de firma Poland, molenbouwers, groot onderhoud plegen. Het weer was gunstig voor deze klus, waaraan ze drie dagen hebben gewerkt. Het doorhalen van de roeden en vernieuwen van de houten onderdelen stonden op de planning. De roeden werden omhoog getakeld uit de askop en roestvrij gemaakt, maar zagen er nog goed uit. Enkele houten onderdelen (o.a. zeilarm en wiggen) waren verrot en werden vernieuwd. De molen draait weer als een zonnetje na deze klus.
Foto: Harrie Muhren
Onze activiteiten
  • Korenmolen de Nachtegaal neemt deel aan het project “De fluisterende molens” in het kader van het themajaar “Ode aan het landschap”. Er wordt een podcast gemaakt en een routekaart langs 21 molens door de provincie. Ook kunt u op ontdekkingstocht langs de molens. De podcast is te beluisteren van 8 mei tot 31 oktober 2021. Voor meer informatie zie: www.odeaanhetlandschap-nh.nl/21-molens/.
  • Op de Nationale Molendag (8 mei) is de winkel open en draait de molen. Bezichtigingen zijn helaas nog niet mogelijk.
  • Zondag 9 mei vindt de Beemster Erfgoed Marathon Livestream Run 2021 plaats. Mogelijk draait de molen dan ook ter aanmoediging.
  • Ook hebben wij ons aangemeld voor De Open Dag Beemster. Deze dag is doorgeschoven naar zondag 12 september. We verheugen ons erop om deze dag feestelijk met u te kunnen vieren.
  • Een belangrijk moment dit jaar is de viering van het feit dat 10 jaar geleden op 30 september de overdracht van de molen aan de Stichting tot Behoud van De Nachtegaal tot stand kwam. Op die dag hing de molen in de touwen en werd de akte getekend. Een memorabele dag.
Verplaatsen van de molen.
Help ons de molen te onderhouden!
Kunt u ook genieten van de aanblik van de enige molen in het Beemsterland en van onze (h)eerlijke producten die vanuit de molenwinkel worden verkocht? Laat ons dat dan weten door ons financieel te steunen. Een molen restaureren kost veel geld, maar ook een molen onderhouden. Wij danken u hartelijk voor uw bijdrage in 2020. Bent u nog steeds geen donateur dan kunt u zich aanmelden op onze website www.nachtegaalbeemster.nl of mailen naar info@nachtegaalbeemster.nl. Wilt u een donatie overmaken dan kan dat op rekeningnummer NL 54 RABO 0126333823 t.n.v. Stichting tot behoud van De Nachtegaal. Ook voor informatie over onze ANBI status kunt u contact met ons opnemen.
Mogen wij in 2021 ook weer op u rekenen?
Alvast onze hartelijke dank.
Warme groet namens het hele team van Korenmolen De Nachtegaal.
Facebook
Website
Copyright © 2021 Molen De Nachtegaal.


In het verleden heeft u dit e-mailadres aan ons doorgegeven. U kunt hier voorkeuren aanpassen of als u zich wilt uitschrijven van de nieuwsbrief. U kunt ookcontact met ons opnemen via onze website: www.nachtegaalbeemster.nl/contact

Email Marketing Powered by Mailchimp