Copy
Speel en ontdek - maart 2017
Terugblik op het thema: "Hokus Pocus"


Tijdens dit thema hebben we toverstokjes gemaakt, waarmee we veel geoefend hebben om te toveren. We kunnen inmiddels net zo goed toveren als Heksje Mimi uit het voorleesboek. Vol trots hebben alle kinderen met hun eigen toverstokje gezwaaid en de leukste toverspreuken werden verzonnen. Hokus pocus pilates pas ik wou dat je een......(kikker was). Zo werden er verschillende dieren getoverd. 
Bij Madelief hebben we heksensoepjes mogen maken. In een grote emmer hebben we buiten zand en water gemengd met bladeren, takken en andere ingrediënten uit eigen tuin. Ook zijn we naar de bossen geweest om ingrediënten te zoeken voor de heksensoep. Voor sommige kinderen was het wel even wennen dat we deze soep niet kunnen eten.

  

Natuurlijk hebben we ook geoefend met het benoemen van alle voorwerpen die heksen en tovenaars gebruiken, zoals een bezem en een toverdrankje. We hebben gepraat over wat dit voor voorwerpen zijn en hoe ze gebruikt kunnen worden. De voorwerpen werden onder een theedoek gestopt en we mochten om de beurt een voorwerp wegtoveren. Wat is er weg en waar zou het voorwerp nou heen zijn?
Ook hebben we getoverd met scheerschuim en verschillende kleuren verf. Het scheerschuim werd door het mengen van de kleuren verf iedere keer een andere kleur. 
Tijdens dit thema was het ook Carnaval. We hebben er een gezellig feestje van gemaakt bij Madelief. Dansen, zingen, verkleden en serpentines blazen. Ook hebben we met ballonnen gespeeld. Hoe hoog kan je jou ballon in de lucht gooien? Het was soms extra moeilijk om de ballon weer te vangen.
Op vrijdag hebben de kinderen meegedaan aan de optocht van de Ratel. Alle kinderen mochten hun zelfgemaakte toverstaf en toverhoed op. 

    
Thema:                               "Hoera een baby"
 

Hoera!! Er is een baby geboren! Spelenderwijs komen in dit thema allerlei aspecten rondom het verzorgen van baby’s aan de orde, zoals het in bad doen van de baby(pop), een flesje geven en het naar bed brengen van de baby. Voor veel kinderen natuurlijk heel herkenbaar vanwege het krijgen van broertjes en zusjes. Misschien komt er zelfs een ouder met een baby op bezoek.
Ook de paasdagen worden niet overgeslagen. We gaan verschillende paasactiviteiten uitvoeren, zoals een paaslunch, het maken van een placemat en het zoeken en tellen van eitjes.


Taal

Interactief voorlezen: Tijdens dit thema staat het boek: “Wat zit er in je buik mama?” centraal. Natuurlijk gaan we ook andere boekjes lezen, zoals: “Anna op babybezoek”,” Kaatje en mama’s buik” en “Het babyboek van alle dingen.”
Spreken: We gaan praten over baby’s. Wie heeft er een (baby) broertje of zusje? Welke mama heeft er een baby in de buik? Wat is een ooievaar en wat heeft die te maken met een baby? Ook gaan we gesprekjes voeren over het eten van beschuit met muisjes, geboortekaartjes en de verzorging van een baby. Iedereen mag een baby foto meenemen en dan kunnen we raden wie welke baby is.
Taalbegrip: De woordkaarten over baby’s gaan we bekijken en bespreken. Misschien maken we zelfs een hoek met allemaal babyspullen.  

Rekenvaardigheden

Tellen: We gaan weer oefenen met tellen. Hoeveel muisjes zitten er op je beschuit? En hoeveel babykleertjes hangen er op de groep?
Vol-leeg: Ook gaan we ontdekken wat vol en leeg is en hoe een maatbeker werkt door een flesje te vullen met water.

Groot- klein: Om te oefenen met de begrippen groot en klein gaan we de babyspullen op de juiste volgorde leggen. Ook gaan we kijken wie het grootst is en wie het kleinst.
Lang- kort: De begrippen lang en kort gaan we oefenen door met een meetlint te meten hoe lang de baby (pop) is. Hoe lang ben je zelf en wie van de kinderen is het grootst? En wie het kleinst?
Warm-koud: We gaan de begrippen warm en koud oefenen door een badje te maken voor de baby (pop) en de kinderen te laten kiezen tussen warm en koud water. Dit gaan we ook doen bij het maken van een flesje en een kruik voor de pop.

Motoriek

Fijne motoriek: Om de fijn motorische ontwikkeling te stimuleren mogen we een beschuit of lange vinger versieren met muisjes. Misschien kunnen we zelfs een beschuit met muisjes maken van klei. 

  

Grove motoriek: Om de grof motorische ontwikkeling te stimuleren gaan we bewegen als baby’s. Kruipen, tijgeren, rollen en op je billen vooruitschuiven. Wie is het snelste aan de overkant?

Sociaal-emotioneel

Sociale omgang: Door een themahoek te maken in de vorm van een babykamer wordt het rollenspel gestimuleerd. Kinderen mogen de pop aan en uitkleden, een schone luier aandoen, een flesje geven, in bed stoppen en samen in bad doen. Zo zullen er verschillende fantasieverhalen komen wie vader, moeder of baby is. Ook kunnen we samen een fruithapje maken. Zo ontdekken we hoe je een fruithapje maakt. Natuurlijk gaan we ons zelfgemaakte fruithapje proeven. Wat vinden we het lekkerst? Een fruithapje of stukjes fruit? Het samenwerken en op je beurt wachten zijn belangrijke vaardigheden bij bovenstaande activiteiten. 

Natuurbeleving

We gaan wandelen met de poppen en op zoek naar geboorteborden in de buurt. Waar is een baby geboren? Zou het een jongetje of een meisje zijn?

Creativiteit

Versjes: Verschillende versjes over baby's. 

Papa legt zijn grote hand
op mama's dikke buik. 
Nog heel even wachten
en er komt een baby uit. 


Een jongen of een meisje
we zullen het wel zien. 
Ik gooi alvast een kusje
nee, ik gooi er tien. 

Handvaardigheid: De schaar, lijm, kleurtjes en stiften worden weer tevoorschijn getoverd. We kunnen flesjes voor de baby gaan knutselen. Misschien maken we wel geboortekaartjes, slabbers, een kinderwagen of een rammelaar.

Dit belooft een gezellig en herkenbaar thema te worden! 

    

 
                     schrijf je uit voor deze mail  | info@madeliefkindercentrum.nl
madeliefkindercentrum.nl  |  © 2016 This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindercentrum Madelief · Rijssenbeeklaan 1 · Gennep, Li 6591TB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp