Nachtegaal nieuws December 2020
Nieuwsbrief nr. 4
In deze nieuwsbrief de volgende punten:
 • Inleiding
 • RABO Clubsupport
 • Molenschuur de Jonge Arnoldus
 • Molinologie
 • Bestuursberichten
 • Het molenaarsambacht
 • Verkooppunten en samenwerking met de Kosterij
 • Uit de oude doos
 • Help ons de molen te onderhouden
Foto: Paul Buurmans i.s.m. RABO-bank
Inleiding
Wij zijn heel blij dat we met medewerking van onze vrijwilligers de molen in coronatijd open kunnen houden. Er wordt op woensdag hard gewerkt om de voorraad in de molenwinkel aan te vullen en de molen in goede staat te houden en te verfraaien.
Op zaterdag is de molenwinkel open van 10.00-16.00 uur.
De nieuwe buil waarover we schreven in de vorige nieuwsbrief is inmiddels goed uitgetest en aangepast. Het schoonmaken na gebruik vereist echter de nodige zorg. Onze timmerman heeft daartoe een prachtig bijpassend kastje gemaakt. En ook maar gelijk een nieuw bordje voor de Molenschuur aangebracht.
RABO ClubSupport
De RABO ClubSupport actie heeft ook dit jaar weer een mooie bijdrage van bijna € 400,- opgeleverd.
Wij danken de Rabobank voor deze bijdrage en allen die hieraan hebben bijgedragen door een stem op onze molen uit te brengen. De door ons ontvangen cheque zal gebruikt worden voor aanschaf van een nieuwe meelmixer/-menger, waarmee we nog smakelijker meelmixen aan ons assortiment kunnen toevoegen.
Molenschuur de Jonge Arnoldus
In de naast onze molen gelegen Molenschuur de Jonge Arnoldus bevindt zich een vakantiehuis of groepsaccommodatie. Een prachtige locatie om eens te reserveren voor een weekend. Zie voor info: www.beemsterbeleving.nl/molenschuur. Contact: Rona Uitentuis, 06 41474393.
Molinologie
Citaat van onze molenaar Theo: (Fijn dat onze andere molenaars dit nog begrijpen ook.)
“Enkele maanden geleden merkte de heer Poland sr. op dat onze bovenwiel stut tegen de verkeerde kruisarm aanlag: stut lag tegen een ingezaagd deel van de kruisarm die zou kunnen afbreken als het bovenwiel daadwerkelijk door de stut geblokkeerd wordt. Ik heb dat vandaag veranderd: End 2 staat nu onder (er zit een nieuw oranje touwtje aan het hekwerk) en het gevlucht moet iets komend staan om de pal goed in de kammen te laten vallen. Dit was ook een wens om een betere afwatering van de horizontale roede te krijgen. Ik heb de stut +/- 5 cm verlengt door plaatjes hout op de uiteinden te spijkeren. Er liggen nog een paar plaatjes in de "touwenkist" als iemand er nog mee wil experimenteren. Als iedereen het goedkeurt kan Ad een definitieve nieuwe stut maken. Als je nu de molen "wegzet" moet de voorzoom van end 4 in lijn (of iets daarvoor, maar niet voorbij) met de staartbalk staan. Hoop dat het duidelijk is zo.”
Bestuursberichten
Vanaf 2011 is Ad Koopman al betrokken bij de molen en als adviseur nagenoeg altijd aanwezig bij bestuursvergaderingen. Inmiddels is Ad is nu ook formeel ingeschreven als bestuurslid. Een ander nieuw lid die we mogen verwelkomen in ons bestuur is Harrie Muhren. Harrie is molenaar in opleiding en sinds 2018 betrokken bij de molen.
Eén december j.l. ging Harrie met pensioen en hij wil zich meer gaan inzetten voor de Nachtegaal.
Fred van Zon is uitgeschreven, maar blijft ons met raad en daad bijstaan in het bestuur en de molen.
Els Steen heeft per 1 juli het bestuur verlaten en is nog actief als vrijwilliger.
Molenaars Sander en Ron
Het molenaarsambacht
Het ambacht van molenaar is in 2017 opgenomen op de Unesco-lijst van Immaterieel Erfgoed.
