Copy
Speel en ontdek - december 2016

Terugblik op het thema: "Gymmen met Piet"


Wat was het dit jaar spannend, maar vooral ook heel gezellig toen Piet op bezoek kwam. Van te voren hadden we al vaak het ochtendgymnastiek lied voor Piet geoefend. Natuurlijk mochten we ook lekker bewegen over het Pieten parcours. De liedjes over Sint en Piet hebben we extra hard gezongen en natuurlijk zijn we verwend met een paar leuke cadeautjes.

We hebben vaak boekjes gelezen van Sint en Piet, veel liedjes gezongen en zelfs geoefend met de woordkaarten van Sint en Piet. Wist je bijvoorbeeld dat Sint een habijt draagt. Dat is de witte jurk die hij onder zijn tabberd draagt.
Ook hebben we weer van alles gemaakt. Mooie pietenmutsen, mijters, klompjes en cadeautjes. We mochten zelfs nep pakjes inpakken. Dat was wel even oefenen. De schaar, plak en de kleurtjes kwamen hiervoor weer tevoorschijn.

 

       

Het huisje werd omgetoverd tot pakjeshuis. Er kwam zelfs een mooie schoorsteen tevoorschijn. Hierin mochten we alle zelfgemaakte pakjes gooien. Het was wel even oefenen om ze er goed in te mikken. Maar uiteindelijk kwamen de pakjes in de schoorsteen terecht. Ook mochten we tellen hoeveel pakjes we gemaakt hadden en hebben we ze gesorteerd van groot naar klein.
Natuurlijk mochten we ons ook verkleden als Sint of Piet. Sommige kinderen trokken zelfs een broek van Piet aan en een mijter van de Sint.

Bij Sint en Piet horen ook pepernoten. Maar hoe worden pepernoten eigenlijk gemaakt? Samen hebben we geoefend en geleerd hoe je pepernoten kan maken. Sommige werden heel groot en andere heel klein. Het was af en toe wel lastig om ze in een pepernoot te rollen. Maar toen ze eenmaal uit de oven kwamen waren ze heel lekker. Een aantal ouders hebben ook mogen proeven van deze zelfgemaakte pepernoten.

Kortom een leuk, gezellig en soms ook een beetje spannend thema. 

        

Thema:                               "De kerststal"
 

De dagen worden korter, er gaan meer kaarsjes branden. Het is weer tijd voor de kerst. Dit jaar staat de kerststal centraal. Per ontwikkelingsgebied kunnen we de volgende activiteiten gaan doen:

Taal

Interactief voorlezen: We gaan het boek Kerstmis met Fien en Milo regelmatig lezen. Natuurlijk gaan we ook andere kerstboekjes bekijken en lezen.
Spreken: We gaan samen praten over de kerststal. Wat is een kerststal? Wie heeft er thuis een kerststal? Hoe ziet een kerststal er uit?  Wat staat er in de kerststal?
Natuurlijk gaan we ook samen gesprekjes hebben over de kerstboom, kerstballen en de kerstlichtjes.
Ook mogen alle kinderen een foto meenemen van de kerstboom en eventueel de kerststal thuis. Het is natuurlijk extra leuk om over je eigen kerstboom/ kerststal te vertellen. Dit geeft aanleiding tot gesprekjes tussen pedagogisch medewerker en kind, maar ook tussen kinderen onderling.
Taalbegrip: Het taalbegrip wordt gestimuleerd door te oefenen met de woordkaarten van kerst. Ook gaan we oefenen hoe alle kerstvoorwerpen heten.

Rekenvaardigheden

Tellen: We mogen weer gaan oefenen met tellen. Het tellen van de kerstmaterialen, de lampjes in de boom, de kerstballen en de kerststal. Misschien maken we het nog wat moeilijker door in het Engels te tellen.
Groot- klein: Door de kerstmaterialen op volgorde van groot naar klein of van klein naar groot te zetten ontdekken we de wiskundige begrippen groot en klein.
Sorteren/ ordenen: Natuurlijk gaan we ook weer oefenen met sorteren. Eerst liggen alle kerstmaterialen door elkaar en wij mogen ontdekken wat bij elkaar hoort. Misschien gaan we zelfs alles op kleur ordenen.


 

                                                    

Motoriek

Fijne motoriek: Het ontdekken van de duplo kerststal figuren in de “sneeuw” (scheerschuim). Ook mogen we stempelen en kleien met de kerstfiguren.
Grove motoriek: We gaan weer lekker bewegen. Tijdens dit thema komt er misschien wel een kerstballen parcours. Door de hoepel heen klimmen of springen met een nep kerstbal in je hand van hoepel naar hoepel en wie weet vinden we ook wel iets om op te kunnen klimmen.

Sociaal-emotioneel

Sociale omgang: Natuurlijk komt het rollenspel bij dit thema weer van pas. We mogen ons verkleden als Jozef, Maria of misschien zelfs als herder?
Samen gaan we de kerstboom versieren. Plezier, leren wachten op elkaar, samen delen en elkaar helpen staat hierbij centraal.

Natuurbeleving

We gaan op zoek naar de mooie lichtjes en de kerstversiering buiten. Als we geluk hebben kunnen we de sneeuw gaan ontdekken. Een grote sneeuwpop maken. Voelen hoe koud de sneeuw is en misschien zelfs sleeën. Als we pech hebben ligt er geen sneeuw, maar dan kunnen we gaan kijken of de grond (het zand) hard of zacht is. Misschien kunnen we sporen maken met onze laarzen in de modder of springen in de regenplassen.

Creativiteit

Muziek: Tijdens dit thema gaan we verschillende kerstliedjes zingen.
Handvaardigheid: We kunnen weer van alles gaan knutselen. Een kerststal, een kerstboom, een rendier of misschien wel een kerstbal. De schaar, plak, kleurtjes en de verf komen weer tevoorschijn.

Kortom we gaan er een mooi, leerzaam en gezellig kerstthema van maken!

 
                     schrijf je uit voor deze mail  | info@madeliefkindercentrum.nl
madeliefkindercentrum.nl  |  © 2016 This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindercentrum Madelief · Rijssenbeeklaan 1 · Gennep, Li 6591TB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp