Copy
Speel en ontdek - november 2016

Terugblik op het thema: "Kriebelbeestjes"

Met dit mooie herfstweer zijn we vaak op pad geweest om kriebelbeestjes te  zoeken. In het bos kwamen we heel veel kriebelbeestjes tegen. Mieren, slakken, rupsen, lieveheersbeestjes, spinnetjes en nog veel meer. We mochten het lieveheersbeestje op onze hand laten lopen en hebben gekeken hoe langzaam de slak vooruit kroop. Hij liet een lang slijmspoor na en kroop af en toe in zijn huisje omdat het toch wel spannend was om al die kinderen om zich heen te hebben. Een spinnenweb was soms moeilijk te vinden… Met een plantenspuit konden we ze buiten toch tevoorschijn toveren! Wat een prachtig kunstwerk van de spin!!
Ook hebben we vaak geoefend hoe alle kriebeldieren heten met de woordkaarten die in de groep hangen. Ook de voorleesboekjes waren weer aan het thema aangepast. Hierdoor kwamen leuke gesprekjes op gang. Welke dieren zijn het, wat eten ze en we kregen zelfs vragen van kinderen of ze in je oren konden kruipen. Daarna mochten we ook bewegen als kriebelbeestjes. Heel langzaam, snel, kruipen, vliegen, rennen of juist springen.

              

We hebben vaak geoefend met tellen. Hoeveel pootjes heeft elk kriebelbeestje? Hoeveel stippen heeft het lieveheersbeestje en hoeveel kriebelbeestjes liggen er op tafel?
Tijdens het lezen van boekjes over kriebelbeestjes kwamen ook de handpoppen tevoorschijn. De spin (mevrouw spin), de rups en het lieveheersbeestje waren eerst wel wat spannend. Maar hoe vaker ze bij ons kwamen kijken hoe leuker ze werden. We mochten ze aanraken, voelen en soms mochten we er zelfs met onze eigen hand in. Zo konden ze zachtjes over onze benen, armen en af en toe zelfs op ons hoofd lopen. De liedjes en versjes over de kriebelbeestjes hebben we vaak geoefend. 
Natuurlijk kwamen er ook allerlei kriebelbeestjes tevoorschijn op de groep. Met behulp van de klei, verf, plak en de schaar maakte we spinnetjes, lieveheersbeestjes, egeltjes en nog veel meer. Sommige mama’s vonden de spinnetjes zelfs een beetje spannend. Het speelhuisje hadden we namelijk omgetoverd tot kriebelbeestjeshuis. Ook was er een mierenhuis! Deze hebben we zelf gemaakt! Een glazen pot met zand en mieren! Met wat jam en blaadjes om van te smullen. Na een paar dagen zagen we al de eerste gangen ontstaan. Dat was reuzen interessant om steeds weer te bekijken!
Kortom een leerzaam, uitdagend en soms ook een beetje spannend thema waar we veel hebben ontdekt.

      

Thema:                               "Gymmen met Piet"
 

‘Hoor wie klopt daar kinderen? Hoor wie klopt dat kinderen? Hoor wie tikt daar zachtjes tegen het raam?’
Oh… een spannende, gezellige tijd breekt weer aan! Sint en zijn Pieten komen weer in het land! We gaan er samen een fijne tijd van maken. De volgende activiteiten staan in de planning:

Taal
Woordenschat: Voor dit thema hebben we woordkaarten die we bespreken waardoor het thema tot leven komt. Deze kaarten  laten we herhaaldelijk terug komen.  
Interactief voorlezen: Dikkie dik viert Sinterklaas gaan we lezen  en andere boekjes rondom Sint en Piet.
Spreken: Samen vertellen over: Sint en Piet, schoen zetten, intocht Sinterklaas, cadeautjes en pietengym.
Liedjes: Samen Sinterklaas liedjes zingen. Op de melodie van
Trippel trappel trippel trap 
Ochtendgymnastiek 
’s Morgensvroeg om kwart voor 7      Armen hoog en armen laag               
Hoor je in het Pietenhuis muziek        Ja dat doen de Pieten graag
Alle Pieten gaan dan gymmen            Benen wijd en benen recht
Doen dan ochtendgymnastiek            Ja dat doen de Pieten echt (liedje 1x herhalen)

                                                                                      

Rekenvaardigheden
Tellen: We gaan samen pepernoten en pakjes  tellen. Dit kan ook goed tijdens de pietengym, oefeningen en dansjes die we doen.
Ordenen: Pakjes van groot naar klein leggen/in de schoorsteen gooien.

Creativiteit
Handvaardigheid: We gaan allerlei mooie dingen maken. Van papier, van dozen, speelgoedboeken en met veel verf! Zo gaan we zelf cadeautjes (doosjes) inpakken met mooi inpakpapier ook gaan we schoorsteenpieten maken!
Dansen: Dansen op liedjes van Sint en piet is natuurlijk altijd gezellig! We maken er een echte disco van! Maar we gaan ook gymmen! Deze pietengym houdt alle pieten fit en gezond! Zo gaan we: pakjes in de schoorsteen gooien, pittenzakjes gooien, klimmen over de schoorsteen(klimkussens), glijden van de glijbaan, balanceren over de daken en om de pionnen heen lopen.

Sociaal- emotioneel In de uitdagende speelhoek kunnen veel rollenspellen gespeeld worden. Bij dit thema gaan we een gymzaaltje maken met pietenkleren en de benodigde attributen zoals pakjes, zakken en matten.Tijdens de pietengym gaan de kinderen samen spelletjes doen waarbij ze moeten samenwerken. Samen pakjes overgooien. Geblinddoekt een parcours lopen, de ander helpt door aan de hand mee te lopen. Elkaar helpen bij balanceren. Eens kijken of ze elkaar goed kunnen helpen en kunnen samenwerken!
Natuurbeleving In het bos of speeltuin met spullen van buiten heerlijk oefenen voor de pietengym is natuurlijk voor elke Piet een super activiteit!
Motoriek 
Grove motoriek: Pietengym (klimmen en klauteren over de klimkussens, glijden van de glijbaan, eventueel in de speeltuin, bos enz)
Fijne motoriek: Pepernoten maken van klei. Lekkere peternoten bakken.  Sint zijn baard maken met scheerschuim of de krullen van Piet maken op het raam of op de tafel.

Voor de kleine kinderen brengt het wel de nodige spanning met zich mee, hoe ga je hiermee om. Hieronder 8 tips voor thuis:
1.Wees je ervan bewust dat het voor kinderen een hele impact heeft te weten dat er iemand is die ze in de gaten houd, iemand ook die in de nacht het huis binnen komt.
2.Laat de intocht dan ook pas het begin van de Sinterklaasperiode in huis zijn.
3.Zet in de gezinsagenda wanneer de kinderen hun schoen mogen zetten, dat voorkomt elke dag vragen.
4.Kinderen hoeven niet in elke keer een kadootje in hun schoen te vinden, iets lekkers is al genoeg, bij de laatste keer schoen zetten zit er dan ineens een kadootje bij, leuk!
5. Zorg voor voldoende ontlading tijdens deze periode, ga ook even lekker naar het park of bos, laat ze klimmen en klauteren, even de overtollige spanning eruit.
6. Betrek oudere broertjes/ zusjes bij de voorbereidingen, serieuze medeplichtigen dus.
7.Gebruik Sint en Piet niet als een boeman, zij zijn geen hulp in de opvoeding.
8.Ruim Sintboeken, CD’s en dergelijke niet gelijk op 6 december op, kinderen hebben even tijd nodig een overgang te maken naar een volgende periode.

 
                     schrijf je uit voor deze mail  | info@madeliefkindercentrum.nl
madeliefkindercentrum.nl  |  © 2016 This email was sent to f.peters@madeliefkindercentrum.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindercentrum Madelief · Rijssenbeeklaan 1 · Gennep, Li 6591TB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp