Copy
Speel en ontdek - februari 2016

Op onze website onder het kopje NIEUWS heeft iedereen kunnen lezen dat Karin, Jessica, Lieke, Christiene, Suzanne en Wendy op 24 februari het certificaat TINK in ontvangst hebben mogen nemen.
Als er iets bijdraagt aan een optimale ontwikkeling van jonge kinderen in de kinderopvang, dan zijn dat goede interactievaardigheden van de pedagogisch medewerker! Interactievaardigheden zijn heel belangrijk voor het welzijn en het sociaal-emotioneel functioneren van kinderen. Met TINK leert de pedagogisch medewerker hoe je die kunt verbeteren en toepassen. Tijdens de training komen de zes volgende interactievaardigheden aan bod.
1, Sensitieve responsiviteit, op welke wijze is de pedagogisch medewerker een veilige basis/haven voor kinderen?
2, Respect voor autonomie van het kind, op welke wijze heeft de pedagogisch medewerker oog voor het individu van het kind? Bij hele jonge kinderen is het bijvoorbeeld belangrijk dat er van te voren aangegeven wordt wat er gaat gebeuren.
3, Structureren en grenzen stellen, op welke wijze is de pedagogisch medewerker in staat om basale regels op te stellen voor kinderen zodat ze weten waaraan ze zich kunnen houden
4, Praten en uitleggen, hierbij gaat het om zowel de kwaliteit als de kwantiteit. Dan geldt de regel hoe meer hoe beter.
5, Ontwikkelingsstimulering, hierbij gaat het om motorische stimulering, cognitieve stimulering maar ook creatieve stimulering
6, Het begeleiden van positieve interactie tussen kinderen, hierbij gaat het om de sociale stimulering, hoe leer je om de kinderen met andere kinderen in de groep om te gaan.

 

     

 

Door middel van video feedback krijgen pedagogisch medewerkers, tijdens elke training, beelden van zich zelf te zien en krijgen hierover feedback.
Mede doordat pedagogisch medewerksters actief volgens TINK werken, denken we een goede bijdrage te leveren in de ontwikkeling van het kind. Een kind dat straks met verschillende vaardigheden de wijde wereld in kan stappen. Een kind dat sociaal kan omgaan met andere, flexibel kan inspelen op veranderende omstandigheden en nieuwsgierig is naar nieuwe dingen en deze onbevangen benaderd.

             

 

Terugblik op het thema:

"Kikker en de Sneeuwman"

We waren al vroeg met sneeuwballen van papier aan het gooien, maar op de echte sneeuw moesten we wel even wachten. Heel even was het ook wit buiten, maar echte sneeuwmannen konden we er niet van maken. Toch hebben we op de groepen hele mooie sneeuwmannen gemaakt. Sneeuwmannen van watjes, papier, klei, propjes crêpe papier en verf.  En sneeuwmannen tekenen in scheerschuim. Maar de sneeuwman van Kikker was toch ook wel de mooiste. Het boek “Kikker en de sneeuwman” vertelde ons een verhaal over kou en samen spelen. Van dit boekje hebben we genoten, net zoals alle andere boekjes over de winter en de sneeuw.
Verder hebben we leuke spelletjes gedaan met de dobbelsteen en met alle winterkleding. Ook hebben we geverfd met ijsblokjes, brrrr… dat was wel koud!

             

Thema:

"Wij maken muziek"!

 
Met carnaval als start voor het nieuwe thema ‘Wij maken muziek’, komen we al goed in de sfeer. Muziek maken kunnen we allemaal  en dat gaan we dus ook doen! Al vanaf heel jonge leeftijd zijn kinderen geïnteresseerd in muziek. Samen muziek maken is leuk en bijna ieder kind heeft wel muziek waar hij of zij van houdt. Muziek heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert de intelligentie, vermindert concentratieproblemen en verbetert de motoriek. Deskundigen zijn het erover eens: actief met muziek bezig zijn is heel goed voor kinderen. Ook voor ouderen trouwens want het ontspant en geeft levensvreugde. Kortom: muziek maken is hartstikke gezond.

                          

Per ontwikkelingsgebied bieden we het volgende aan:
Spelactiviteiten:
In de groep zorgen we ervoor dat kinderen zich kunnen ontwikkelen in het thema muziek met spel en rollenspellen. Daarvoor is een muziekwinkel  en  een  podium nodig en veel muziekinstrumenten!
Verder maken we ons eigen ‘Joekskapel ‘ en met fluiten en trompetten kunnen we zo een mooie optocht maken. Op het podium kunnen we genieten van optredens van onze eigen muzikanten.
Taal- en gespreksactiviteiten:
We gaan veel muziek maken en liedjes zingen, waaronder: 

Rommeldebom gaat door de straten.
Jipperdiedee hé ga je mee?
Ik heb wel mijn feestneus thuis gelaten.
Ach, dan doe ik zo wel mee!
Jongens, meisjes.
Ja, dat hoor je overal.
Jongens, meisjes.
Het is weer carnaval!

Alle carnavalskrakers komen aan bod en voor daarna gaan we over op alle andere liedjes die we al kennen. Na de polonaise en lekker hossen en springen kunnen we ook zonder carnaval een lekker feestje bouwen!
 

                 

Lees-/ schrijfactiviteiten:
We lezen samen boekjes over muziek en carnaval en maken een collage van muziekinstrumenten uit boekjes. Ook luisteren we goed naar alle klanken die muziekinstrumenten maken.
Rekenactiviteiten:
We gaan muziekinstrumenten  tellen, sorteren op soort,  kleur en grootte.  
Ook gaan de pedagogisch medewerker dirigentje spelen: kinderen volgen het ritme/ aantal keren klappen enz. Eens kijken of dit een mooi orkest  gaat worden…
Constructief spel en beeldende activiteiten:
Bij de creatieve activitetien maken we vooral muziekinstrumenten die ook echt muziek kunnen maken! Bellen, trommels, gitaren en trompetten, het wordt vast een muzikaal gebeuren hier bij Madelief!

        
 
                     schrijf je uit voor deze mail  | info@madeliefkindercentrum.nl
madeliefkindercentrum.nl  |  © 2016