Met het stilzetten van veel molens in de negentiende eeuw ging ook de kennis van het werken met molens verloren. Sinds 1972 verzorgt het Gilde van Vrijwillige molenaars een opleiding voor windmolenaars. Bij korenmolen De Nachtegaal werken vier vrijwilligers die in het bezit zijn van dit diploma en hebben wij twee molenaars in opleiding (MIO’s). Daar zijn we heel blij mee en de sfeer is heel prettig in dit team. De molen mag alleen draaien onder supervisie van een gediplomeerd molenaar. Onze molenaars in opleiding moeten minstens 150 uur lessen draaien op verschillende molens en onder verschillende (weers)omstandigheden om voldoende ervaring op te doen en de theoretische kennis te kunnen gebruiken. Harrie is in december geslaagd voor de tweede fase (100 uur en een examen met een examinator) en Joop heeft inmiddels ook de 100 lesuren al gemaakt.
Verkooppunten en samenwerking met de Kosterij
De samenwerking met de Kosterij is na opening weer opgestart. En hoe..
Tijdens de dagactiviteiten pakt een groep cliënten van Breidablick o.a. onze pannenkoekmix in.
In de Kosterij is de verkoop van onze meelproducten uitgebreid en de verkoop neemt toe. Verschillende heerlijke producten worden gebakken met meel van de molen.
We hebben inmiddels meerdere kleinschalige verkooppunten voor onze ambachtelijke producten:
 • Kaasboerderij RUST, Noordijk 25, Noordbeemster.
 • Stichting Welzijn Ouderen te Schermerhorn
 • Nieuw is het verkooppunt bij het winkeltje van Astrid Francis, Jisperweg 8, Noordbeemster.
Het assortiment in de molenwinkel is uitgebreid met BIO meelproducten, zaden, broodverbeteraar etc. We zien dan ook veel thuisbakkers in de molen.
Dit zijn nieuwe ontwikkelingen in deze coronatijd. We hopen, zodra het weer mogelijk is, rondleidingen te kunnen geven, zodat men kan kennismaken met het hele proces rond ambachtelijk malen en het beroep van molenaar. Zodra dat weer kan informeren wij u hierover.
Uit de oude doos
Bij het opruimen in huis vond iemand deze ansichtkaart. Bij controle van het postzegel bleek deze kaart in 1954 verzonden te zijn vanuit de Beemster naar een kazerne in Ossendrecht. Ook toen was men al trots op de meelmolen in de Beemster. Is het nu Noordbeemster of Middenbeemster?
Een mooi plaatje om te versturen voor 2 cent.
Help ons de molen te onderhouden!
Kunt u ook zo genieten van de aanblik van de enige molen in het Beemsterland en van onze (h)eerlijke producten die verkocht worden vanuit de molenwinkel? Laat ons dat dan weten door ons financieel te steunen. Een molen restaureren kost veel geld, maar een molen onderhouden ook.
Dankzij de donaties van onze donateurs en “windbriefhouders”  hebben we dit jaar de oude buil kunnen vervangen. Hij levert inmiddels perfect bloem en maakt het “builen” (zeven) een stuk eenvoudiger. In onze vorige nieuwsbrief heeft u hierover ook al kunnen lezen. Kom ons nieuwe gereedschap eens bewonderen in de molen. Wij danken u hartelijk  voor uw bijdrage voor 2020. De windbriefhouders hebben een brief ontvangen van de penningmeester, omtrent hun donatie.

Bent u nog geen donateur dan kunt u zich aanmelden op onze website www.nachtegaalbeemster.nl of mailen naar info@ nachtegaalbeemster.nl. Wilt u alsnog een donatie voor 2020 overmaken dan kan dat op rekeningnummer NL 54 RABO 0126333823 t.n.v. Stichting tot behoud van De Nachtegaal.

Mogen we in 2021 ook weer op u rekenen?
Alvast onze hartelijke dank.
Wij wensen alle vrienden van de Nachtegaal fijne kerstdagen en een heel goed 2021.
Warme groet namens het hele team van Korenmolen De Nachtegaal.
Facebook
Website
Copyright © 2020 Molen De Nachtegaal.


In het verleden heeft u dit e-mailadres aan ons doorgegeven. U kunt hier voorkeuren aanpassen of als u zich wilt uitschrijven van de nieuwsbrief. U kunt ookcontact met ons opnemen via onze website: www.nachtegaalbeemster.nl/contact

Email Marketing Powered by Mailchimp